Οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούν τα ιδιωτικά σχολεία, επειδή οι γονείς απειλούν ότι με κλειστά σχολεία δεν θα πληρώσουν τη δεύτερη δόση, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Ads

Υπενθυμίζεται πως χτες Πέμπτη ανακοινώθηκε οριστικά πως τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής, η οποία ωστόσο δεν ήταν ομόφωνη με πολλούς επιστήμονες, ακόμη και δημόσια, να καταθέτουν τις επιφυλάξεις για αυτήν την απόφαση, υπογραμμίζοντας πως θα ήταν προτιμότερο να αξιολογηθούν πρώτα τα επιδημιολογικά δεδομένα των εορτών και του εορτασμού των Θεοφανείων για τα οποία δεν υπάρχει εικόνα αυτή τη στιγμή.

Ορισμένοι εκ των επιστημόνων πρότειναν να μην ανοίξουν τα σχολεία στο σύνολο της επικράτειας, ενώ άλλοι πρότειναν να παραμείνουν κλειστά στις «κόκκινες περιοχές». Παράλληλα υπάρχουν και δημόσιες προειδοποιήσεις επιστημόνων, όπως του καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος τόνισε ότι με το άνοιγμα των σχολείων, σε συνδυασμό με την επαναφορά του click away, θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κατάρρευση του ΕΣΥ στα τέλη Φλεβάρη. 

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών καταγγέλλει κι άλλες πρωτοφανείς παραβιάσεις εκ μέρους των σχολαρχών, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αυτό λόμπι, θεωρώντας ότι αποτελεί κράτος εν κράτει, ήδη έχει καταστρατηγήσει κάθε οδηγία του Υπουργείου Παιδείας την περίοδο των εορτών, καλώντας εργαζόμενους να κάνουν αγγαρείες ενώ γνωστό ιδιωτικό σχολείο, λειτούργησε κανονικά σήμερα Παρασκευή. 

Ads

Στο ερώτημά μας σχετικά με το αν υπάρχουν κυρώσεις εκ μέρους του υπ. Παιδείας, στα ιδιωτικά σχολεία που καταστρατηγούν τις οδηγίες που ισχύουν για όλα τα σχολεία της χώρας, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός απαντά: «Μα φάνηκε κι από το νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως, ότι αυτοί δίνουν τον τόνο στην εκπαίδευση σήμερα. Ικανοποίησε όλα τα αιτήματά τους. Το υπ. Παιδείας είναι ο καλύτερος φίλος τους»

«Είναι δυνατόν μια μερίδα επιχειρηματιών, όσο κοντά κι αν βρίσκονται στο κυβερνών κόμμα, να επιβάλει αποφάσεις που απειλούν το δημόσιο συμφέρον και θέτουν την κοινωνία σε κίνδυνο;» αναρωτιέται η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας. Ο Μιχάλης Κουρουτός, συμπληρώνει ότι «Η ακραία φιλεργοδοτική στάση του Υπουργείου έχει αποθρασύνει κάποιους σχολάρχες σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα καψόνια και η εργασιακή εξουθένωση να ξεφεύγουν πέρα από κάθε όριο. Σε κάποια επαρχιακά ιδιωτικά σχολεία οι ιδιοκτήτες υποχρεώνουν σε όλη τη διάρκεια του lockdown τους εκπαιδευτικούς να μεταβαίνουν από το πρωί στο σχολείο χωρίς αντικείμενο και στη συνέχεια τους στέλνουν σπίτι για να κάνουν …τηλεκπαίδευση μέχρι τις 6 ή 7 το απόγευμα». 

Διαβάστε επίσης: 

Ολόκληρη η νέα ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:
 
Υπό την πίεση των σχολαρχών το άνοιγμα των σχολείων

Στο ρυθμό των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων «χορεύει» το Υπουργείο Παιδείας που προχωρά σε άνοιγμα των σχολείων, παρά τις έντονες επιφυλάξεις των ειδικών, ακόμη και στελεχών της κυβέρνησης που ανησυχούν για ενδεχόμενη εκτίναξη των κρουσμάτων.

Δεν είναι κρυφό ότι το λόμπι των σχολαρχών-χρηματοδοτών της ΝΔ υπαγορεύει πολιτική στην Υπουργό Παιδείας, όπως φάνηκε και από τις πρωτοφανείς διατάξεις του νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση που χαρακτηρίστηκαν από έγκριτους εργατολόγους ως η  πιο ακραία φιλεργοδοτική νομοθέτηση από την έναρξη της Μεταπολίτευσης. Σήμερα το συγκεκριμένο αυτό λόμπι, θεωρώντας ότι αποτελεί κράτος εν κράτει, περιφρονεί πλήρως τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών και ζήτησε μετ’ επιτάσεως από την Υπουργό κ. Κεραμέως το άνοιγμα των σχολικών μονάδων. Ο λόγος που οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων πιέζουν αφόρητα την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι απλός. Αυτή την περίοδο οι γονείς των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία καλούνται να καταβάλουν τη δεύτερη δόση των διδάκτρων και οι σχολάρχες φοβούνται ότι ενδεχόμενη παράταση της αναστολής λειτουργίας (άρα και της τηλεκπαίδευσης) θα δώσει αφορμή σε «παζάρια» ή καθυστερήσεις.

Η ιδιότυπη αυτή στάση «σερίφη» μερίδας των ιδιοκτητών έχει διαφανεί από το γεγονός ότι ήδη έχουν καταστρατηγήσει κάθε οδηγία του Υπουργείου Παιδείας την περίοδο των εορτών. Όπως κατήγγειλε πριν μερικές ημέρες η ΟΙΕΛΕ, μεγάλος αριθμός ιδιωτικών σχολείων, κυρίως νηπιαγωγείων, άνοιξαν παράνομα μέσα στις γιορτές, ενώ κατατέθηκε χθες καταγγελία για μεγάλο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο της Ανατολικής Αττικής (ο ιδιοκτήτης του οποίου είναι ηγετικό μέλος του Συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων) που θα κάνει σήμερα Παρασκευή μάθημα, παρά την περί του αντιθέτου οδηγία του Υπουργείου Παιδείας.

Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι το εξής: Είναι δυνατόν μια μερίδα επιχειρηματιών, όσο κοντά κι αν βρίσκονται στο κυβερνών κόμμα, να επιβάλει αποφάσεις που απειλούν το δημόσιο συμφέρον και θέτουν την κοινωνία σε κίνδυνο;