Έντονα κριτικές, σκληρές ως προς τα – τεκμηριωμένα – λάθη και τις αστοχίες του ΔΝΤ και συντονισμένες σε ό,τι αφορά το πολιτικό τους μήνυμα είναι οι δύο επιστολές που έστειλαν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλειδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ads

Οι δύο επιστολές επιδόθηκαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλη Ψαλιδόπουλο στους εκτελεστικούς διευθυντές του Ταμείου και συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου (στις σελίδες 88 και 89) που δόθηκε στη δημοσιότητα – μια έκθεση, η οποία ήρθε να πιστοποιήσει και επισήμως το βαθύ ρήγμα μεταξύ ευρωπαίων και ηγεσίας του ΔΝΤ για τον χειρισμό του ελληνικού ζητήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη δική του επιστολή τονίζει ότι η έκθεση του ΔΝΤ δεν είναι δίκαιη σε πολλούς τομείς και «αρκετά από τα συμπεράσματά της δεν είναι συμβατά με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία».

Διαβάστε επίσης: H ασυνήθιστη συμμαχία κυβέρνησης – Στουρνάρα

Ads

Τσακαλώτος: Λανθασμένες εκτιμήσεις

Στην επιστολή Τσακαλώτου επισημαίνεται ότι η έκθεση κάνει αποτίμηση της προόδου στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων η οποία δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση στη διάρκεια του προγράμματος του ESM. Όπως αναφέρει, η  προσπάθεια έχει επιταχυνθεί σημαντικά, με βαθιές μεταρρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα και η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Στον αντίποδα αυτών όμως, η έκθεση υποστηρίζει ότι υπάρχει επιβράδυνση του ρυθμού υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει επίσης ότι αυτή η λανθασμένη εκτίμηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές οδηγεί σε λάθος υπολογισμούς για την ανάπτυξη και κατ’ επέκταση για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

«Από τον Μάιο του 2016, αναθεωρήσατε προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα από το 1,25% στο 1%, χωρίς επαρκείς εξηγήσεις», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει:

«Δεν λάβατε υπόψη την υπεραπόδοση η οποία καταγράφηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι 2%, κατά την άποψη του Ταμείου 0,9%. Παρά την υπεραπόδοση, συνεχίζετε να έχετε την ίδια πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ – μείωση αφορολόγητου και περικοπές στις συντάξεις – ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι το Ταμείο στηρίζεται σε ανόμοια μεγέθη και καταστάσεις κατά την σύγκριση των φορολογικών βαρών και του ασφαλιστικού στην Ελλάδα με εκείνα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Ενώ συμφωνούμε ότι η φορολογική βάση πρέπει να διευρυνθεί αυτό θα πρέπει να γίνει με την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης κι όχι με τη μείωση του αφορολόγητου», αναφέρει, ενώ ειδικά για το ασφαλιστικό, τονίζει ότι το ΔΝΤ αθροίζει τα στοιχεία για την επίσημα θεσμοθετημένη συμμετοχή του κράτους (ως μέρους ενός από τους τρεις πυλώνες) με αυτή του Δημοσίου ως εργοδότη συν τις δαπάνες για συγκεκριμένα κοινωνικά επιδόματα. 

Στον αντίποδα στις άλλες χώρες μέλη οι μεταβιβάσεις του κράτους ορίζονται ως η διαφορά μεταξύ της συνολικής δαπάνης και των εισφορών, οδηγώντας σε εντελώς μη συγκρίσιμα στοιχεία. Επιπρόσθετα δεν λαμβάνονται υπόψη η τεράστια μείωση του ΑΕΠ και η πρωτοφανής ανεργία που μειώνουν τις εισφορές.

Διαβάστε επίσης: Επιμένει ο Τόμσεν: Η Ελλάδα να κάνει επώδυνες μεταρρυθμίσεις

Στουρνάρας: Χάνετε την ευκαιρία να είστε ιστορικά δίκαιοι

Εξαιρετικά σκληρή, και με εκτενείς αναφορές στα λάθη του ΔΝΤ κατά το παρελθόν, είναι η επιστολή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

 «Η έκθεση υποτιμά την πρόοδο στον χρηματοπιστωτικό τομέα και είναι αχρείαστα απαισιόδοξη στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, όπως και στις μελλοντικές δημοσιονομικές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της ανάγκης για περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση», αναφέρει στην επιστολή του, ενώ ασκεί έντονη κριτική σε ό,τι αφορά και τα πλεονάσματα.

Όπως σημειώνει, ενώ η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης είναι στη ζώνη του 2% του ΑΕΠ αντί του στόχου για 0,5% «οι δημοσιονομικές εκτιμήσεις του Ταμείου εγείρουν ερωτήματα». Επίσης παρά την καλύτερη του αναμενομένου πορεία του ΑΕΠ, που αναγνωρίζεται στην έκθεση, επισημαίνει ότι υπάρχει μια ανεξήγητη μείωση 0,25% στην πρόβλεψη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης σε σύγκριση με την αντίστοιχη προηγούμενη έκθεση.

«Δεν είναι ξεκάθαρο», γράφει «γιατί η πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι μικρότερη αυτής της ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ανοδικό περιθώριο από τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται».

Εξίσου σκληρή είναι η κριτική του Γιάννη Στουρνάρα και για την έκθεση που αξιολογεί την πορεία του δεύτερου προγράμματος και η οποία ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από το ΔΝΤ.

Εδώ, επισημαίνει ότι η έκθεση του Ταμείου «χάνει την ευκαιρία να είναι ιστορικά δίκαιη καθώς ασκεί κριτική σε όλους τους άλλους εκτός από το ΔΝΤ» και κάνει εκτενή αναφορά στα λάθη του Ταμείου κατά την περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών, από το 2012 έως το 2014.

Μεταξύ άλλων στα λάθη αυτά επισημαίνει ότι:

* Το ΔΝΤ πίεζε για όλο και περισσότερη λιτότητα αγνοώντας το θέμα των πολλαπλασιαστών.

* Εχει εν μέρει ευθύνη για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης του 2013 καθώς είχε όπως αποδείχτηκε από τα στοιχεία αδίκως πιέσει για περισσότερα μέτρα.

* Επέμενε σε επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παρά την αντίθετη άποψη ΕΚΤ και ΤτΕ και αποδείχτηκε ότι υπερτίμησε τις ανάγκες των τραπεζών.

* Υποτιμούσε σταθερά την πρόοδο στις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ολόκληρη η έκθεση του ΔΝΤ