«Καταφέραμε και προωθήσαμε πολύ σημαντικές αποφάσεις, όπως τη λεγόμενη Διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία ήταν καθοριστική στο να διαμορφωθεί μια νέα αντίληψη για την ασφάλεια στη ευρύτερη Ευρώπη. Μια αντίληψη όχι αντιπαραθετική αλλά συνεργατική, μεταξύ όχι μόνο των Ευρωπαίων, αλλά και των παικτών της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο πρωθυπουργός από την Αστάνα του Καζακστάν, όπου ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ.

Ads

Είναι μια για «σημαντική διαδικασία, διότι οδήγησε στην απόφαση του ΝΑΤΟ για αναβάθμιση των σχέσεών του με την Ρωσία, μια απόφαση πολύ σημαντική για την ασφάλεια των πολιτών τόσων χωρών», συνέχισε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την παρουσία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ «ιδιαίτερα σημαντική τόσο στην προεδρία του Οργανισμού, όσο και στην λεγόμενη «τρόϊκα» του ΟΑΣΕ».

«Παράλληλα, όπως πάντα μπορούμε και προωθούμε τις διμερείς μας σχέσεις και σε αυτήν την περίπτωση σε μια περιοχή που ήταν ξεχασμένη για την Ελλάδα. Αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, διότι είναι κόμβος στον ενεργειακό χάρτη της υφηλίου και βεβαίως υπάρχουν πολλές δυνατότητες για συνεργασίες, ενώ υπάρχουν και ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί».

Ads

Το κείμενο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ αναμένεται να συνταχθεί δια της διπλωματικής οδού και, σύμφωνα με διπλωμάτες, θα περιοριστεί στην επαναβεβαίωση των αρχών και αξιών του Οργανισμού.

Σχετικά με το μέλλον του ΟΑΣΕ, οι Ρώσοι, από την πλευρά τους επιθυμούν και προωθούν την απόκτηση, εκ μέρους του, διεθνούς νομικής προσωπικότητας και υπόστασης. Οι ΗΠΑ, πάλι, επιδιώκουν μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία κινήσεων, καθώς η απόκτηση νομικής υπόστασης, συνεπάγεται και δεσμεύσεις.