Ανεβάζει για μια ακόμη φορά τους τόνους η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας να επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς για «παράνομη στρατιωτικοποίηση» 16 ελληνικών νησιών.

Ads

Μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet, ο Χουλουσί Ακάρ είπε πως ο «τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο». «Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει συνθήκες» είπε ο ίδιος, και συνέχισε: «Παράλληλα, με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο, ισχυρίζεται πως ο εναέριος χώρος της είναι 10 μίλια ενώ τα χωριά της ύδατα φθάνουν τα έξι μίλια». Ο Ακάρ προχώρησε και σε… υποδείξεις, λέγοντας πως η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πιστή στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει.

Ο Τούρκος υπουργός  αναφέρεται και στην Κύπρο και προειδοποιεί κανένας να μην «τεστάρει τη δύναμη» της Τουρκίας: «Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς. Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας, κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας», σημειώνει.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ-Παναγιωτόπουλου

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στον απόηχο των εν λόγω δηλώσεων υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία του Χουλούσι Ακάρ με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Ακάρ τηλεφώνησε στις 10.30 το πρωί στον έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας προκειμένου να συναντηθούν οι αντιπροσωπείες στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ για να μιλήσουν για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να αρχίσουν στο διάστημα 16 με 20 Φεβρουαρίου, θα αφορούν αμιγώς τεχνικά ζητήματα και αποτελεί το επόμενο βήμα μετά τη συνάντηση που έγινε στην Αγκυρα σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών.