Ο σκόπελος (για την κυβέρνηση) ξεπεράστηκε, το βαθύ ρήγμα (στο κόμμα) πιστοποιήθηκε: Η δεύτερη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα που έγινε, ξημερώματα, στη Βουλή διασφάλισε το – κυρίως συμβολικό και ψυχολογικό – «μαξιλάρι» των 120 βουλευτών ώστε να μην υπάρξει άμεσο θέμα κυβερνητικής σταθερότητας, παγίωσε το, συμπαγές, μπλοκ των διαφωνούντων στον ΣΥΡΙΖΑ με 31 + 5 διαφοροποιήσεις (31 «Όχι» και 5«Παρών») και άνοιξε τον δρόμο για την, προαναγγελθείσα, τελική αναμέτρηση τον Σεπτέμβρη.

Ads

Όλγα Γεροβασίλη και Νίκος Παππάς έδωσαν το καθαρό στίγμα των προθέσεων του Μαξίμου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας παραπέμποντας σε καθαρές λύσεις διά των συλλογικών οργάνων – λύσεις που, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε προχθές παραπέμποντας σε ρήξη, ενδεχομένως και μέσα από διαδικασίες ανοιχτού συνεδρίου.

Διαβάστε επίσης:

«Το ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι νομίζω σαφές. Από εδώ και πέρα θα ακολουθηθούν και οι συλλογικές διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα», δήλωσε στις 4.30 τα ξημερώματα στο περιστύλιο της Βουλής η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ όταν ερωτήθηκε εάν οι διαφωνούντες παραπεμφθούν προς διαγραφή απάντησε: «Θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, εννοώ οι συλλογικές διαδικασίες στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος». 

«Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα, αλλά νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες της συμφωνίας και θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα, όπως προβλέπεται», ήταν το αντίστοιχο μήνυμα και από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.
 
Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα
 
Σ’ αυτό το κλίμα, η πρώτη απάντηση των διαφωνούντων στο μήνυμα ρήξης του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – την πρώτη συνεδρίαση κομματικού οργάνου μετά την τραυματική 15η Ιουλίου.

Πρόκειται, ωστόσο, για μια απάντηση που ήδη δεν διαγράφεται ενιαία, τουλάχιστον πέραν των ορίων της Αριστερής Πλατφόρμας.

Οπως επαναβεβαίωσε και χθες το βράδυ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Αριστερή Πλατφόρμα παραμένει στη γραμμή «διαφωνούμε μεν, στηρίζουμε την κυβέρνηση δε, και μένουμε στο κόμμα», ενώ το σταθερό μήνυμα που εκπέμπουν τα στελέχη της είναι πως, ως συνιδρυτές του ΣΥΡΙΖΑ, ουδείς δικαιούται να τους διαγράψει ή να τους αποβάλει.

«Όλα μια χαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν και τα δύο νομοσχέδια των προαπαιτούμενων μέτρων υπενθύμιζαν ότι πάνω και από τα μισά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται κατά των προεδρικών επιλογών.

Ένα βήμα πιο μπροστά, ωστόσο, από την Πλατφόρμα κινείται ήδη η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά έκτακτο συνέδριο, ενώ η Κομμουνιστική τάση βάζει ευθέως και θέμα αλλαγής ηγεσίας πέραν της αλλαγής πολιτικής.
 
Ο «αυτόνομος» Γιάνης Βαρουφάκης
 
Σε δική του αυτόνομη πορεία επιλέγει να κινηθεί, την ίδια ώρα, ο έτερος εκ των πρωταγωνιστών της σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μετά το «Όχι» της περασμένης εβδομάδας, επέλεξε χθες το βράδυ να μετακινηθεί στο στρατόπεδο του «Ναι», υποστηρίζοντας ότι θέλει να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση για να σχεδιάσει την αντίστασή της απέναντι στον εκβιασμό των πιστωτών. Αιτιολόγησε, δε, την θετική του ψήφο και με το επιχείρημα ότι τα δύο άρθρα του χθεσινού νομοσχεδίου, οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση και εκκαθάριση των τραπεζών αποτελούσαν και δικές του προτάσεις μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Στην πράξη, ο Γιάνης Βαρουφάκης δείχνει σαφώς ότι επιδιώκει μια απολύτως προσωπική πολιτική διαφοροποίηση και δεν θέλει να ταυτιστεί ούτε με την Αριστερή Πλατφόρμα, ούτε με τους υπόλοιπους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προχωρά κατά περίπτωση στη στήριξη ή μη των κυβερνητικών επιλογών, επιμένοντας πάντως στον δημόσιο λόγο του να αποδομεί το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι εν υπήρχε αξιόπιστη εναλλακτική και Plan Β πέραν της συμφωνίας με τους πιστωτές.