«Άδικο και μηδενιστικό» να κατηγορείται η κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την οπαδική βία δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού στα επεισόδια στον Ρέντη.

Ads

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι τα επεισόδια οφείλονται «στην κουλτούρα βίας που υπάρχει» και στο κλίμα «αποκτήνωσης», στην «ηθική και υλική υποστήριξη από κύκλους τους οποίους οφείλουμε με σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε» αλλά και πρέπει να δώσουμε βάση στην «καλύτερη ενίσχυση των μέτρων και την εφαρμογή τους».

«Η πολιτική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας οφείλει να είναι δυναμική και να προσαρμόζεται κάθε φορά στις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε κάνει πράγματα για στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Θα ήταν άδικο και μηδενιστικό να πουμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Βρίσκονται άνθρωποι στην φυλακή επειδή άλλαξε το νομικό πλαίσιο, επειδή τους συνέλαβε η αστυνομία, έχει εργαλεία η αστυνομία στα χέρια της που μπορεί να τους συλλαμβάνει» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι παρά τις εξαγγελίες των μέτρων, εξακολουθούν τα φαινόμενα αυτά να υπάρχουν, με νεκρούς και τραυματίες, απάντησε: «Προφανώς οφείλουμε να προσαρμόσουμε τη δράση μας σε αυτό το κλίμα αποκτήνωσης του χουλιγκανισμού για διάφορους λόγους. Είτε διότι είναι συνακόλουθο μιας κουλτούρας βίας που υπάρχει, είτε διότι χρειάζονται ενίσχυση τα μέτρα και καλύτερη εφαρμογή, είτε διότι η ηθική και υλική υποστήριξη από κύκλους τους οποίους οφείλουμε με σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε».

Ads

 

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Τρίτη μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, λέγοντας: «Θα ζητήσουμε την αναβάθμιση από πλευράς Δικαιοσύνης του συνόλου της υπόθεση αυτής. Θα ζητήσουμε να εξεταστεί η υπόθεση σαν δράση εγκληματικών συμμοριών και με μία σειρά παρατατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα όπως εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε συμμορίες και μαφίες και με ένα βαθύ ιστορικό που θα καλύπτει πολύ πίσω στον χρόνο σε δολοφονίες και πρόσωπα. Θα ζητήσουμε επανέλεγχο σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσει συνολικά τις Αρχές να αναζητήσουν τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της έξαρσης της εγκληματικότατας από αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων».

Σχετικά με την τήρηση των μέτρων και το κατά πόσον οι αστυνομικοί θα συνεχίζουν να πηγαίνουν στα γήπεδα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε, μεταξύ άλλων, «σε ένα γεγονός που υπάρχουν 30.000-40.000 άνθρωποι δεν μπορεί να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία. Χρειάζεται να σταθμίσουμε ξανά τον ρόλο και τον τρόπο που η αστυνομία θα κάνει καλά την δουλειά της».

Ερωτηθείς για τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς, κυρίως μετά από τις δολοφονίες του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσούρη και το γεγονός ότι αυτά δεν έχουν τηρηθεί, ο υπ. Προστασίας του Πολίτη είπε ότι «οι κάμερες που υπάρχουν στα γήπεδα δεν έχουν λειτουργήσει επαρκώς. Δόθηκε χρόνος δύο μηνών στις ΠΑΕ για να κάνουν πράγματα που είναι ψηφισμένα. Η αστυνομία χρειάζεται στοιχεία πχ. από κάμερες ό,τι ο τάδε που έχει αγοράσει ηλεκτρονικό εισιτήριο βρίσκεται εκεί. Αν δεν πληρωθούν σε δύο μήνες οι συνθήκες, στις 12 Φεβρουαρίου θα δούμε ποια γήπεδα θα λειτουργήσουν πλέον και ποια όχι».