Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο των υπ. Ανάπτυξης και Οικονομικών, για τους πλειστηριασμούς, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται διατάξεις για το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, για το ελληνικό επενδυτικό ταμείο, καθώς και για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου.

Ads

 
Με το προτεινόμενο άρθρο του σχεδίου νόμου, αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί σε βάρος της πρώτης κατοικίας οφειλετών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, εφόσον αυτοί πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια που θέτει ο νόμος.
 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προστατεύεται η κύρια κατοικία, εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Επιπλέον στο νομοσχέδιο τονίζεται ότι «είναι σαφής η πρόθεση του νομοθέτη να παρέχει επιπλέον προστασία στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, για τις οποίες τα όρια τις διάταξης προσδιορίζονται ως εξής:
 

  • Η αντικειμενική του αξία ορίζεται να μην υπερβαίνει τις €220.000
  • Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο των €38.500
  • Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας μικρότερη ή ίση με €297.000, εκ του ανωτέρω ποσού της περιουσίας, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις €16.500.

 
Επίσης προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλλουν προς τους δανειστές ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις €15.000. Για οικογενειακά εισοδήματα άνω των €15.000 υπολογίζεται ποσοστό 10% μέχρι του ποσού των €15.000 και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα, προκειμένου να υπολογιστεί η μηνιαία καταβολή που οφείλεται.

 

Ads

Ολόκληρο το νομοσχέδιο

 

Η αιτιολογική έκθεση