«Δεσμευόμαστε και δουλεύουμε βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας την Τρίτη τις βασικές αλλαγές τόσο στη φορολόγηση, όσο και στην εισοδηματική πολιτική. Όπως εκτίμησε, το φορολογικό σύστημα θα διέπεται από περισσότερη δικαιοσύνη, διευρύνοντας τη φορολογική βάση και καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή. Όσο για το μισθολόγιο του δημοσίου, δήλωσε ότι «βρίθει αδικιών, δεν είναι ορθολογικό και δεν έχει κεντρική λογική».

Ads

Η νέα φορολόγηση περιλαμβάνει 8 κλιμάκια, διατήρηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Προσκόμιση αποδείξεων

-Οι φορολογούμενοι με αποδοχές έως και 6.000 ευρώ δεν θα χρειάζεται να συλλέξουν αποδείξεις.

Ads

-Οι φορολογούμενοι με αποδοχές από 6000 έως 12.000 ευρώ θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος που δηλώνεται.

-Οι φορολογούμενοι με αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ θα χρειάζονται αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος που δηλώνεται.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι φορολογούμενος με αποδοχές 30.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις συνολικού ύψους 9.000 ευρώ.

Τα 8 κλιμάκια

Η νέα φορολογική κλίμακα έχει ως εξής:

Για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 12.000 ευρώ, συντελεστής 0%.

Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 12.001 ευρώ, έως τις 16.000 ευρώ, συντελεστής 18%.

Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 16.001 ευρώ, έως τις 22.000 ευρώ, συντελεστής 24%.

Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 22.001 ευρώ, έως τις 26.000 ευρώ, συντελεστής 26%.

Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 26.001 ευρώ, έως τις 32.000 ευρώ, συντελεστής 32%.

Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 32.001 ευρώ, έως τις 40.000 ευρώ, συντελεστής 36%.

Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 40.001 ευρώ, έως τις 60.000 ευρώ, συντελεστής 38%.

Για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 60.001 ευρώ, συντελεστής 40%.

Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση

Στο μεταξύ, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων. Προβλέπεται ένταξη ανάλογων περιπτώσεων στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, με εξαίρεση τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων –ισχύουν οι υφιστάμενες διατάξεις.

Καταργούνται και οι φοροαπαλλαγές

Επιπλέον, παύουν να ισχύουν οι φορολογικές απαλλαγές ή οι ειδικοί συντελεστές, εξαιρουμένων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (βαριά κινητική αναπηρία, πολύτεκνες μητέρες, αποζημίωση λόγω απόλυσης κλπ), ωστόσο, σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.

Παράλληλα, φορολογούνται μερίσματα και υπεραξίες μετοχών. Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης ακινήτων στην ιδιοκτησία εξωχώριων εταιρειών από 3% σε 10% ετησίως και καταργείται κάθε εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής φόρου. Από τα εισοδήματα του 2011 και μετά η φορολογική δήλωση θα υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά.

Στο δημόσιο

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι αναστέλλονται όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο και τους ΟΤΑ για το 2010, με εξαίρεση τους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Δημόσιας Ασφάλειας. Από το 2011 και μετά, θα γίνεται μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.

Ο ίδιος δήλωσε: «Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ για το νέο μισθολόγιο και τη θεσμοθέτηση μίας ενιαίας αρχής για τους μισθούς. Όλοι οι μισθοί θα πληρώνονται από το υπουργείο Οικονομικών».

Διευκρινίσεις

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα έχουν 2 εναλλακτικές επιλογές για να υποβάλλουν τις αποδείξεις, με βάση τις οποίες θα διατηρούν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ: μπορούν να τις υποβάλλουν είτε ηλεκτρονικά σε ειδική φόρμα είτε με κλειστό φάκελο στην αρμόδια Εφορία. Το σύστημα αυτό θα είναι μεταβατικό έως ότου υπάρξει τουλάχιστον η on line σύνδεση των εμπορικών καταστημάτων και των εταιριών παροχής υπηρεσιών με τις φορολογικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα ανέφερε ότι για τα εισοδήματα έως 6.000 ευρώ δεν θα είναι υποχρεωτική η υποβολή αποδείξεων για να εξασφαλίζεται το αφορολόγητο. Στον κατάλογο των αποδείξεων που θα λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία δεν θα περιλαμβάνονται αυτές για δαπάνες κινητής τηλεφωνίας, ενώ αντίθετα θα λογίζονται οι αποδείξεις πληρωμής κοινοχρήστων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι η διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο συνεχίζεται και το σχετικό σχέδιο νόμου θα υποβληθεί στη Βουλή τις επόμενες 2- 3 εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψουν αλλαγές από τη διαβούλευση, αλλά αυτές θα είναι αποκλειστικά και μόνο στις βασικές αρχές που παρουσίασε σήμερα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ στις ιατρικές υπηρεσίες, καθώς «το μέτρο αυτό είναι αντικοινοτικό (αντίθετα συζητείται ακόμη η επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες δικηγόρων), ενώ το καθεστώς έκπτωσης δαπανών για τα στεγαστικά δάνεια θα είναι σχετικά ίδιο με το ισχύον». Τα τεκμήρια (αυτοκίνητα, πισίνες, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, κ.λπ.) θα υπολογίζονται από την Εφορία αθροιστικά. Όσον αφορά την αναπροσαρμογή της κλίμακας για το φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στην περίπτωση αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών, ο υπουργός είπε ότι «δεν δεσμευόμαστε ότι η αναπροσαρμογή αυτή θα είναι αντίστοιχη (ισόποση) της αύξησης των αντικειμενικών αξιών».

Το δημοσιονομικό όφελος από τις αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και ακίνητης περιουσίας θα είναι σε βάθος χρόνου, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αντίθετα, το συνολικό όφελος για το 2010 από την αύξηση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα καύσιμα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ και από την εισοδηματική πολιτική 800 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής – το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα – ο υπουργός διευκρίνισε ότι η περικοπή των επιδομάτων κατά 10% θα είναι οριζόντια (χωρίς κλιμάκωση ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος), ενώ δεν περικόπτονται τα αναπηρικά επιδόματα. Για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός σημείωσε ότι οι μικτές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, στις οποίες δεν θα δοθεί αύξηση, είναι της τάξης του 5% του συνόλου των συνταξιούχων του Δημοσίου και το δημοσιονομικό όφελος από τη μη χορήγηση αυξήσεων σε αυτές είναι περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Αντιδράσεις

Αναίρεση προεκλογικών υποσχέσεων και βασικών προγραμματικών δεσμεύσεων βλέπει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο η ΝΔ, προσθέτοντας ωστόσο ότι ορισμένα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής βρίσκουν το κόμμα σύμφωνο. Έντονη είναι η αντίδραση του ΚΚΕ, ενώ για «τσουνάμι» εισοδηματικής, φορολογικής και ασφαλιστικής λεηλασίας των εργαζομένων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ