Συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα η αποχή των δικηγόρων από τη διαδικασία της νομικής βοήθειας. Πρόκειται για τον θεσμό που παρέχει νομική εκπροσώπηση στους πολίτες που αδυνατούν να την πληρώσουν. Οι δικηγόροι της χώρας, καθότι απλήρωτοι για τις υπηρεσίες τους εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια, αποφάσισαν αποχή από το συγκεκριμένο μέτρο, με εξαίρεση τις υποθέσεις που κινδυνεύουν να παραγραφούν, τις περιπτώσεις που συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προφυλάκισης των κατηγορουμένων και εκείνες της συνοδείας σε ποινικές υποθέσεις.

Ads

Σημειώνεται πως ο θεσμός της νομικής βοήθειας αφορά χιλιάδες πολίτες καθώς το όριο εισοδήματος έχει ανέβει από τα 9.500 ευρώ τον χρόνο σε 12.500 ευρώ.

Η κυβέρνηση κάνοντας κοινωνική πολιτική στην πλάτη των δικηγόρων δεν τους καταβάλει τα χρήματα που τους χρωστάει επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές. Συγκεκριμένα από τα τέλη του 2018 εκκρεμούν για εκκαθάριση 42.000 αιτήσεις στο ΤΑΧΔΙΚ για τα έτη 2019, 2020, 2021 και 2022 και το ποσό που έχει εγγραφεί στον σχετικό προϋπολογισμό είναι 288 εκατ. ευρώ.

Οργισμένοι οι δικηγόροι, εμπαιγμός από την κυβέρνηση

Ads

«Οι δικηγόροι είναι σε κατάσταση οργής και απόγνωσης με τη στάση πληρωμών της κυβέρνησης στο πρόγραμμα νομικής βοήθειας. Η κυβέρνηση λειτουργεί ως ο μεγαλύτερος μπατακτσής αυτή τη στιγμή, κάνοντας κοινωνική πολιτική για τους ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα για να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη, με την απλήρωτη εργασια των δικηγόρων», λέει στο tvxs ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας» και συνεχίζει προσθέτοντας:

«Αυτή τη στιγμή οι δικηγόροι πληρωνονται γραμμάτια για δίκες στις οποιες εχουν παρασταθεί του καλοκαιριου του 2019, δηλαδή μιλάμε για μία στάση πληρωμών η οποία είναι αυτή τη στιγμή πάνω από τρια χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ο δικηγορος εργάζεται κανονικά και πληρωνεται με καθυστέρηση άνω των τριών χρόνων».

Σύμφωνα με τον Θ. Καμπαγιάννη ο λόγος που επικαλείται η κυβέρνηση για αυτή την πολύχρονη καθυστέρηση καταβολής των χρημάτων, είναι ότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι στο ΤΑΧΔΙΚ το οποιο κανει την ενταλματοποίηση των πληρωμών, «οι υπάλληλοι που εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή τους δικηγόρους όλης της Ελλάδας είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Επί πάρα πολλούς μήνες έως και χρόνια οι δικηγορικοί σύλλογοι διεκδικούν την πρόσληψη προσωπικού και να σταματησει αυτη η σκανδαλώδης καθυστέρηση και οι απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση είναι απαντήσεις εμπαιγμού. Είναι πλήρης εμπαιγμός αυτό που συμβαίνει. Είτε λένε ότι θα χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα της κινητικότητας χωρίς όμως οι υπάλληλοι οι οποίοι μπαίνουν στην κινητικότητα να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ενταλματοποίηση, άλλες φορές υπόσχονται τη δημιουργία μιας ΑΜΚΕ υπό τη διοίκηση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων έτσι ώστε να γίνεται η διαχείριση των χρημάτων από τους δικηγόρους, άλλες φορές λένε ότι το πρόβλημα θα λυθει γιατί θα υπάρξει κινητικότητα από υπαλλήλους του υπουργείου οικονομικών. Στην πραγματικότητα αυτό το οποίο μένει είναι ότι εδώ και πάνω από τρια χρόνια υπάρχει αυτή η στάση πληρωμών».

Η αποχή και η απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης

Ο ίδιος επισημαίνει πως η στέρηση της νομικής εκπροσώπησης στους αδύναμους οικονομικά πολίτες είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης. «Η ολομέλεια των προέδρων και το διοικητικό συμβούλιου του ΔΣΑ έχει επικυρώσει αυτή την απόφαση, εχει δώσει κατευθυνση  τους συλλόγους όλης της Ελλάδας για αποχή, δεν κόβονται καινούρια γραμμάτια και οι δικες στις οποιες παρίστανται δικηγόροι δυνάμει του προγράμματος νομικής βοήθειας έχουν σταματήσει. Γιατί υπάρχει αποχή. Αυτό σημαίνει ότι και μεγάλες πολύκροτες δίκες έχουν σταματήσει. Για παράδειγμα η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει σταματήσει αυτή τη στιγμή εξαιτίας της συγκεκριμένης κατάστασης. Είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, το γεγονός ότι έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση και δεν θα σταματήσει αυτή η κινητοποίηση αν δεν υπάρξει επιτέλους διορισμός του απαιτούμενου δυναμικού προκειμένου να γίνει η ενταλματοποίηση και να προχωρήσει πραγματικα η πληρωμη των δικηγόρων», λέει ο Θ. Καμπαγιάννης και σχολιάζει:

«Δεν είναι δυνατόν κάθε μέρα να ακούμε για 1000 προσλήψεις ειδικών φρουρών και να μην προχωρά αυτή η αναγκαιότητα που αφορά τελικά τη δυνατότητα του πολιτη, του φτωχού πολίτη, να έχει πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα με τη στάση πληρωμών της κυβέρνησης, ο πολίτης έχει στερηθεί αυτη τη δυνατότητα».