Απέφυγε να δώσει ουσιαστικά στοιχεία σχετικά με τον πρόσφατο πλου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την 31η Ιανουαρίου, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ads

Ο υπουργός παραδέχεται αρχικά ότι το τουρκικό πλοίο εισήλθε και παρέμεινε ώρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ κάνει εκτενή αναφορά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα στην περιοχή και αποφεύγει να πει κάτι περισσότερο, λέγοντας πως «στοιχεία και διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε θαλάσσια περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος», είναι απόρρητα.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην απάντηση του, «το ερευνητικό πλοίο «RA/ ΜΤΑ ORUC REIS», κατά τον πλου του εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα την 00:50 της 31ης Ιανουαρίου 2020 και εξήλθε αυτής, την 08:41 της 1ης Φεβρουαρίου 2020, επιτηρούμενο συνεχώς από τη φρεγάτα (Φ/Γ) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ.

Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες (σύμφωνα με την ΕΜΥ) στην περιοχή κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα ήταν για την περιοχή σεισμικών ερευνών (δηλαδή τη δεσμευμένη περιοχή εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας) άνεμος δυτικός, εντάσεως 7-8 μποφόρ (30-35 κόμβοι) και ύψος κύματος από δυτική κατεύθυνση 2,5 έως 3 μέτρα.

Ads

Στην περιοχή πλου, του εν λόγω πλοίου, επικρατούσε άνεμος δυτικός βορειοδυτικός, εντάσεως 3-4 μποφόρ (15 κόμβοι) και ύψος κύματος από δυτική κατεύθυνση έως 1 μέτρο».

Αναφορικά με τα στοιχεία και τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε θαλάσσια περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος, χαρακτηρίζονται ως πληροφορίες με βαθμό διαβάθμισης «ΑΠΟΡΡΗΤΟ και άνω» και δεν δύναται να κοινοποιηθούν μέσω της παρούσας διαδικασίας, όπως διευκρινίζει.

«Σε κάθε περίπτωση», επαναλαμβάνει «διαχρονικά, οι σχέσεις μας με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι άριστες και αδιάρρηκτες, καθώς θεωρούμε ότι η Κύπρος αποτελεί κατ’ επέκταση την φυσική συνέχεια του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, υφίσταται ευρύ φάσμα κοινών διπλωματικών δράσεων και στρατιωτικών ασκήσεων διμερώς, αλλά και με συμμετοχή και άλλων κρατών της ευρύτερης περιοχής, εμβαθύνοντας στην ουσία αυτών, προκειμένου να εμπεδωθεί η περαιτέρω ενδυνάμωση των αμυντικών μας σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και να προβληθεί και αναβαθμιστεί η διεθνής υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».