«Το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν περιέκοψε τις συντάξεις αλλά θα τις αυξήσει κιόλας, ότι και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδεικνύονται φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ads

 «Και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους, πού πήγε το 4ο μνημόνιο;», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Το δικό μας μνημόνιο θα το υπογράψουμε με τον λαό», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

«Τα προηγούμενα μνημόνια ήταν με τους δανειστές, αυτό το μνημόνιο που φέρνουμε εμείς είναι με τον ελληνικό λαό, γιατί αφορά τις ανάγκες του, την προοπτική του, τη στήριξη του για ένα καλύτερο αύριο» είπε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Το δικό μας, λοιπόν, 4ο μνημόνιο, το μνημόνιο με τον λαό θα μας δεσμεύει από δω και στο εξής για να συνεχίσουμε στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, να κάνουμε πράξη τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ό,τι είπαμε στη ΔΕΘ και ό,τι υπάρχει περιθώριο μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο να προχωρήσουμε το προχωράμε. Αυτό το μνημόνιο με τον λαό θα μας θυμίζει ότι πρέπει να κάνουμε διαρκώς ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξαναγυρίσουμε στις πολιτικές της λιτότητας και του ΔΝΤ και θα το επικυρώσουμε το φθινόπωρο του 2019 με την ανανέωση της λαϊκής εντολής» πρόσθεσε.

Ads

Διαβάστε επίσης

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς

«Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Εθνική Αντιπροσωπεία, προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς. Αυτή η δέσμη μέτρων, είναι ενταγμένη σε μια στρατηγική που έχουμε χαράξει και υλοποιούμε εδώ και τρία χρόνια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μόλις τρία χρόνια μετά τη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, έχουμε πλέον ένα νέο πλεονασματικό σύστημα, μακροπρόθεσμα βιώσιμο και δικαιότερο», σημείωσε. «Προχωρήσαμε στη δομική μεταρρύθμιση του συστήματος, συνδέοντας για πρώτη φορά τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις εισφορές τους», τόνισε στη συνέχεια. «Θεσπίζουμε ένα καθεστώς όπου πλέον το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερα, έχοντας εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέλυσε τις αλλαγές που γίνονται με το νέο νομοσχέδιο.

Όπως εξήγησε, αυτές οι ελαφρύνσεις είναι οι εξής:

  • Μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
  • Βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.
  • Μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά πίνακες με παραδείγματα για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών:

image

image

image

image

Ρύθμιση της αγοράς εργασίας

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναστρέψει την κατάσταση της απορρύθμισης που επικρατούσε στην αγορά εργασίας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στη νέα όψη του ασφαλιστικού μας συστήματος αποτυπώνονται:

  • Η μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, από το 26% που παρέδωσε η ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2014, στο 18,9% που είναι σήμερα.
  • Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που μειώθηκε από το 19% το 2014, σε 12% σήμερα, χάρη στη δράση και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τόσο με προσωπικό όσο και μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θεσμικής του θωράκισης, που ξεκίνησε εν μέσω προγραμμάτων και συνεχίζεται με το παρόν νομοσχέδιο.
  • Οι προσπάθειες που κάναμε για τη συνολική ρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσω της επαναφοράς των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε μόλις τρεις μήνες, από τον Αύγουστο, να έχουν επεκταθεί 10 κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
  • Οι προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, μέσω σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων που φέρνουμε στη Βουλή τα τελευταία χρόνια και θωρακίζουν τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους».

Αύξηση συντάξεων για 500.000 συνταξιούχους

«Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι και το γεγονός ότι παρά όσα ήλπιζε κρυφά και φανερά η αντιπολίτευση, οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν, αλλά, αντίθετα, περίπου 500.000 συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική», έκανε στη συνέχεια γνωστό ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε, μπορεί να είναι 20 ευρώ η αύξηση, αλλά έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια με των συνταξιούχων και δείχνει τι σημαίνει να υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει στην έγνοια της τους συνταξιούχους.

Αύξηση του κατώτατου μισθού 

«Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος θα δώσει και η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου», τόνισε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός, «Ενός μισθού που το 2012 κατακρημνίστηκε μέσα σε μία νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, και παραμένει καθηλωμένος από τότε», όπως υπογράμμισε.

Οι ασφαλείς επιλογές του Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή κριτική και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν ήταν παρών στη συζήτηση. «Θα περίμενε να δει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν θαρραλέο από την πλευρά του», επισήμανε ο πρωθυπουργός και σχολίασε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει πιο «ασφαλείς» γι’ αυτόν επιλογές, όπως είναι η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο.

«Και μας κατηγορείτε ότι εφαρμόζουμε το “Τσοβόλα δώστα όλα” και ψηφίζετε το “Τσοβόλα δώστα όλα”», σχολίασε επίσης ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφερόμενος στη στάση της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, με τα οποία αποκαθιστά αδικίες. «Ο κ. Τσοβόλας θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένος, διότι τυγχάνει οικουμενικής αποδοχής» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

* Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει αργά το απόγευμα.