Tο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις, «αντί να προστατεύει τη διαδήλωση την περιορίζει» και «δίνει υπερεξουσίες που υπονομεύουν δημοκρατικά δικαιώματα», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου. Σε αντίθεση με όσα υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, που ανακοίνωσε πως το κόμμα θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει γιατί είναι αντιδημοκρατικό, επιβεβαιώνοντας το ρήγμα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.

Ads

Όπως χαρακτηριστικά είπε με το εν λόγω νομοσχέδιο «τιμωρείτε όσους ειρηνικά διαδηλώνουν» και «θα δημιουργήσετε μία αχρείαστη πόλωση». «Σας καλώ να σκεφτείτε ξανά, έστω την ύστατη στιγμή, να αποσύρετε το νομοσχέδιο. Να υπάρξει διάλογος σε βάθος», πρόσθεσε. 

«Το νομοσχέδιο περιόριζε και περιορίζει το δικαίωμα στις συναθροίσεις. Δυναμιτίζει το κλίμα, οδηγεί σε διχαστικές αντιπαραθέσεις. Υπήρξαν αντιδράσεις από φορείς εργαζομένων. Παρά τη διάθεση Γεννηματά να επιδιώξει εποικοδομητική στάση, το νομοσχέδιο παραμένει αντιδημοκρατικό. Το δικαίωμα της συνάθροισης είναι βασικό κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος», είπε και τόνισε: 

«Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην εκάστοτε εξουσία να σταματήσει ακόμα και μια ειρηνική διαδήλωση, ακόμα και μια συγκέντρωση ενός κόμματος. Δίνονται υπερεξουσίες, δίνεται κίνητρο στους μπαχαλάκηδες, δίνεται λόγος στους προβοκάτορες να ποινικοποιήσουν μια ειρηνική διαδήλωση», ανέφερε. 

Ads

Η ομιλία Παπανδρέου είχε και αρκετά έντονα σημειολογικά χαρακτηριστικά, με ιδιαίτερο νόημα, που υπενθύμισε ιδιαίτερα τις θέσεις της δημοκρατικής παράταξης, όπως η αναφορά στον ανένδοτο και στο Γιώργιο Παπανδρέου: “Το κίνημα των δημοκρατών της χώρας, θεμελιώθηκε στους δρόμους με διαρκείς αγώνες κόντρα στο κράτος και το παρακράτος της Δεξιάς. Μια Δεξιά που πάντα έβρισκε τρόπο να έχει “προβοκάτορες” στις διαδηλώσεις με σκοπό να σπιλώσει την αξία της διαδήλωσης” 

Εκτός από υπενθύμιση των ιδεολογικών καταβολών του δημοκρατικού χώρου,  αναφέρθηκε στην περίοδο της Πρωθυπουργίας του και τις μεγάλες κινητοποιήσεις σημειώνοντας ότι ουδέποτε διανοήθηκε να περιορίσει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Σημειώνεται ότι υπουργός προστασίας του Πολίτη ήταν και πάλι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στον οποίο φάνηκε να θυμίζει ότι αν στα γεγονότα της Marfin ίσχυε ο νόμος του, υπόλογοι για τα γεγονότα θα ήταν και η Νέα Δημοκρατία, ως  διοργανωτής των διαδηλώσεων. 

Λίγη ώρα νωρίτερα από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματα είχε υποστηρίξει πως το ΚΙΝΑΛ με τις παρεμβάσεις άλλαξε το νομοσχέδιο, το διόρθωσε και για αυτό θα το υπερψηφίσει. «Ξαναγράψαμε το νομοσχέδιο από την αρχή, εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα με θεσμικές εγγυήσεις… Ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι το νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά. 

Όπως είχε επισημανθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Tvxs.gr, το «ναι» της Φώφης Γεννηματά έχει δημιουργήσει αναταραχή στο παλαιό ΠΑΣΟΚ και έχει εξοργίσει τους συνδικαλιστές του κόμματος. Σε επίπεδο κοινοβουλίου μένει να φανεί ο τρόπος που θα καταγράψουν τη διαφωνία τους οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης, οι οποίοι εκφράστηκαν δημόσια κατά του νομοσχεδίου. Ο Χάρης Καστανίδης κατά τη χτεσινή του τοποθέτηση δήλωσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, πως με το νομοσχέδιο «αμφισβητείτε τον σκληρό πυρήνα του συντάγματος» και την εγκάλεσε διότι δεν τηρεί την αρχή της αναλογικότητας στην άσκηση των δικαιωμάτων και ουσιαστικά, όπως τόνισε, απαγορεύει όχι μόνον τις διαδηλώσεις, αλλά ακόμη και τις συγκεντρώσεις πολιτικών κομμάτων. Είναι ενδεικτικό δε ότι έκανε λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να πάρουν θέση όλοι – κυβέρνηση, αντιπολίτευση και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Διαφωνίες και επιφυλάξεις έχουν εκφράσει και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Γιώργος Μουλκιώτης, o Ανδρέας Πουλάς και η Λίτσα Λιακούλη. Πάντως από το περιβάλλον της προέδρου μέχρι τώρα δινόταν η αίσθηση ότι όλοι οι βουλευτές θα στηρίξουν εν τέλει το νομοσχέδιο επί της αρχής παρά τις αντιρρήσεις – λιγότερο ή περισσότερο ισχυρές – που εκφράστηκαν. Αρκετοί όμως είναι εκείνοι στο Κίνημα Αλλαγής που στοιχηματίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να είναι παρών απόψε στην Βουλή. Και, σημειολογικά, καταγράφουν την ηχηρή ανακοίνωση παραίτησης από το Κίνημα Αλλαγής του γνωστού στελέχους του κόμματος και ιδρυτικού μέλους του ΚΙΔΗΣΟ Αλέκου Στάμου: «Δυστυχώς, όταν καταργείς την πολιτική σκέψη, η πραγματικότητα σε εκδικείται», έγραψε στο Facebook ο Αλέκος Στάμου, αποτυπώνοντας και το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των «παπανδρεϊκών».