Αναίρεση προεκλογικών υποσχέσεων και βασικών προγραμματικών δεσμεύσεων βλέπει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο η ΝΔ, προσθέτοντας ωστόσο ότι ορισμένα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής βρίσκουν το κόμμα σύμφωνο. Έντονη είναι η αντίδραση του ΚΚΕ, ενώ για «τσουνάμι» εισοδηματικής, φορολογικής και ασφαλιστικής λεηλασίας των εργαζομένων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

«Με την κατάθεση των βασικών κατευθύνσεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η Κυβέρνηση αναίρεσε προεκλογικές υποσχέσεις και ανέτρεψε βασικές προγραμματικές της δεσμεύσεις. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, μας βρίσκουν σύμφωνους», τονίζει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, Θεόδωρος Καράογλου.

Ο κ. Καράογλου κάνει λόγο για πολλές ασάφειες και κενά, ενώ προκύπτουν πολλά ερωτήματα για τις πραγματικές δυνατότητες εφαρμογής τους (π.χ. περιουσιολόγιο, διασταυρώσεις στοιχείων).

«Παρά ταύτα, η Νέα Δημοκρατία, συναισθανόμενη την κρισιμότητα των εξελίξεων που αφορούν την ελληνική οικονομία, θα περιμένει την εξειδίκευση κατά τομείς των κυβερνητικών προτάσεων, για να τοποθετηθεί αναλυτικά, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών», καταλήγει.

Ads

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του τονίζει ότι «στο στόχαστρο της νέας φοροεπιδρομής βρίσκονται ακόμη οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι και βιοτέχνες».

«Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν και να αποκρούσουν τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος τους. Με κοινό αποφασιστικό μέτωπο να απαιτήσουν τη δραστική φορολόγηση με συντελεστή 45% όλων των μεγάλων επιχειρήσεων, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τη διεύρυνση του αφορολόγητου ορίου στα 40.000 ευρώ για την οικογένεια, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

«Η κυβέρνηση σήμερα δεν ανακοίνωσε μέτρα, αλλά εξαπέλυσε ένα «τσουνάμι» εισοδηματικής, φορολογικής και ασφαλιστικής λεηλασίας των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.