Εντελώς αρνητική στη βελτίωση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας για επιχειρηματίες που είχαν υποθηκεύσει το σπίτι τους προκειμένου να δανειοδοτηθούν εμφανίζεται η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από την άρνηση της πλειοψηφίας στη Βουλή ακόμη και να μιλήσει με τους κοινωνικούς εταίρους και ειδικότερα τους φορείς εμπόρων και επαγγελματιών.  

Ads

Σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, συζητήθηκε την Τετάρτη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» (Α΄ 150) και άλλες διατάξεις». Μέσα σε αυτή περιλαμβάνονται βελτιώσεις και τροποποιήσεις για  το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που έχει θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Ν. 4605/2019, όπου για πρώτη φορά, μπόρεσαν να υπαχθούν και επαγγελματίες με υποθήκη της πρώτης κατοικίας τους, παρά τις επιμέρους δυσκολίες που υπήρχαν εξαρχής λόγω της πτωχευτικής τους ιδιότητας σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα. 

Ο Αλέξος Φλαμπουράρης, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να συζητήσει διατάξεις που θα βελτιώσουν το ισχύον νομικό πλαίσιο με διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη διερεύνηση κανόνων επέκτασης του καθεστώτος προστασίας για επιτηδευματίες έχουν υποθηκεύσει την πρώτη κατοικία τους για επιχειρηματικά δάνεια και πρότεινε, προς τούτο, να κληθούν και να ακουστούν στην επιτροπή οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ καθώς και της ΕΣΕΕ, δηλαδή των τριτοβάθμιων ομοσπονδιών των βιοτεχνών και εμπόρων. 

Προς έκπληξη όλων πάντως, η πρόταση αυτή προσέκρουσε στην άρνηση της πλειοψηφίας στις δύο επιτροπές ακόμη και να συζητηθεί αυτή η περίπτωση. Έτσι η δυνατότητα υπαγωγής στις σχετικές πρόνοιες του νόμου 4605/2009 δεν θα επεκταθεί πέραν όσον ήδη πληρούσαν τα κριτήρια με τον αρχικό νόμο.  

Ads