Για τα χειρότερα προειδοποιούν οι επιστήμονες μετά τις εικόνες από τον εορτασμό των Θεοφανείων, την ώρα που καταγγέλεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης για το νέο lockdown δεν είχε καν συζητηθεί στην επιτροπή.

Ads

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ήδη ανήμερα της γιορτής, με ανάρτησή του στο Facebook, σχολίαζε, κάτω από σχετικές φωτογραφίες: «Κατόπιν τούτου μην απορεί κανείς γιατί η Ελλαδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό, και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα. Κρίμα…».

Την Πέμπτη, ο ίδιος επανήλθε, σημειώνοντας ότι «δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων». «Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής προσθέτοντας πως η κατάσταση στη χώρα είναι ήδη επιβαρυμένη από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα, το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανείων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο» τόνισε.

Ads

«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνεια χθες με 6/12 με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία».

Αναπόφευκτο θεωρεί το τρίτο κύμα ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, εκτιμώντας ότι θα είναι ακόμα πιο θανατηφόρο.

«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

Η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ εξήγησε.

«Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Αποκάλυψε δε ότι η εισαγγελία της πόλης τον κάλεσε τον περασμένο Νοέμβριο για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την τότε κατάσταση. «Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα 1ον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει 2ον ποτέ έπρεπε να γίνει και 3ον ποιοι ευθύνονται… βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα, την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» δήλωσε.

«Όχι απλώς με ανησύχησε, με φόβισε», σχολίασε το συνωστισμό που παρατηρήθηκε κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων σε κάποιες περιοχές της χώρας, ο Γιάννης Τούντας.

Ο καθηγητής Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέκρινε τις χθεσινές εικόνες με αυτές που παρατηρήθηκαν στην εορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. «Το ζήσαμε του Αγίου Δημητρίου και είδαμε πόσο στοίχισε στη βόρεια Ελλάδα και πολύ φοβάμαι ότι αυτό έρχεται να προστεθεί σε όποια έξαρση από τις γιορτές και από το άνοιγμα των σχολείων σε ένα κύμα που είναι ήδη σε εξέλιξη κι ενώ έχουμε μπροστά μας ακόμα δυο μήνες χειμώνα».

Ο καθηγητής τόνισε πως με ένα αυστηρό 20ήμερο lockdown θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα ανακοπής του δεύτερου κύματος της πανδημίας και εκτίμησε ότι, «με βάση τη φυσαρμόνικα θα πάμε πίσω δύο μήνες».

Ανησυχία για τα κρούσματα που πιθανότατα θα δούμε τις επόμενες μέρες μετά την κυκλοφορία των πολιτών τις γιορτές, εξέφρασε και η Μίνα Γκάγκα. «Φοβόμαστε τι θα δούμε τις επόμενες ημέρες», τόνισε και η διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής στο «Σωτηρία», μιλώντας στην τηλεόραση του OPEΝ και επέμεινε ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν με μεγάλη προσοχή.

Αποκαλυπτικός για την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση για το νέο αυστηρό lockdown ήταν ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι «δεν είχε συζητηθεί στην επιτροπή» ενώ και ο ίδιος δεν μπορεί να δει πως συνδέεται το lockdown με το άνοιγμα της εκπαίδευσης.

Μιλώντας «Στο Κόκκινο» ο κ. Παναγιωτόπουλος, που άκουσε την απόφαση για lockdown από την τηλεόραση – όπως χαρακτηριστικά είπε – ξεκαθάρισε πως «η Πολιτεία έλαβε μια απόφαση, δεν οφείλει να παίρνει την άποψη των εμπειρογνωμόνων σε όλα τα ζητήματα αλλά αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να λέει ότι η απόφαση είναι με βάση την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων».

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία και για τους συνωστισμούς πιστών χωρίς τήρηση υγειονομικών μέτρων που παρατηρήθηκαν την ημέρα των Θεοφανείων, κάνοντας λόγο για συνθήκες υπερμετάδοσης, καθώς είδαμε πιστούς να συρρέουν χωρίς μέτρα προστασίας.