Μπορεί πριν από μερικές ημέρες, στα τέλη Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής να είχε δηλώσει πως η διαφθορά δεν είναι ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα και συγκεκριμένα για την ασυλία που παρέχει η κυβέρνηση με σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων στους εγκληματίες των «λευκών κολάρων», ωστόσο σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς, μίλησε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε ημερίδα με θέμα «Τεχνολογία και Διαφάνεια». 

Ads

Αν και ήταν ένας απλώς χαιρετισμός, η ομιλία του προκάλεσε πολλά σχόλια καθώς πραγματοποιήθηκε με φόντο τους κατα ομολογία ρεσφετολογικούς διορισμούς με δική του σφραγίδα στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις όπως η ασυλία των τραπεζικών με την οποία θάβεται η υπόθεση των θαλασσοδανείων προς ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και συγκεκριμένα ΜΜΕ, η άρνηση για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά και η διάταξη που προστέθηκε στον Ποινικό Κώδικα και δίνει τη δυνατότητα σε υπόδικους για υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικού χρήματος να ανακτούν, χωρίς καμία επιτήρηση, τα περιουσιακά στοιχεία που τους έχουν κατασχεθεί αν δεν έχουν δικαστεί σε 18 μήνες, όταν μια υπόθεση στην Ελλάδα θέλει κατ’ ελάχιστο 3 με 5 χρόνια για να φτάσει στη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω διάταξη προκάλεσε αντιδράσεις και στο εξωτερικό, με τους Financial Times να γράφουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατρέπει την Ελλάδα σε «πλυντήριο» βρώμικου χρήματος

«Είχατε τη δυνατότητα να με ρωτήσετε για την πορεία της οικονομίας, για το προσφυγικό, για τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου… Πρόκειται για θέματα που απασχολούν τους πολίτες πολύ περισσότερο. Το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαπλοκή. Δεν σας βγήκε σε καλό, καταδικαστήκατε από το λαό», είχε υποστηρίξει από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο σήμερα, στον σύντομο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε τη διαφθορά «εθνική απειλή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για οπισθοχώρηση στα ζητήματα διαφάνειας. «Η διαφθορά πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και αμαυρώνει το φιλότιμο της συντριπτικής πλειονότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Αποθαρρύνει τις επενδύσεις, οδηγεί σε απώλεια πολύτιμων πόρων και καταρρακώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία και την πολιτική συνολικά. Διαβρώνει τους θεσμούς, τροφοδοτώντας τον λαϊκισμό. Η ανάταξη της λοιπόν είναι μια προτεραιότητα που δεν σηκώνει δισταγμούς και αναβολές», είπε και πρόσθεσε: 

«Ξεκινάμε με την αποκατάσταση του κύρους της πολιτικής, αλλά και των λειτουργών της σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, εξορθολογίζοντας τους μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής της διαφθοράς και εξοπλίζοντάς τους με τις πρέπουσες αρμοδιότητες, τις κατάλληλες μεθόδους και κυρίως τα πιο σύγχρονα τεχνικά μέσα. Αναδιατάξαμε το τοπίο ελέγχου της διαφάνειας ιδρύοντας, με το πρώτο νομοσχέδιό μας, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που, υπό την σκέπη της, ενοποιούνται έξι αυτοτελείς και αποσυνδεδεμένες υπηρεσίες που έχουν συναφές αντικείμενο».

Ads

«Ο πολίτης θα εμπιστευτεί και πάλι το κράτος όταν διαπιστώσει ότι λειτουργεί προς όφελός του» συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στον αντικαπνιστικό νόμο, συνδέοντάς τον με τα ζητήματα διαφθοράς. «Η λιγότερη διαφθορά και η περισσότερη διαφάνεια είναι πρωτίστως ζήτημα νοοτροπίας που καλλιεργείται μόνο μέσα από την επανανομιμοποίηση του κράτους και των μηχανισμών του», είπε και έφερε ως παράδειγμα τον αντικαπνιστικό νόμο:

«Θέλω να συγχαρώ την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την υποστήριξη την οποία παρείχε μέσα από ένα εκτεταμένο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή αυτής της σημαντικής νομοθεσίας. Όμως μην έχουμε αυταπάτες. Μια τέτοια νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο κατασταλτικά. Αυτό το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα, είναι όταν αγκαλίαζεται πια από τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Αποτελεί κατά συνέπεια, η εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου, όχι απλά ένα πεδίο άσκησης δημόσιας πολιτικής στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, αλλά και μία μεγάλη άσκηση δημοκρατίας. Κατά πόσο η ίδια η κοινωνία μπορεί εθελοντικά να συμμορφωθεί με ένα νόμο, τον οποίον αναγνωρίζει σχεδόν καθολικά ως σωστό. Εκεί ακριβώς αναφέρομαι όταν μιλάω για την πρόοδο της κοινωνίας και σε επίπεδο αντιλήψεων γύρω από τα ζητήματα της νομιμότητας, της διαφθοράς ή και της καταγγελίας παράνομων συμπεριφορών».