Στο πλευρό των μαθητών που διεκδικούν ασφάλεια στα σχολεία τους στέκονται οι γονείς, τονίζοντας ότι τα υπαρκτά και χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης και τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, είναι αυτά που κινητοποιούν τους μαθητές σήμερα.

Ads

Σε ανακοίνωση της με αφορμή το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), τονίζει ότι οι μαθητές βρίσκονται δικαιολογημένα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις «γιατί ζουν από πρώτο χέρι την έλλειψη εκπαιδευτικών, τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια που καλούνται να κάνουν μάθημα, την έλλειψη καθαριότητας σε περίοδο πανδημίας στα σχολεία, το συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες, τα 2ωρα χωρίς διάλειμμα με τις μάσκες αερόστατα που μοίρασε η Κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, διαμαρτύρεται για την κατασυκοφάντηση των μαθητικών αγώνων. «Τις τελευταίες ώρες διεξάγεται μια ανηλεής επίθεση κατά των μαθητών, κατά των παιδιών μας, που στοιβαγμένα στα 27μελή κλουβιά τους, σε συνθήκες -κατά τα άλλα- απαγόρευσης των συναθροίσεων περισσοτέρων των 9 ατόμων, αντιλαμβάνονται τον εμπαιγμό, αγανακτούν και αποφασιστικά διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για την σχολική καθημερινότητα», τονίζει η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

«“Κατηγορούν” τους μαθητές ότι κινούνται επιπόλαια, βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και το περιβάλλον τους, “κατηγορούν” τους μαθητές ότι λειτουργούν ως “επιδημιολογική βόμβα”, τους ταυτίζουν με  τα αντιεπιστημονικά σενάρια συνομωσίας και “αρνητών της μάσκας”. Δεν είναι όμως η μάσκα που προσπαθεί να πνίξει τη φωνή των μαθητών. Είναι όλοι εκείνοι που με τις αποφάσεις τους, επέβαλαν την δίκαιη αντίδρασή τους. “Κατασυκοφαντούν” τους μαθητικούς αγώνες, αυτοί που δεν αξιοποίησαν το χρόνο που κερδήθηκε το προηγούμενο διάστημα, από την πειθαρχημένη στάση συνολικά του λαού, της νεολαίας, ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και την προστασία μαθητών κι εκπαιδευτικών. Αυτοί που συνεχίζουν να κλίνουν σε όλους του τόνους την ατομική ευθύνη, ξεχνώντας τη δική τους, την κρατική ευθύνη που περιμένουμε εδώ και 7 μήνες να εκφραστεί.

Ads

» Εκείνοι που κυνικά ομολογούν πως τα μέτρα για την προστασία των σχολείων από τον κορονοϊό “κοστίζουν”, την ώρα που μοιράζουν  70 δις για σε  επιχειρηματικούς ομίλους, παίζοντας με την υγεία και την ζωή την  δικιά μας και των παιδιών μας. Εκείνοι που επιχειρούν να καταστείλουν όποιον σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται για το δικαίωμά του στην υγεία, στην ισότιμη και ολόπλευρη μόρφωση, στην ζωή με δικαιώματα. Ήρθε λοιπόν η ώρα να κατανοήσουν ότι τα προβλήματα των σχολείων, είναι αυτά που “υποκινούν” τους αγώνες των μαθητών. Καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς να στηρίξουν τον δίκαιο και ελπιδοφόρο αγώνα των μαθητών προκειμένου να παρθούν έστω και τώρα -καθυστερημένα- τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς να κινδυνεύει η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων και να εξασφαλίζεται η ποιοτική μόρφωση των μαθητών από κάθε άποψη», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ:

«ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΟΡΦΩΣΗ -ΥΓΕΙΑ- ΑΣΦΑΛΕΙΑ σε ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα υπαρκτά και χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης και τα ανεπαρκή μέτρα της Κυβέρνησης για το ασφαλές άνοιγμα των σχολειών, είναι αυτά που κινητοποιούν τους μαθητές σήμερα.

Χιλιάδες μαθητές σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα βρίσκονται δικαιολογημένα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις γιατί ζουν από πρώτο χέρι την έλλειψη εκπαιδευτικών, τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια που καλούνται να κάνουν μάθημα, την έλλειψη καθαριότητας σε περίοδο πανδημίας στα σχολεία, το συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες, τα 2ωρα χωρίς διάλειμμα με τις μάσκες αερόστατα που μοίρασε η Κυβέρνηση.

Τα αιτήματα των μαθητών είναι τα αιτήματα με τα οποία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε κινητοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα. Γιατί ζούμε την  τραγική καθημερινότητα του ελληνικού σχολείου που δεν εξασφαλίζει ισότιμα τη μόρφωση,  την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών μας.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση και μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν από Κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμους:

  • μέτρα αποσυμφόρησης των σχολικών αιθουσών – 15 μαθητές ανά Τμήμα.
  • μόνιμους μαζικούς διορισμούς δασκάλων και καθηγητών, κανένα εκπαιδευτικό κενό, να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο παντού.
  • μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία (επαρκές προσωπικό καθαριότητας, μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικά). Με ευθύνη του Κράτους να μοιραστούν δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς γιατί σήμερα τις πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους.
  • με ευθύνη του ΕΟΔΥ να γίνονται δωρεάν test σε εκπαιδευτικούς και γονείς σε σχολεία που εντοπίζεται κρούσμα κορονοϊού.

Οι γονείς μέσα από τους Συλλόγους Γονέων στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να  ποινικοποιήσει, με Εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις μαθητών, τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών μας για να μορφωθούν με ασφάλεια.

Γονείς – μαθητές – εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο δικαίωμα μας: τη μόρφωση και την υγεία».