Διευκρινίσεις για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ικανοποιήσει το αίτημα της Ελλάδας σχετικά με την ανάπτυξη δύναμης της Frontex στον Έβρο, έδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτρόπου, Σεσίλια Μάλστρομ.

Ads

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, ο Μικέλε Τσερκόνε τόνισε ότι «η απόδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα ήταν επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης», καθώς πρόκειται για «μια χωρίς προηγούμενο κατάσταση η οποία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες κινδυνεύει να επιδεινωθεί».

Σύμφωνα με τα όσα είπε η απόφαση θα πρέπει τυπικά να εγκριθεί από το διευθυντή της Frontex εντός πέντε ημερών από την υποβολή του ελληνικού αιτήματος. Υπογράμμισε δε, πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια η ανάπτυξη της μονάδας ταχείας επέμβασης της Frontex να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ώστε η απάντηση της ΕΕ να είναι τάχιστη και αποτελεσματική.

Τόνισε δε, ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αποσαφηνιστεί ο αριθμός των συνοριακών φυλακίων που θα αναπτυχθούν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας –Τουρκίας καθώς και το πότε θα αναλάβουν δράση. Σημείωσε, ότι θα πρόκειται για συνοριακούς φύλακες της ΕΕ που θα επιχειρούν υπό τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Πάντως το επιχειρησιακό σχέδιο θα συνδιαμορφώνεται από την ελληνική κυβέρνηση και τη Frontex.

Ads

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα θα πάρει από το κοινοτικό ταμείο 323 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης για την περίοδο 2007-2013». Τόνισε επιπλέον ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων από την Ελλάδα ενώ υπογράμμισε και το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας αναφορικά με τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος ασύλου.

Τέλος, αναφορικά με την Τουρκία, τόνισε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων την πρότασή της για συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή. Η πρόταση συζητείται προκειμένου στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο.

Δείτε επίσης: Στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας η Frontex