Σε καθεστώς «μνημονίου» περνάει η ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα αφού στο νέο νομοσχέδιο για την παιδεία προβλέπονται απελευθέρωση των απολύσεων, υπαγωγή των εκπαιδευτικών στο εργατικό δίκαιο, απαλλαγή της υποχρέωσης των σχολαρχών να δηλώνουν τις απογευματινές δραστηριότητες, τροποποίηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και «ελεύθερη» επιλογή διευθυντών και υποδιευθυντών. Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση που καταγγέλλουν ότι η ηγεσία του υπουργείου εκτελεί «συμβόλαιο θανάτου». 

Ads

Το νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση παρουσιάστηκε σήμερα με fast track διαδικασίες από τις υπουργούς Νίκη Κεραμέως και Σοφίας Ζαχαράκη και τίθεται εντός της ημέρας σε διαβούλευση. Αποτελεί δε, ουσιαστικά επαναεισαγωγή του μνημονιακού νόμου Αρβανιτόπουλου, μόνο που αυτή τη φορά δεν υπάρχει η «δικαιολογία» των πιέσεων της τρόικας. 

Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη (ο οποίος επικαιροποιήθηκε επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου) θα αποτελέσει παρελθόν. Ο νόμος Φίλη είχε βάλει φρένο σε φαινόμενα αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας ή εργοδοτικής αυθαιρεσίας (πλήρες ωράριο-αποζημιώσεις, υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν όχι μόνο το προσωπικό τους αλλά και όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, φρένο στις αναιτιολόγητες απολύσεις κ.α.). 

Από την πλευρά του, ο Κώστας Γαβρόγλου, σε δήλωσή  του, αναφέρεται στην διαπραγμάτευση του 2017 και στις πιέσεις που ασκούσαν οι σχολάρχες μέσω των θεσμών για την απελευθέρωση των απολύσεων πράγμα που δεν έγινε δεκτό από την ηγεσία του υπουργείου. «Ελπίζουμε να μην καταφέρουν τώρα να “περάσουν” όλα όσα δεν κατάφεραν να “περάσουν” το 2017 επιχειρώντας, ανεπιτυχώς, να εργαλειοποιήσουν τους Θεσμούς μετατρέποντάς τους σε πολιορκητικό κλοιό. Ωστόσο, το γεγονός ότι, όπως άλλωστε παραδέχονται οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους, ορισμένα από τα ιδιωτικά σχολεία είναι επίσημοι σπόνσορες της ΝΔ αποτελεί παράμετρο που όντως εγείρει αξιώσεις και προσδοκίες από τη σημερινή Κυβέρνηση», προσθέτει ο πρώην υπουργός Παιδείας. 

Ads

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Κεραμέως 

Μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να διαμορφώνουν διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα (επιπλέον του υποχρεωτικού του υπουργείου Παιδείας) και να παρέχουν επιπρόσθετες εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες στις δράσεις, εκτός όρων και ημερών λειτουργίας των σχολείων. Αυτό συνέβαινε και πριν, ωστόσο τα ιδιωτικά σχολεία ήταν υποχρεωμένα να δηλώνουν τις επιπρόσθετες απογευματινές δραστηριότητες ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα και οι εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί θα «μπορούν» α) να εργάζονται και σε πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες μετά το πέρας του ωραρίου τους με πρόσθετη αμοιβή β) να εργάζονται παράλληλα σε κέντρα ξένων γλωσσών και άλλους φορείς εκπαίδευσης και γ) να δουλεύουν με πρόσθετη αμοιβή σε δραστηριότητες της σχολικής μονάδας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (και όχι μόνο μέχρι 30 Ιουνίου).

Προβλέπεται επίσης η «δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου». Αυτό, σύμφωνε με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) σημαίνει ότι υπό την απειλή της απόλυσης, οι ιδιοκτήτες των σχολείων θα μπορούν να μειώνουν κατά βούληση το ωράριο των εκπαιδευτικών με τους υψηλότερους μισθούς ώστε να προσλαμβάνουν φθηνότερους που θα κληθούν να συμπληρώνουν το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση έρχεται ως «συμπλήρωμα» του προηγούμενου νομοσχεδίου για την «αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου». «Το νέο νομοθέτημα να αποτελεί το συμπλήρωμα για την αναβάθμιση του ιδιωτικού σχολείου» είπε, σημειώνοντας πως οι αλλαγές ήταν απαραίτητες ώστε να διορθωθούν «οι στρεβλώσεις, ο ασφυκτικός έλεγχος, ο συγκεντρωτισμός, ο κρατικός παρεμβατισμός, η ακαμψία και ο περιορισμός των πρωτοβουλιών». Για μια σημαντική πρωτοβουλία με την οποία «ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορεί να κινείται με αυτοτέλεια και αυτονομία» έκανε λόγο η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σημειώνοντας πως ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορεί να διαμορφώνει ένα πρόγραμμα με βάση τα ωρολόγια προγράμματα του δημόσιου σχολείου αλλά και να προσφέρει τις έξτρα παροχές που επιθυμούν και εγκρίνουν οι γονείς που τα επιλέγουν.

Οργή από τους εκπαιδευτικούς 

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εκτελεί συμβόλαιο “θανάτου” της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών όντας σε διατεταγμένη υπηρεσία. Οι διατάξεις που με τη μορφή “καρτελών” δόθηκαν στη δημοσιότητα αποτελούν επί της ουσίας συρραφή αιτημάτων ορισμένων σχολαρχών. Μάλιστα κάποιες ρυθμίσεις για τους Διευθυντές και τον Εσωτερικό Κανονισμό “βγάζουν μάτι” ότι έχουν υπαγορευθεί από συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία στην Ανατολική Αττική που πρωταγωνιστούσαν σε παραβιάσεις της εργατικής και της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. Ελπίζουμε να δώσει απαντήσεις στο εξώδικο που της αποστείλαμε, μετά τη συνταρακτική αποκάλυψη χρηματοδότησης της Ν.Δ. από ιδιωτικά σχολεία ιδιοκτησίας ηγετικών στελεχών του Συνδέσμου των σχολαρχών», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΟΙΕΛΕ.