«Σκέφτομαι όμως και το νέο παιδί στο Περιστέρι που είναι 20 χρόνων και θέλει να πάει σε μια τεχνική σχολή και θέλει να έχει μια καλή επαγγελματική εκπαίδευση για να βρει αύριο δουλειά ως ψυκτικός ή ως ένα παιδί που μπορεί να επισκευάζει ανελκυστήρες. Δουλειές που μπορούν υπό προϋποθέσεις να είναι καλές και να του δώσουν ένα καλό εισόδημα. Δεν αφορά αυτή η συζήτηση μόνο τους αριστούχους των πανεπιστημίων. Αφορούν και τα νέα παιδιά τα οποία δεν θα πάνε στο πανεπιστήμιο, από επιλογή, και σήμερα δεν έχουν καμία εναλλακτική για το πώς θα χτίσουν τη ζωή τους».

Ads

Τα παραπάνω ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας μια ιδιότυπη ταξική εργασιακή «ευγονική», πως προκύπτει από το παράδειγμα που επέλεξε πάνω στο ζήτημα της εκπαίδευσης. Για τον αρχηγό της ΝΔ λοιπόν, οι νέοι και οι νέες από τις εργατογειτονιές «προορίζονται» για ψυκτικοί και συναφή επαγγέλματα, σε αντίθεση, προφανώς, με τα τέκνα της «ελίτ», τα οποία έχουν εξασφαλισμένες θέσεις, ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους, στα πανάκριβα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει πως «δεν έχει αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες». Ήταν τότε που έλεγε πως «κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση. Όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Γι αυτό, θέλοντας ο ίδιος να τα υπερασπιστεί άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο η πενθήμερη εργασία να μετατραπεί σε επταήμερη.

Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις αυτές δεν άφησαν ασυγκίνητους και τους χρήστες των social media, οι οποίοι έδωσαν τις απαντήσεις τους με χιουμοριστικό τρόπο: 

image

image

image

image

image