Αν ο στόχος του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, με την ανάρτησή του στο Facebook, ήταν να «διασκεδαστούν» οι κλιμακούμενες – σε μαζικότητα και συχνότητα – αντιδράσεις των καλλιτεχνών στο Προεδρικό Διάταγμα που απαξιώνει τις σπουδές και την τέχνη τους, ομολογουμένως, απέτυχε.

Ads

Μετά την άμεση απάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε, ότι η ανάρτηση του πρωθυπουργού δεν πρόσφερε τίποτα καινούργιο και ουσιαστικό και ότι «έγινε με μόνο στόχο να κάμψει τη διαφαινόμενη ήδη μεγάλη συμμετοχή μας στην απεργία» την Τετάρτη 1/2 και Πέμπτη 2/2 και την απεργιακή συγκέντρωση  την Πέμπτη 2/2 στην πλατεία Συντάγματος, ακολούθησαν στο ίδιο πνεύμα και άλλες αντιδράσεις.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών/τριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η οποία τελεί ήδη υπό κατάληψη, σε ανακοίνωσή του για την ανάρτηση Μητσοτάκη, σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι ένα post στο Facebook από το προσωπικό προφίλ του πρωθυπουργού δεν ισούται ούτε με κάποια υπουργική απόφαση, ούτε με κάποια πρόταση νομοσχεδίου», συνεπώς, «ζητάμε επίσημες αποφάσεις που θα εκπληρώνουν τα αιτήματά μας».

Προσθέτουν, ότι στην ανάρτηση του πρωθυπουργού «δεν αναφέρεται κανενός είδους τροποποίηση του Διατάγματος», ενώ «αναγγέλει τη σύσταση διυπουργικών ομάδων εργασίας που θα βρουν τις λύσεις στο πρόβλημα δεκαετιών που αντιμετωπίζει η καλλιτεχνική εκπαίδευση», αλλά «δεν αναφέρεται όμως το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία τους και ποιες διαδικασίες θα ακολουθήσουν ως προς την επίλυση του».

Ads

Ειδικά για το ΠΔ,  οι σπουδαστές σημειώνουν, ότι «ο Κ. Μητσοτάκης από τη μια διαβεβαιώνει πως το Π.Δ. δεν θίγει τα ακαδημαικά, επαγγελματικά και μισθολογικά μας δικαιώματα και από την άλλη ανακοινώνει την δρομολόγηση νομοθετικής ρύθμισης – που θα μας εξαιρέσει από το Προεδρικό Διάταγμα (!) – με σκοπό την αναβάθμιση και όχι την υποβάθμιση του κλάδου».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Αρχικά, ένα post στο Facebook από το προσωπικό προφίλ του πρωθυπουργού δεν ισούται ούτε με κάποια υπουργική απόφαση, ούτε με κάποια πρόταση νομοσχεδίου. Ως Σπουδάστριες/ες ζητάμε επίσημες αποφάσεις που θα εκπληρώνουν τα αιτήματά μας.

Αναφορικά με το περιεχόμενο όμως του παρόντος κειμένου τίθενται εύλογα ερωτήματα και συγκεκριμένες διαφωνίες σχετικά με το ΠΔ και την διαβάθμιση των πτυχίων μας από τη στιγμή που δεν αναφέρεται κανενός είδους τροποποίηση του Διατάγματος με την επιστροφή του Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

Ο Πρωθυπουργός αναγγέλει τη σύσταση διυπουργικών ομάδων εργασίας που θα βρουν τις λύσεις στο πρόβλημα δεκαετιών που αντιμετωπίζει η καλλιτεχνική εκπαίδευση. Δεν αναφέρεται όμως το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία τους και ποιες διαδικασίες θα ακολουθήσουν ως προς την επίλυση του. Εμείς σε αυτό υπογραμμίζουμε ότι το μείζον και τρέχον πρόβλημα με τη διαβάθμιση και την παροχή του Τ.Ε. στα πτυχία μας μπορεί να λυθεί ήδη από την υπάρχουσα κυβέρνηση μέσω τροπολογίας χωρίς τη σύσταση των ομάδων αυτών. Αρκεί η πολιτική βούληση.

Αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα, ο Κ. Μητσοτάκης από τη μια διαβεβαιώνει πως το Π.Δ. δεν θίγει τα ακαδημαικά, επαγγελματικά και μισθολογικά μας δικαιώματα και από την άλλη ανακοινώνει την δρομολόγηση νομοθετικής ρύθμισης -που θα μας εξαιρέσει από το Προεδρικό Διάταγμα (!)- με σκοπό την αναβάθμιση και όχι την υποβάθμιση του κλάδου. Δεν μπορούμε παρά να δούμε το εμφανές παραδοξο. Από τη μία ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν αλλάζει τίποτα και από την άλλη προτίθεται να το “τροποποιήσει” ως ένδειξη καλής θέλησης, χωρίς μάλιστα να μας ενημερώνει για το ποια είναι αυτή η νομοθετική ρύθμιση που αναφέρει.

Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η απόσυρση του Διατάγματος για τους καλλιτέχνες, αλλά η επίλυση του προβλήματος της διαβάθμισης. Ακόμα και αν αποσυρθεί όντως το Διάταγμα, εμείς θα παραμείνουμε στη συνθήκη των αδιαβάθμιστων πτυχίων μας όπως αυτή υπάρχει από το 2003. Και για αυτό απαιτούμε την επιστροφή των πτυχίων μας στη βαθμίδα Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) όπως και ίσχυε μέχρι τότε.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρει τις τρεις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης του. Αυτές οι δεσμεύσεις είναι γεμάτες αοριστίες. Τι σημαίνει “προστασία και διασφάλιση ακαδημαικών, επαγγελματικών και μισθολογικών δικαιωμάτων” όταν δεν προχωράει σε καμία απολύτως απόφαση; Ποια είναι τελικά αυτή η “άμεση νομοθέτηση για δίκαιη αμοιβή καλλιτεχνών σε όλο το δημόσιο”;

Τέλος, δεσμεύεται για δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025 (χωρίς φυσικά να διασαφηνίζει το πως θα γίνουν αυτές, σε ποιο πλαίσιο και αν αυτό θα είναι σε νέα Πανεπιστήμια ή στα ήδη υπάρχοντα Πανεπιστήμια). Αυτό απαντάει επομένως μόνο θεωρητικά και εν μέρει σε ένα από τα αιτήματα μας. Δεν παρουσιάζει κανένα σαφές πλάνο ή κάποια συγκεκριμένη απόφαση ίδρυσης νέων ανωτάτων καλλιτεχνικών τμημάτων.

Θέλουμε να υπογραμίσσουμε ότι στο τέλος της ανακοίνωσης του ο Κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι το σύνθετο έργο της αναδιάρθρωσης της καλλιτέχνικης εκπαίδευσης θα ολοκληρωθεί κατά την “επόμενη τετραετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας”. Δηλαδή αν δεν εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, τότε θα έχουμε μείνει χωρίς καμία υπουργική απόφαση; Περιμένουμε άμεσα την επίσημη απόφαση των κυβερνητικών φορέων για αυτό το Πανεπιστήμιο.

Περιμένουμε και τις αντίστοιχες αποφάσεις για όλα μας τα αιτήματα που αφορούν την εξαιρετικά επείγουσα παροχή του Τ.Ε. μέχρι τις 08/02/23 (καταληκτική ημερομηνία παραίτησης των καθηγητών μας και της απώλειας του ακαδημαϊκού έτους για τους σπουδαστές της Σχολής μας) – αλλά και την σίτιση, τη στέγαση και τις υπόλοιπες φοιτητικές παροχές στις Ανώτερες κρατικές σχολές και την περαιτέρω στελέχωση τους (αιτήματα, όπως και άλλα, για τα οποία ο πρωθυπουργός δεν έκανε καν λόγο).

Δίνουμε έναν δίκαιο αγώνα με συγκεκριμένα αιτήματα και περιμένουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις. Τα όποια Facebook posts που υπονοούν ότι τα όποια προβλήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης θα λυθούν στην επόμενη τετραετία, δεν μας καλύπτουν και δεν μας σταματούν από τις διεκδικήσεις μας. Ο αγώνας μας δεν θα γίνει βορά στο προεκλογικό παιχνίδι κανενός.

Επαναλαμβάνουμε τα αιτήματα μας:

1) Την ΆΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 μέχρι 08/02/2023, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά,

2) Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών,

3) Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας,

4) Την ΆΜΕΣΗ ίδρυση Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης Με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα,

5) Δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών, είτε μέσα από διαδικασίες εξομοίωσης με εξετάσεις σε μια σειρά μαθημάτων για τους αποφοίτους – μέχρι και την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης – είτε με κατατακτήριες και μερική φοίτηση μετά την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης. (Διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών.)

Η Κατάληψη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου.

*Όσον αφορά το ΑΣΕΠ παραπέμπουμε στο κείμενο του Σωματείου στον Χώρο του Χορού το οποίο μας καλύπτει και το υπογραμμίζουμε. “Ναι, οι καλλιτέχνες δεν προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ αλλά οι προκηρύξεις διέπονται από τα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Το οποιοδήποτε δε ειδικό μισθολόγιο δεν θα κατοχυρώσει την κατηγορία ΤΕ που είναι το ανυποχώρητο αίτημά μας. Για μία ακόμη φορά μένουμε με την απορία, γιατί ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται και αυτός περίπλοκες νομικές ακροβασίες που θα παρακάμπτουν το ΠΔ και δεν το τροποποιεί απλώς ώστε να εντάξει τις ειδικότητές μας στο ΤΕ; Τι ή ποιος τον εμποδίζει να κάνει αυτό το τόσο απλό, που θα έδινε οριστική λύση σε μέρος των χρόνιων προβλημάτων μας;».

Αντίστοιχα, το Σωματείο εργαζομένων στο Χώρο του Χορού τονίζει, ότι «μετά από 40 μέρες μαζικών κινητοποιήσεων και ενώ έτρεχε ζωντανά η συνέντευξη τύπου του ΣΕΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποπειράται να κάμψει την επερχόμενη κλιμάκωση των καλλιτεχνών με την 48ωρη απεργία την εβδομάδα που έρχεται και ταυτόχρονα, με κινήσεις εντυπωσιασμού, να αντλήσει πολιτική υπεραξία για την προεκλογική του καμπάνια μέσα από τον αγώνα μας».

Αναλυτικά:

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ  ΜΑΣ

Σε μια απεγνωσμένη και ταυτόχρονα πολιτικά φτηνή κίνηση κατευνασμού, ο πρωθυπουργός αφού άφησε τις διοικήσεις των σωματείων να πελαγοδρομούν σε ατελέσφορες συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνει την “πανηγυρική” εμφάνιση του με μια ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο facebook χθες (28/1), Σάββατο μεσημέρι, με ανέξοδες και κενές δηλώσεις.

Μετά από 40 μέρες μαζικών κινητοποιήσεων και ενώ έτρεχε ζωντανά η συνέντευξη τύπου του ΣΕΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποπειράται να κάμψει την επερχόμενη κλιμάκωση των καλλιτεχνών με την 48ωρη απεργία την εβδομάδα που έρχεται και ταυτόχρονα με κινήσεις εντυπωσιασμού να αντλήσει πολιτική υπεραξία για την προεκλογική του καμπάνια μέσα από τον αγώνα μας.

Δεν θα το επιτρέψουμε.

Ο πρωθυπουργός, αλλά και η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, περιορίζονται στα εξής: μεταθέτουν το ζήτημα στην επόμενη θητεία, σε επιτροπές που θα ιδρύσουν, στις οποίες θα κληθούν καταξιωμένοι καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους να γνωμοδοτήσουν. Χωρίς χρονοδιάγραμμα. Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις. Με πολλά αδιόρατα και διφορούμενα σημεία στην εν λόγω ανακοίνωση.  Με τη μόνη υπόνοια πως οι δημόσιες ανώτερες επαγγελματικές σχολές θα αναβαθμιστούν και θα μετατραπούν σε ιδρύματα ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης.

Για να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας και να προλάβουμε την όποια ανεπιθύμητη τροπή, απαντάμε τα παρακάτω:

1. Η ανακοίνωση έκανε λόγο για “δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές στις παραστατικές τέχνες”. Δεν ξέρουμε η ερμηνεία αυτής της έκφρασης τι μπορεί να χωρέσει. Από τη μεριά μας δεν διαπραγματευόμαστε για οτιδήποτε άλλο πέραν της συνταγματικά κατοχυρωμένης δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης που μιλάει για τμήματα, σχολές και πανεπιστήμια. Οχι κολλέγια, ούτε ακαδημίες.

Σκέψεις για ανωτατοποίηση των υπαρχουσών δημόσιων ανώτερων σχολών χορού (ΚΣΟΤ και Εθνική Λυρική Σκηνή) στο πρότυπο ακαδημίας, με την τυπική προσθήκη ενός 4ου έτους, ή οποιαδήποτε απώτερη βλέψη για συμφωνίες με ξένα Πανεπιστήμια ώστε να μετατραπούν σε Κολλέγια και έτσι βάσει του νόμου Κεραμέως να δίνουν πτυχία επιπέδου 6, μας βρίσκουν ξεκάθαρα απέναντι.

Απαιτούμε χωρίς υποσημειώσεις εκ νέου ίδρυση Σχολής Παραστατικών Τεχνών, με αντίστοιχο τμήμα χορού και όχι την όποια μετατροπή των δημόσιων ανώτερων σχολών χορού σε σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Η ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος χορού είναι σύμφυτη και με την οριστική λύση ως προς την ακαδημαϊκή διαβάθμιση και ισοτιμία (με αντίστοιχη διαδικασία μετάβασης από το επίπεδο 5 των ανώτερων σπουδών στο επίπεδο 6 των ανώτατων).

Στη  διημερίδα “Δημόσιο Πανεπιστήμιο Χορού: Πράξη Ι” που οργάνωσε το σωματείο μας στο χώρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών τον Ιούνιο του 2022 άνοιξε ένας δημόσιος διάλογος και διαμορφώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις. Πλήθος επαγγελματιών από το καλλιτεχνικό και τον ακαδημαϊκό χώρο συμμετείχαν, ενώ το  υπουργείο πολιτισμού και παιδείας έλαμψαν δια της απουσίας τους. Σχέδιο μάλιστα έχει κατατεθεί και στον Υφυπουργό Παιδείας κ. Συρίγο στα τέλη Οκτωβρίου.

2. Αναφέρθηκε πως “προχωράμε με τη διαβάθμιση της ωδειακής εκπαίδευσης, της ραχοκοκαλιάς της μουσικής παιδείας της Ελλάδα, καθώς η ωδειακή παιδεία στη χώρα μας διέπεται ακόμα από Βασιλικό Διάταγμα του 1957.”

Δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο να γίνει αναφορά στην διαβάθμιση μόνο των μουσικών σπουδών από τη στιγμή που το ζήτημα της διαβάθμισης ταλανίζει όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους. Γιατί δεν αρθρώθηκε λέξη για το φλέγον ζήτημα της διαβάθμισης των ανώτερων επαγγελματικών σχολών χορού, θεάτρου και σκηνοθεσίας; Υπενθυμίζουμε πως η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι αναγνωρισμένη από το αρ 16 παρ 7 του συντάγματος. Ανώτερη Εκπαίδευση υπάρχει. Το κράτος έχει υποχρέωση να προβλέψει μια δίκαιη και αξιοπρεπή διαβάθμιση των πτυχίων αυτών.  Γι’ αυτό ζητάμε ως προς τα επαγγελματικά μας δικαιώματά την απόσυρση/τροποποίηση των διατάξεων του ΠΔ 85/2002 που μας εξισώνει με κλίμακα επιπέδου ΔΕ. 

3. Αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή η όποια απόφαση/απάντηση στα δίκαια αιτήματά μας περί πτυχίων και πανεπιστημιακών τμημάτων οφείλει να δοθεί σε συνομιλία με τα σωματεία του χώρου.  Αναμένουμε λοιπόν να κληθούν τα επίσημα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης των εργαζόμενων καλλιτεχνών και σπουδαστών στις όποιες επιτροπές διευθετήσουν το ζήτημα. Αποτελεί ξεκάθαρη θέση η προσπάθεια της κυβέρνησης  να παρακάμπτει και να υποτιμά τις συλλογικές διαδικασίες και όργανα έναντι ενός περσοναλισμού με το πρόσχημα του εγνωσμένου κύρους. Δεν στρεφόμαστε ενάντια στους συναδέλφους αλλά σε αυτόν τον διαχωρισμό και την ιδεοληψία. Άλλωστε η καλλιτεχνική καταξίωση δεν σχετίζεται απαραίτητα με τα επίδικα για τα οποία αγωνιζόμαστε. Τέλος να ενημερώσουμε τον κ Πρωθυπουργό πως οι “καταξιωμένοι καλλιτέχνες” βρίσκονται και εντός των σωματείων, που εργάζονται σκληρά για να καταθέσουν προτάσεις πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα. Δεν είναι κάποιοι αλεξιπτωτιστές που στελεχώνουν “επιτροπές διαβούλευσης” για το μέλλον μας

4. Διαβάσαμε πως “δημιουργούμε τρεις διυπουργικές Ομάδες Εργασίας, μία για το θέατρο και τη δραματική τέχνη, μία για τον χορό και μία για τη μουσική”. Η δημιουργία πολλών επιτροπών μαρτυρά προσπάθεια διάσπασης των κλάδων τη στιγμή που το επίδικο είναι ένα και κοινό και για το οποίο δεν έχει υπάρξει σοβαρή πολιτική βούληση. Το ενιαίο και ανυποχώρητο αίτημα όλων των καλλιτεχνικών κλάδων είναι εξομοίωση με ΤΕ όλων των πτυχίων ανώτερης εκπαίδευσης και ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών εκ νέου.

Ζητάμε μια ενιαία αντιμετώπιση με μία κοινή επιτροπή για τα βασικά κοινά αιτήματα όλων των κλάδων και αφού εξασφαλιστεί αυτό, τότε να δημιουργηθούν οι όποιες υπο-επιτροπές.

5. Σχετικά με τις δηλώσεις περί παρανόησης, ας μην παίζουμε με την κοινή λογική: ναι, οι καλλιτέχνες δεν προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ αλλά οι προκηρύξεις διέπονται από τα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Όχι, το ΠΔ δεν αφορά μόνο διοικητικές θέσεις στο δημόσιο. Το οποιοδήποτε δε ειδικό μισθολόγιο δεν θα κατοχυρώσει την κατηγορία ΤΕ που είναι το ανυποχώρητο αίτημά μας. Για μία ακόμη φορά μένουμε με την απορία, γιατί ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται και αυτός περίπλοκες νομικές ακροβασίες που θα παρακάμπτουν το ΠΔ και δεν το τροποποιεί απλώς ώστε να εντάξει τις ειδικότητές μας στο ΤΕ; Τι ή ποιος τον εμποδίζει να κάνει αυτό το τόσο απλό, που θα έδινε οριστική λύση σε μέρος των χρόνιων προβλημάτων μας;

Εμμένουμε και απαιτούμε την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 μέχρι και τις 08/02/2023, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά.

Αντιλαμβανόμαστε πως η μαζική συσπείρωση και αγώνας κατά της υποβάθμισης των σπουδών μας ανάγκασε τον πρωθυπουργό να προβεί σε ανακοινώσεις. Κάτι που επιβεβαιώνει πως οι αντιδράσεις μας ασκούν μεγάλη πίεση και κοστίζουν στην κυβέρνηση.

Όσο όμως κι αν ο πρωθυπουργός φαίνεται να παραδέχεται την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος, στην πραγματικότητα εξακολουθεί να μην προβαίνει σε καμία έμπρακτη ενέργεια.

Δεν μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά οποιαδήποτε πολιτική γίνεται με ανάρτηση από το facebook με γενικόλογες εξαγγελίες περί νομοθετικών ρυθμίσεων.

Περιμένουμε άμεσες και σαφείς απαντήσεις και ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης οι οποίες θα έχουν κανονιστική ισχύ, μέχρι και τις 8 Φεβρουαρίου (καταληκτική ημερομηνία απώλειας του έτους για τους σπουδαστές της δραματικής του εθνικού λόγω κατάληψης αλλά και διορίας για την παραίτηση των καθηγητών της σχολής). Ταυτόχρονα αναμένουμε σοβαρή διαβούλευση με τα σωματεία. Δεν θα βασιστούμε σε προεκλογικές εξαγγελίες με χρονοδιάγραμμα το 2025 ενώ σε 2 μήνες προβλέπονται εκλογές.

Ας μην πελαγοδρομούμε. Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να φέρει νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του καλλιτεχνικού κλάδου, θα πρέπει να το κάνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (ειδικά όταν η Βουλή φημολογείται πως θα κλείσει άμεσα).

Πότε θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση; Σε ποια ΑΚΡΙΒΩΣ ημερομηνία; Και, το σημαντικότερο, με ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ; Δεν θα δεχτούμε καμία λύση που να μπαλώνει απλώς τις τρύπες που άνοιξε το ΠΔ.

Είμαστε σίγουροι πως η σημερινή ανάρτηση έγινε με μόνο στόχο να κάμψει τη διαφαινόμενη ήδη μεγάλη συμμετοχή μας στην απεργία. Δεν υποχωρούμε, μέχρι τουλάχιστον να δούμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ προτάσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας την ερχόμενη εβδομάδα με την 48ωρη απεργία την Τετάρτη 1/2 και Πέμπτη 2/2 και την μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2/2 στην πλατεία Συντάγματος.

Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού»

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος τονίζει, ότι ο πρωθυποιυργός, «όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί και νέα».

Αναλυτικά:

«Ο Πρωθυπουργός μπροστά στις μεγάλες κινητοποιήσεις Σπουδαστών και Καλλιτεχνών προσπαθεί να αναδιπλωθεί και να ξεγελάσει για τις προθέσεις της Κυβέρνησης του, ενώ συγχρόνως προχωρά την υποβάθμιση των σπουδών μας και των αμοιβών μας.

Απέναντι στο αίτημα μας για Ενιαία Δημόσια και δωρεάν μουσική Εκπαίδευση που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα, μιλά αόριστα για μια Πανεπιστημιακή σχολή Μουσικής που θα γίνει το 2025.

Αγνοεί ότι ήδη υπάρχουν 3 Πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν πρακτική κατεύθυνση στην εκμάθηση οργάνων, χωρίς να έχουν λύσει το πρόβλημα της μουσικής εκπαίδευσης στη Χώρα μας.

Για τα Ωδεία που τα αναγνωρίζει ως τη ραχοκοκαλιά της Μουσικής Εκπαίδευσης , τα «αναβαθμίζει» ισοτιμώντας τα Ακαδημαϊκά με 2ετή ΙΕΚ!!!. Δηλαδή εξομοιώνει τη 12ετη φοίτηση με τη 2ετή και την κατάρτιση με την Εκπαίδευση.

Στο αίτημα μας για κατάταξη των αποφοίτων των Καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία ΤΕ , όπως συμβαίνει με τους αποφοίτους των Ωδείων ανακοινώνει την ένταξη όλων των Καλλιτεχνών σε Ειδικό Μισθολόγιο!!! Δηλαδή θα καθορίσουν με απόφαση Υπουργού ένα μισθό για όλους τους Καλλιτέχνες, ο οποίος θα αποτυπώνει την ισοτίμηση στο επίπεδο των ΙΕΚ. Δηλαδή κάτι παραπάνω από το μισθό του ΔΕ, προχωρώντας σε μειώσεις σε όσους είναι ήδη καταταγμένοι ή μελλοντικά θα μπορούσαν να καταταχθούν στην κατηγορία ΤΕ και ΠΕ.

Ϊ

Θυμίζουμε στον Πρωθυπουργό τις μεγάλες αντιδράσεις των μουσικών απέναντι στην υποβάθμιση των σπουδών μας στο επίπεδο 5 μέσα από το «Κρατικό Πιστοποιητικό Μουσικών Γνώσεων» του κ.Γαβρόγλου που τον ανάγκασαν να το αποσύρει. Δε δεχόμαστε άλλη κατηγοριοποίηση. Ζητάμε ένα Πανεπιστημιακό Πτυχίο ανά ειδικότητα που να δίνει όλη τη σύγχρονη γνώση και να παρέχει όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Τώρα ξέρουμε ότι όταν αγωνιζόμαστε έχουμε δύναμη και μπορούμε να επιβάλλουμε ουσιαστικές αλλαγές

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην προετοιμασία της 48ωρης Απεργίας στις 1 & 2 Φεβρουαρίου.».