Μπορεί η πολιτική αντιπαράθεση Μαξίμου – Χαριλάου Τρικούπη να επικεντρώθηκε στα όσα ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ΕΡΤ για τις μετεκλογικές συνεργασίες, όπως ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η αποκάλυψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ  πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είχε ζητήσει να «βάλει πλάτη» στο ξήλωμα του του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, Κώστα Μενουδάκου.

Ads

Εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση πάντως έχει να κάνει με το γεγονός ότι -σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης- η συγκεκριμένη πρόταση έγινε από τον πρωθυπουργό στη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ιούλιο, δυο μέρες δηλαδή πριν από την κατάθεση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το Predator.

«Στο περιθώριο της παρουσίας μας εκεί, έρχεται ο Πρωθυπουργός και μου λέει: “Γιατί δεν στηρίζετε την αλλαγή στην ανεξάρτητη αρχή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα; Αφού χρειάζονται 3/5, πρέπει να βοηθήσετε και εσείς να υπάρξει αυτή η αλλαγή”. Του απάντησα: “Βιάζεστε πάρα πολύ. Αν βιάζεστε τόσο, συνεννοηθείτε με τον κ. Βελόπουλο ή τον κ. Τσίπρα”. Το είπα αυτό γιατί γνώριζα πολύ καλά το σκάνδαλο του Predator και μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει τον κ. Μενουδάκο λέγοντας συγχρόνως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συγχωνεύσει και τις αρχές» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Θέλω να πω στον ελληνικό λαό σχετικά με τη χθεσινή προσέγγιση του Πρωθυπουργού ότι ήθελε να συναντηθούμε: Υπάρχουν θεσμικοί τρόποι. Και το κόμμα μας, τόσο με τη δική μου ηγεσία όσο και παλαιότερα, είναι κόμμα ευθύνης» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Η απάντηση Οικονόμου και τα δημοσιεύματα για την Χριστοφιλοπούλου

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, επί τις ουσίας δεν διέψευσε τις αναφορές Ανδρουλάκη.

«Το ότι σε κάποια πράγματα ο πρωθυπουργός πρότεινε, η αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να είχαν διαφορετική προσέγγιση και στο τι συζητούσαν μεταξύ τους όταν βρίσκονταν σε διάφορες εκδηλώσεις είναι άλλης τάξης θέμα και απολύτως λογικό, θεμιτό να έχει ο καθένας τη δική του θέση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως δημοσιεύματα εκείνης της εποχής έκαναν λόγο για πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, να ηγηθεί αυτής της ενιαίας Αρχής που σκόπευε να ιδρύσει μετά την συγχώνευση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων και της ΑΔΑΕ. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η πρώην βουλευτής είχε ενημερώσει τον Ν. Ανδρουλάκη για την πρόταση που της έγινε από τον Κυρ. Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην συναινεί σε μια τέτοια εξέλιξη.