Προφυλακισμένος στις φυλακές Τρικάλων παραμένει ο κατηγορούμενος για τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη, γνωστός στα ΜΜΕ ως «Ινδιάνος», παρά τις τρεις καταθέσεις αλλά και το βίντεο που κατατέθηκε στην ανακρίτρια και, κατά τον δικηγόρο του Παύλο Σαράκη, πιστοποιεί την παρουσία του στην Ελευσίνα τις κρίσιμες ώρες, κάτι το οποίο είχε υποστηρίξει εξαρχής ο 30χρονος στις καταθέσεις του.

Ads

Το βαρύτατο κατηγορητήριο για τον 30χρονο περιλαμβάνει απόπειρα ανθρωποκτονίας, εκρήξεις, κατοχή εκρηκτικών υλών και βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες, στηριζόμενο σε μια «προβληματική» κατάθεση και δίχως να έχουν αξιοποιηθεί από τις Αρχές μέχρι στιγμής όλα τα διαθέσιμα μέσα για επιβεβαίωση ή διάψευση, όπως ζητά και ο συνήγορος υπεράσπισης.

Υπενθυμίζεται πως ο 30χρονος είχε συλληφθεί εντός 24ωρου από την αστυνομία με βάση την κατάθεση του αδερφού της πρώην συζύγου του, ο οποίος μετά ανακάλεσε κρίσιμα σημεία των αρχικών ισχυρισμών του, ενώ ο 30χρονος υποστηρίζει πως πρόκειται για πρόσωπο «ψυχικά ασταθή», το οποίο έχει εμπάθεια μαζί του.

Μιλώντας στο tvxs.gr ο δικηγόρος του Παύλος Σαράκης υποστηρίζει πως οι ανακριτικές αρχές μπορούν κάλλιστα να ελέγξουν την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν ο εντολέας του με άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει διαταχθεί!

Ads

«Ο εντολέας μας παραμένει προσωρινά κρατούμενος, με απόφαση της ανακρίτριας και του εισαγγελέα, με μοναδικό στοιχείο την κατάθεση ενός αυτόκλητου μάρτυρα, του γαμπρού του, ο οποίος έχει ήδη ανασκευάσει την αρχική του κατάθεση ενώπιον της ανακρίτριας. Στον αντίποδα υπάρχουν καταθέσεις πέντε ατόμων, δύο συγγενικά του πρόσωπα και τρία ακόμη τρίτα πρόσωπα, που δηλώνουν ότι μέχρι τις 6 μ.μ ο εντολέας μου βρισκόταν στην εργασία του και μέχρι τις 20:30 ήταν μαζί τους, στη δυτική Αττική», λέει στο tvxs.gr ο κ. Σαράκης.

Προς επίρρωση των καταθέσεων των πέντε μαρτύρων, η υπεράσπιση του «Ινδιάνου» κατέθεσε και το βίντεο από κάμερα ασφαλείας εστιατορίου της Ελευσίνας που τον δείχνει να προσέρχεται στο γήπεδο μπάσκετ στις 18:21 και να παραμένει εκεί τουλάχιστον μέχρι 18:45, οπότε και το φως της ημέρας επιτρέπει την καταγραφή.

Η πλευρά του κατηγορούμενου ζητά από τις ανακριτικές αρχές να επιβεβαιώσουν, ή να διαψεύσουν την υπερασπιστική γραμμή αξιοποιώντας τη δυνατότητα της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου. «Έχουμε καταθέσει εγγράφως τα αιτήματα στην ανακρίτρια να επισπεύσει ήδη τις διαδικασίες, αν δεν το έχει κάνει ήδη, ώστε μέσω της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου να γίνει η στιγματοθέτηση του εντολέα μας, να φανεί δηλαδή πού βρισκόταν βάση του κινητού του τηλεφώνου εκείνη την ημέρα και ώρα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το κινητό τηλέφωνο του κατηγορουμένου δεν είχε κατασχεθεί κατά τη σύλληψη. Αυτό έγινε παρά μόνο μετά από δικές μας ενέργειες», υπογραμμίζει ο δικηγόρος του «Ινδιάνου» στο tvxs.gr.

Τι περιέχει η κατάθεση με την οποία κρατείται ο 30χρονος

Ο αυτόκλητος μάρτυρας στον οποίο αναφέρεται ο δικηγόρος είχε πει στον Alpha ότι είχε βρεθεί στη Νέα Σμύρνη για ένα επαγγελματικό ραντεβού, προκειμένου να βάψει ένα σπίτι κι εκεί είδε τον κουνιάδο του να ανατρέπει και να χτυπά βίαια τον αστυνομικό, παρά τη δική του περί του αντιθέτου προτροπή. «Εμείς βλέπουμε προσωπικά κίνητρα εμπάθειας εναντίον του εντολέα μου. Διότι πρέπει να απαντηθεί γιατί το επαγγελματικό ραντεβού που επικαλείται δεν έγινε στο εν λόγω σπίτι, προκειμένου να κάνει εκτίμηση του έργου και να δώσει προσφορά, αλλά έλαβε χώρα σε μια ψησταριά στη Νέα Σμύρνη την ώρα της διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας», σημειώνει ο κ. Σαράκης. «Χωρίς να έχει απαντηθεί το εύλογο αυτό ερώτημα, η ανακρίτρια επιμένει να αποδίδει ένα βαρύτατο κατηγορητήριο που περιλαμβάνει απόπειρα ανθρωποκτονίας, εκρήξεις, κατοχή εκρηκτικών υλών και βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες, στηριζόμενη σε αυτήν ακριβώς την κατάθεση».

Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι είναι υποχρέωση της κατηγορούσας αρχής να αποδείξει την εμπλοκή του κατηγορουμένου και αντί να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να το κάνει, διατηρεί την προσωρινή κράτηση του εντολέα του. «Πρόκειται για μια υπόθεση σοβαρότατη, που έχει διχάσει την κοινή γνώμη. Αντί λοιπόν να έχουμε τους πραγματικούς δράστες, έχει σχηματιστεί μια ποινική δικογραφία κατά παράβαση των κανόνων Δικαίου με τις βαρύτερες κατηγορίες να βαραίνουν ένα άτομο που φέρεται να συνομίλησε με κάποιον άλλο, ένα δεύτερο που βρέθηκε χωρίς πορτοφόλι και τον εντολέα μου που την ώρα του συμβάντος έπαιζε μπάσκετ δεκάδες χιλιόμετρα μακριά».

Ο κ. Σαράκης θεωρεί ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από τις ανακριτικές αρχές έχει, πέρα από την ουσιαστική, και ιδιαίτερη συμβολική αξία. «Η Δικαιοσύνη λειτουργεί με βάση τους κανόνες Δικαίου. Δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους αντιπαράθεσης και σύγκρουσης και σίγουρα δε λειτουργεί με εντυπώσεις και συλλογισμούς. Όταν συμβαίνει αυτό, επιφέρεται βαρύτατο πλήγμα στη Δημοκρατία. Η δική μας η προσπάθεια λοιπόν στοχεύει ασφαλώς στην υπεράσπιση του κατηγορουμένου αλλά και στην προστασία της Δημοκρατίας από ένα τέτοιο τραύμα».