Προβλήματα στο σύστημα παροχής ασύλου στην Ελλάδα εντοπίζει ο ΟΗΕ και ζητά τη λήψη μέτρων για την αύξηση του αριθμού των δεκτών αιτήσεων, ο οποίος είναι πολύ μικρότερος από τους μέσους όρους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

«Αν και αναγνωρίζουμε τη καθοριστική σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισημαίνει ότι η ανάγκη παροχής ασύλου δεν πρέπει να παραληφθεί» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας, Αντρέι Μάχετσιτς.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έκανε δεκτή την αίτηση της Ελλάδας για την αποστολή δύναμης της Frontex για την φύλαξη των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, ένα από τα βασικότερα σημεία εισόδου μεταναστών στο έδαφος της ΕΕ. Σύμφωνα με το Reuters, η Αρμοστεία ζητά από τη Frontex να εντοπίζει τα πρόσωπα που ζητούν διεθνή προστασία και θα αναφερθούν στις αρμόδιες Αρχές.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ χαρακτήρισε το ζήτημα «σημαντική πρόκληση στην Ελλάδα» γιατί το «σύστημα παροχής ασύλου δεν λειτουργεί σωστά», καθώς η πρόσβαση σε άσυλο είναι «στη καλύτερη περίπτωση δύσκολη».

Ads

Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα γίνεται δεκτό μόνο το 0,03% των αιτήσεων σε σχέση με ποσοστά άνω του 30% σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Σουηδία.

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι μέσα στο 2010 έχουν πνιγεί στον Έβρο τουλάχιστον 44 πρόσφυγες και ότι οι συνθήκες κράτησής τους στην Ελλάδα είναι «εξαιρετικά δύσκολες».

Δείτε επίσης: Στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας η Frontex

Διευκρινίσεις από την ΕΕ για την ανάπτυξη της Frontex