«Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό βάσει του οποίου καλούμαστε σε έκτακτες συνθήκες να νομοθετήσουμε. Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης, αγγίξαμε τα όρια της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια, για να προσθέσει όμως ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση με την προσπάθειά της ανέδειξε και τα όρια και τις ανοχές της Ευρώπης απέναντι στις δημοκρατικές επιλογές των λαών της. Σχετικά με τα επόμενα βήματα τις κυβέρνησης δήλωσε πως «από αύριο ρίχνουμε το βάρος σε τέσσερις άξονες: Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, χτυπάμε, παράλληλα, τη φοροδιαφυγή, ανοίγουμε τη βεντάλια για να συγκρουστούμε με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, ανοίγουμε το διάλογο για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και προωθούμε δράσεις για τη στήριξη των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού».

Ads

Όπως είπε στη σημερινή Ευρώπη ηγμονεύουν οι συντηρητικές δυνάμεις που θέλουν να την κρατήσουν στο σκληρό δόγμα της λιτότητας. «Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο δώσαμε τη μάχη έξι μήνες», τόνισε. «Κάναμε λάθη», είπε για να υπογραμμίσει «με απόλυτη ειλικρίνεια και βάθος ψυχής» ότι όχι μόνο δεν μετανιώνει που έδωσε αυτή τη τη σκληρή μάχη αλλά ότι είναι περήφανος «που δώσαμε αυτή τη μάχη, που σηκώσαμε ψηλά το αναστημα του ελληνικού λαού, που ακούστηκε το δίκιο του λαού, που σηκώσαμε ανάστημα διεκδίκησης». «Λάθη», είπε, «δεν κάνουν μόνον όσοι δεν προσπαθούν».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πράγματι οι δυνάμεις, οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς, για να υπογραμμίσει πως όμως είναι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. «Οι αγώνες που δίνονται και φτάνουν ως τα άκρα αφήνουν κάποια στιγμή καρπό και ο καρπός βγάζει βλαστάρια», είπε και πρόσθεσε πως «οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μία πύρρειο νίκη, αλλά έχασαν την ηγεμονία». Αναφερόμενος στην «ιδιοκτησία του προγράμματος», ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να πει μετά από έξι μήνες διαπραγμάτευσης ότι ανήκει στην ελληνική πλευρά. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποδεχόντουσαν «με χαρά» την ιδιοκτησία των μνημονίων. 

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύσκολες επιλογές ευθύνης, σημειώνοντας πως οι άλλες επιλογές ήταν το σχέδιο Σόιμπλε και η επιλογή της άτακτης χρεοκοπίας, η οποία και δεν αποτελούσε επιλογή. «Πράγματι πήραμε δύσκολες επιλογές ευθύνης και σήμερα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης» τόνισε και στάθηκε στις ανάγκη βελτίωσης ορισμένων μέτρων, διεκδίκησης κονδυλίων και εξεύρεσης αντισταθμιστικών μέτρων. «Επιλέξαμε έναν δύσκολο συμβιβασμό για να αποτρέψουμε τα ακραία σχέδια», τόνισε. Πρέπει να διαπραγματευτούμε ξανά για να διαμορφώσουμε τους όρους της δανειακής σύμβασης, σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε πολιτική συμμαχία στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε το κείμενο της συμφωνίας» εξήγησε.

Σχετικά με τη σύγκριση που γίνεται με την πρόταση Γιούνκερ που τέθηκε στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Άκουσα να λέγεται ότι το δημοψήφισμα έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Όσοι το ισχυρίζονται αυτό είτε σφάλουν είτε παραπλανούν συνειδητά. Η πρόταση της 25ης Ιουνίου, που απερρίφθη από το λαό προέβλεπε πεντάμηνη παράταση του προγράμματος, Τώρα μιλάμε για ένα τριετές πρόγραμμα. Η τωρινή συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να τεθεί μια και καλή στο περιθώριο το ενδεχόμενο ενός Grexit. Και θα ήταν καλό να μην το επαναφέρουν αυτό κάποιοι στην Ευρώπη. Το θέτει ακόμα η γερμανική πλευρά στο τραπέζι. Όσες προοπτικές κι αν έχουμε, εάν κάποιοι επαναφέρουν αυτό το ζήτημα σκόπιμα, το φάντασμα δε θα φύγει ποτέ». Για τη νέα συμφωνία είπε ακόμη πως αυτή περιλαμβάνει και την αναδιάταξη του χρέους, για να γίνει βιώσιμο. «Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που συζητείται πλέον δεν είναι αν θα γίνει, αλλά σε τι βάθος θα γίνει», τόνισε.

Ads

«Η διακυβέρνηση της χώρας δε μπορεί να εξαντλείται στη διαπραγμάτευση. Υπάρχουν διαφορές ιδεολογικές μεταξύ μας. Στις κρίσιμες στιγμές είναι καλό αυτά να παραμερίζονται. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ρόλος μίας κυβέρνησης της Αριστεράς περιορίζεται σε μία σύγκρουση με τους έξω. Όμως πιστεύω ότι για όλα τα δεινά της χώρας μας δεν ευθύνονται οι έξω. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ αναλάβαμε τη διακυβέρνηση υποσχόμενοι να αλλάξουμε τη χώρα, Να σταθούμε απέναντι στη διαφθορά, Να δώσουμε τέλος στο πελατειακό κράτος. Αυτήν την ευθύνη δεν πρέπει να την ξεχνάμε», τόνισε.

Περιγράφοντας τους τέσσερις άξονες πάνω στους οποίες θα βαδίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Από αύριο ρίχνουμε το βάρος σε τέσσερις άξονες. Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Χτυπάμε, παράλληλα, τη φοροδιαφυγή. Ανοίγουμε τη βεντάλια για να συγκρουστούμε με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Ανοίγουμε το διάλογο για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και προωθούμε δράσεις για τη στήριξη των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού».

Αναφερόμενος σε όσα ακούγονται για τους πλειστηριασμούς δήλωσε: «Επειδή τις τελευταίες ημέρες οργιάζει η παραπληροφόρηση, θέλω να δηλώσω ότι οι αλλαγές στον Κώδικα και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016, δε θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης αποτελεί εγγύηση για την πρώτη κατοικία. Εάν χρειαστεί θα δώσουμε και μάχες για αυτό».

«Κάποιοι δηλώνουν ότι δεν έχει σημασία εάν κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ή τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Θλίβομαι για αυτές τις επισημάνσεις. Ωστόσο, δε μπορώ να μην απαντήσω, Σε ό,τι αφορά το δικό μου κώδικα αξιών η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας. Οχυρό μάχης για την προστασία των πολιτών. Και το οχυρό αυτό δε θα το εγκαταλείψω. Δε θα γίνουμε δειλοί. Εμείς δεν θα γίνουμε ριψάσπιδες. Οι αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα δοθούν με την ίδια αποφασιστικότητα και θα κερδηθούν», τόνισε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός. 

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη