Χώρες του «βαλκανικού διαδρόμου» θα επιδιώξουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα περίπου 3.000 μετανάστες – πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία, μετά το κλείσιμο των συνόρων στο οποίο προχώρησαν η μία μετά την άλλη.

Ads

Όπως γράφει το Έθνος πρόκειται για την Κροατία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ, οι οποίες προχώρησαν σε κλείσιμο των συνόρων τους παρακάμπτοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Και ενώ στην αρχή το κλείσιμο των συνόρων αφορούσε μόνο τους μετανάστες σήμερα έχει επεκταθεί και στους πρόσφυγες. Υπενθυμίζεται πως βάσει των επίσημων στοιχείων στην Ελλάδα παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 42.000 πρόσφυγες.

Σύροι, Ιρακινοί αλλά και ένας μεγάλος αριθμός Αφγανών έχουν εγκλωβιστεί στις τρεις χώρες (Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) του «βαλκανικού διαδρόμου». Σύμφωνα με το Έθνος, στην Κροατία στο κέντρο προσφύγων του Σλαβόνσκι Μπροντ στα σύνορα με τη Σερβία βρίσκονται 408 άτομα. Αντίστοιχα στη Σερβία σε διάφορα κέντρα, τόσο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ όσο και στα σύνορα μ την Κροατία, κρατούνται 1.638.

Στην ΠΓΔΜ εδώ και τρεις εβδομάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο κέντρο προσφύγων του Ταμπανόβσκι στα σύνορα με τη Σερβία 1.047 άτομα, κυρίως Αφγανοί, στους οποίους δεν επέτρεψαν να περάσουν και επέστρεψαν πίσω οι Αρχές της Σερβίας. Υπενθυμίζεται πως με βάση την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, οι Αφγανοί εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο των προσφυγών από εμπόλεμες περιοχές.

Ads

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως οι Αφγανοί του Ταμπανόβσκι αρνούνται να μεταφερθούν στα νότια στα σύνορα με την Ελλάδα και χθες το πρωί 40 από αυτούς δραπέτευσαν από το κέντρο και είναι άγνωστη η τύχη τους.

Στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία παραμένουν εδώ και περίπου μια εβδομάδα – κάτω από άθλιες συνθήκες – 450 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, οι οποίοι επίσης εγκλωβίστηκαν μετά το κλείσιμο των συνόρων. Οι εν λόγων πρόσφυγες αρνούνται να γυρίσουν πίσω και μένουν μέσα σε μικρές σκηνές εκτεθειμένοι στις άσχημες καιρικές συνθήκες, αρνούμενοι να γυρίσουν πίσω, έχοντας τη βοήθεια μόνο κάποιων ανθρωπιστικών οργανώσεων.