Έκθετη η ΕΛ.ΑΣ αλλά και όσοι αποφάσισαν την προφυλάκιση και παραμονή του 30χρονου, επονομαζόμενου και ως «Ινδιάνου», στη φυλακή για επτά μήνες, είναι η εισαγγελική πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο.

Ads

Όχι μόνο προφυλακίστηκε άδικα για εφτά μήνες για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης το Μάρτιο του 2021, αλλά φαίνεται πως έρχεται και μια δεύτερη δικαίωσή καθώς η εισαγγελική πρόταση δεν θεωρεί πως δεν υπάρχουν καν οι ενδείξεις για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικού προκειμένου ο κατηγορούμενος να παραπεμφθεί σε δίκη.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Διονύσιος Πολυζωγόπουλος, ζήτησε την απαλλαγή του Α.Μ. για το σύνολο των κακουργηματικών κατηγοριών σε σχέση με τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης στις 9 Μαρτίου 2021, καθώς κρίνει ότι, «δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις για παραπομπή του σε δίκη, γι’ αυτό πρέπει να μη γίνει κατ’ αυτού κατηγορία».

Προτείνει, επίσης, να παύσει η ισχύς των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί με την αποφυλάκισή του: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση μία φορά τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Ads

Διαβάστε επίσης: Π. Σαράκης στο tvxs.gr για το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. με τον «Ινδιάνο»

Τον τελικό λόγο για τον κατηγορούμενο, που φέρεται ότι παρέμεινε άδικα στη φυλακή, έχει το Συμβούλιο Πληεμμελειοδικών, που θα αποφασίσει για την παραπομπή του ή όχι σε δίκη.

Ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί ως το άτομο, που έριξε από το μηχανάκι αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ και κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έκρηξη, κατασκευή/προμήθεια/κατοχή εκρηκτικών βομβών, διατάραξη κοινής ειρήνης από τελούντες βιαιοπραγίες, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, εξύβριση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Ωστόσο, ήταν εμφανής η αναξιοπιστία του μάρτυρα (κουνιάδος του κατηγορούμενου) από την αρχή: άλλαζε τις καταθέσεις του, ανασκεύαζε τα γεγονότα και ομολογούσε ότι έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα.

Ο κατηγορούμενος προσπαθούσε από την αρχή να πείσει ότι κατηγορείτο άδικα, καθώς προσκόμισε βίντεο που αποδείκνυε ότι ήταν στην Ελευσίνα -και όχι στη Νέα Σμύρνη- το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Τον περασμένο Οκτώβριο αποφυλακίστηκε καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκανε δεκτή πρόταση άλλου εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία «ουδέν αποδεικτικό στοιχείο υφίσταται στη δικογραφία που να δικαιολογεί τη συνέχιση της κράτησής του».

Ο συνήγορος του Παύλος Σαράκης δήλωσε:

«Οι ευθύνες των αξιωματικών της κρατικής ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. για το φιάσκο της υπόθεσης είναι τεράστιες και πρέπει να αξιολογηθούν τόσο από την πολιτική τους ηγεσία όσο και από τη Δικαιοσύνη. Η προφυλάκιση ενός αθώου συμπολίτη μας με μόνο στοιχείο μία σαθρή κατάθεση ενός παράφρονα θα βαραίνει διά βίου τις συνειδήσεις όλων όσοι συνέπραξαν σε αυτήν. Η περίπτωση του αποκαλούμενου Ινδιάνου θα πρέπει να αποτελέσει φάρο για τη Δικαιοσύνη, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια γεγονότα που στιγματίζουν τις ζωές ανθρώπων αλλά και την ίδια τη Δικαιοσύνη», σχολίασε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Παύλος Σαράκης.

Ο Α.Μ., που νόμιζε ότι συνελήφθη κατά λάθος και σε δύο ώρες θα γύριζε στο σπίτι του, έμεινε άδικα στη φυλακή για επτά μήνες και πλέον αναμένει την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου που θα επικυρώσει την οριστική απαλλαγή του».