Ιδιωτικοποιήσεις, ανάμεσα στις οποίες και μέρους της ΔΕΗ, αλλαγή του εκλογικού νόμου και του Ποινικού Κώδικα, λίφτινγκ στα φορολογικά, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενίσχυση του δόγματος «τάξη και νόμος» με προσλήψεις αστυνομικών και φυλακές Τύπου Γ’, περιλαμβάνουν οι προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα ανατρέποντας τις μέχρι τώρα επίσημες εξαγγελίες του και το σχέδιο που είχε διαρρεύσει, ανακοίνωσε μείωση μεσοσταθμικα 22% στον ΕΝΦΙΑ, διατηρώντας τελικά το μοντέλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έχει ψηφιστεί με κλιμακωτή ελάφρυνση ανά ύψος ακίνητης περιουσίας. Μίλησε μάλιστα για «θετική κωλοτούμπα», καθώς η εφαρμογή του θα γίνει από φέτος και όχι στη διετία, όπως αρχικά είχε πει. Εξήγγειλε επίσης σταδιακές φοροελαφρύνσεις σε βάθος τετραετίας για τις επιχειρήσεις γύρω από τις οποίες κινείται συνολικά το σχέδιο της νέας κυβέρνησης.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εξαγγελία του γαλάζιου σχεδίου απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στο ασφαλιστικό, στο τι θα γίνει με τα επιδόματα αλλά και με τη 13η σύνταξη, που η ΝΔ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να την καταργήσει. Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% ανατρέποντας ακόμη μια βασική παράμετρο του σχεδίου που είχε παρουσιάσει μέχρι σήμερα. Απέφυγε επίσης να αναφερθεί στη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου, προκαλώντας ερωτήματα για το ενδεχόμενο μείωσης ή και κατάργησής του. Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και στην τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist, υπογράμμισε πως οι ελαφρύνσεις για να μην επηρεάσουν τους στόχους θα μπορούσαν να συνδιαστούν με μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή τη μείωση ή ακόμα και κατάργηση του αφορολόγητου. Σημειώνεται επίσης πως έμμεσα επιβεβαίωσε και την ακύρωση των προσλήψεων 10.500 εκπαιδευτικών, για τις οποίες είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

* Διαβάστε επίσης: Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης [Live]

«Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έκλεισαν τον κύκλο της κρίσης και της οπισθοδρόμησης. Η λαϊκή εντολή υπήρξε σαφής και πεντακάθαρη. Η αυτοδύναμη Ελλάδα να πάει μπροστά με σκληρή δουλειά. Η κυβέρνηση μου και εγώ θα τιμήσουμε στο ακέραιο αυτή την εντολή. Ότι είπαμε θα το κάνουμε, μαζί με τους πολίτες. Είναι καιρός η Ελλάδα να πάει μπροστά με ενότητα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Αποστολή μας είναι να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη – ώστε να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία. Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μέσω μιας Παιδείας που θα πάψει να παράγει ανέργους», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Ads

«Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος. Γι’ αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος», συνέχισε.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ αλά ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο. «Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων», είπε και εξήγησε ότι στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο: α) Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%, β) Κατά 20% μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε όλη τη «μεσαία τάξη» της χώρας και πως για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκ) η μείωση θα είναι 10%.

Στην ουσία διατηρεί δηλαδή το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΕΝΦΙΑ κλιμακωτά, δίνοντας όμως μπόνους μείωση σε κατόχους ακίνητης περιουσίας μεγάλης και πολύ μεγάλης αξίας. Η εν λόγω κίνηση αποτελεί έκπληξη γιατί μέχρι σήμερα οι γαλάζιες εξαγγελίες αφορούσαν σε οριζόντια μείωση 10% για όλους. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το ποια θα είναι τα όρια ανά κατηγορία. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 ήταν κλιμακωτή: Ξεκινούσε από το 30% για την ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 100.000 ευρώ, μειωνόταν στο 10% για ακίνητη περιουσία με αξία από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ και πρακτικά μηδενίζονταν για ακίνητη περιουσία με αξία πάνω από 150.000. 

Λίφτινγκ στις 120 δόσεις

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή μετά την ψήφο εμπιστοσύνης θα υπάρχουν μικροαλλαγές και στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο. «Βασικός στόχος είναι να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν. Και αυτό θα γίνει με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση», είπε ο πρωθυπουργός. Αναλύοντας τις αλλαγές, εξήγησε πως η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%, ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση. προανήγγειλε επίσης νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.

Ερωτηματικά για το αφορολόγητο

Όσον αφορά τη φορολογία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9% κι ότι σταδιακά θα καταργηθούν η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος. Δεν διευκρίνισε ωστόσο αν θα καταργηθεί το αφορολόγητο.

Ανακοίνωσε επίσης πως σταδιακά θα μειωθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ θα περιοριστεί από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%. Είπε επίσης πως αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις και πως καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Συμπλήρωσε επίσης πως θα μειωθεί ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

Η ΔΕΗ θα «σωθεί» από ιδιώτες

«Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και έδωσε το στίγμα του τι σημαίνει «ότι χρειάζεται». «Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής».

Ακόμη, όπως ανέφερε πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

«Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας», είπε επίσης.

Παρελθόν η απλή αναλογική;

Δεν θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο στην απλή αναλογική είπε ο Κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας αλλαγή του εκλογικού νόμου και τόνισε πως θα αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές.

Ναι στα πλεονάσματα της προηγούμενης κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους, όπως είπε, θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.

Καταργείται το άσυλο – Ακυρώνεται η πρόσληψη 10.500 εκπαιδευτικών

Το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συνδέι την Παιδεία με την οικονομία, «για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους», όπως είπε. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και υποσχέθηκε εντός διετίας να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη κινήσει τις διαδικασίες για τον διορισμό 10.500 εκπαιδευτικών έως το 2022, για τους οποίους όμως δεν υπήρξε καμία αναφορά στις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να προχωρήσει. Η ακύρωση των εν λόγω προσλήψεων είχε εν μέρει προαναγγελθεί και από την υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως. 

Το άσυλο «της ανομίας και της παραβατικότητας»- όπως το χαρακτήρισε, καταργείται άμεσα ωστόσο, για να μην υπάρχουν πια μολότοφ στα προαύλια των πανεπιστημίων, όπως συνέχισε με νόημα.

«Νόμος και τάξη»

Ο Κυριάκος Μητσότακης προανήγγειλε επίσης αλλαγές σε «προβληματικές» διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, υπονοώντας το νόμο Παρασκευόπουλου, ώστε να «αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών». Ανακοίνωσε επίσης πως ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Ανακοίνωσε επίσης πως προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί και πως εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. 

Πέντε έργα στα σκαριά

Στη συνέχεια ανακοίνωσε πέντε έργα που σκοπεύει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση της ΝΔ. Συγκεκριμένα, όπως είπε:

  • Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή.
  • Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής. 
  • Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.
  • Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
  • Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Όπως υπογράμμισε, «τα εμβληματικά αυτά έργα θα ανακουφίσουν εκατομμύρια κατοίκους, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας ενώ θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα και της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης».

Για το περιβάλλον

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

  • Στις επιχειρήσεις του χώρου θα δοθούν κίνητρα για την προσαρμογή τους στην κυκλική οικονομία με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και επανακατάρτιση των εργαζομένων τους.
  • Από το 2021 στην Ελλάδα θα απαγορευτούν εντελώς τα πλαστικά μιας χρήσης. 
  • Σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τα μικρά νησιά μας θα γίνουν ενεργειακά αυτόνομα με την ανάπτυξη Υβριδικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. 
  • Σε ορίζοντα τετραετίας υλοποιείται Στρατηγικό Σχέδιο Ηλεκτρικής Κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις και στα νησιά. Πρώτος στόχος, η ανανέωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αστικά ηλεκτρικά λεωφορεία και πιλοτικές εφαρμογές σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εορτασμοί για την Επανάσταση του 1821

«Στο δρόμο για την Ελλάδα που αξίζουμε, ας κάνουμε πρώτο σταθμό προόδου την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821», δήλωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλοντας πανηγυρικές εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια, ανατρέχοντας στον Κίπλινγκ και το ποίημα «Αν», που όπως είπε είναι το αγαπημένο του, σημείωσε το εξής: «Ας εμπιστευτούμε τον εαυτό μας όταν ο κόσμος δεν μας πιστεύει … και ας ονειρευτούμε χωρίς να γίνουμε σκλάβοι των ονείρων μας. Και ας ξεκινήσουμε τη δική μας Επανάσταση για την φωτεινή Ελλάδα του 21ου αιώνα». «Ενωμένοι, το μπορούμε. Το αξίζουμε.  Και είναι στο χέρι μας να το καταφέρουμε. Σας καλώ, λοιπόν, να υπερψηφίσετε τις Προγραμματικές μας Δηλώσεις που οδηγούν όλους τους Έλληνες σε ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.