Οι New York Times επανέρχονται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσίευσαν παραμονές των εκλογών του Μαΐου και στο οποίο τεκμηριώνεται περιστατικό επαναπροώθησης προσφύγων από τις ελληνικές αρχές – κατά παράβαση ελληνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Ads

Αφορμή στάθηκε το επίσημο αίτημα της Κομισιόν προς τις ελληνικές αρχές, για πλήρη και ανεξάρτητη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς στο βίντεο-ντοκουμέντο καταγράφονται αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους και παιδιά, να περισυλλέγονται, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε μια σχεδία από την ελληνική ακτοφυλακή.

Διαβάστε σχετικά: Κομισιόν για αποκάλυψη NYT: Ζητά επίσημη και ανεξάρτητη έρευνα για τις επαναπροωθήσεις

Η νέα ανάρτηση των NYT

«Η Ελλάδα λέει ότι δεν παρατάει τους μετανάστες στη θάλασσα. Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω.

Ads

Βίντεο που δημοσιεύτηκε αποκλειστικά από τους New York Times δείχνει αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, να περισυλλέγονται, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε μια σχεδία από την ελληνική ακτοφυλακή στη μέση του Αιγαίου, κατά παράβαση του ελληνικού, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου.

Η δοκιμασία τους θα μπορούσε κανονικά να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, όπως και εκείνες τόσων άλλων αιτούντων άσυλο, των οποίων οι μαρτυρίες για κακομεταχείριση απορρίφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση. Μόνο που αυτή τη φορά, καταγράφηκε ολόκληρη σε βίντεο από έναν ακτιβιστή που το μοιράστηκε με τους Times.

Η έρευνα των Times επαλήθευσε και επιβεβαίωσε το υλικό. Οι δημοσιογράφοι πήραν επίσης συνέντευξη από 11 από τους αιτούντες άσυλο από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, τους οποίους εντόπισαν σε κέντρο κράτησης στη Σμύρνη, στις τουρκικές ακτές.

Η ΕΕ ζήτησε επισήμως από την Ελλάδα να ξεκινήσει έρευνα για το δημοσίευμα των Times με βάση το υλικό, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος αυτόν τον μήνα».

NYT: «Η Ελλάδα λέει ότι δεν παρατάει τους μετανάστες στη θάλασσα. Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω»

Ήταν λίγο μετά το μεσημέρι της 11ης Απριλίου όταν ένα λευκό βαν χωρίς πινακίδες κατέφτασε σε έναν μικρό όρμο με μια ξύλινη αποβάθρα στο νότιο άκρο της Λέσβου, σύμφωνα με βίντεο που ανέλυσαν οι New York Times, αφού τους παραδόθηκε από τον Αυστριακό ακτιβιστή Φαγιάντ Μούλα, ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων δυόμισι ετών προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο νησί.

Καθώς το λευκό βαν πλησίασε στην ακτογραμμή, φαίνεται ότι δύο άνδρες περίμεναν σε ένα ταχύπλοο με καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Οταν το βαν σταμάτησε, βγήκαν τρεις άντρες και ξεκλείδωσαν τις πίσω πόρτες απ’ όπου άρχισαν να εμφανίζονται 12 άτομα, πολλά εκ των οποίων μικρά παιδιά.

Στους επιβάτες περιλαμβανόταν η Αντεν, μια 27χρονη από τη Σομαλία, και το μωρό της, Αουάλε, με το οποίο είχε αρχικώς εγκαταλείψει την Τζιλίμπ, μια μικρή πόλη σε μια περιοχή της Σομαλίας που ελέγχεται από την Αλ Σαμπάμπ, οργάνωση μαχητών που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, όπως ανέφερε η ίδια στους ΝΥΤ. Η Αντεν είπε πως είχαν φτάσει στη Λέσβο με μια λέμβο διακινητών μία ημέρα νωρίτερα και είχαν περάσει τη νύχτα κρυμμένοι σε θάμνους προτού τους «συλλάβουν».

Διαβάστε σχετικά: NYT: Βίντεο ντοκουμέντο – Το λιμενικό παρατάει μετανάστες στη θάλασσα

Λίγα λεπτά αφότου οι άνδρες με τα καλυμμένα πρόσωπα τους κατέβασαν στην ακτή, οι μετανάστες αφέθηκαν στα νερά του Αιγαίου με το ταχύπλοο. Πέρασαν άλλα τρία λεπτά και στη συνέχεια το ταχύπλοο πλησίασε το σκάφος 617 του Λιμενικού Σώματος, το οποίο αποκτήθηκε κατά κύριο λόγο με ευρωπαϊκά κεφάλαια, σύμφωνα με αρχειοθετημένες λίστες περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Ακτοφυλακής που επικαλούνται οι ΝΥΤ.

Ενας – ένας οι μετανάστες αποβιβάστηκαν από το ταχύπλοο και οδηγήθηκαν στο σκάφος του Λιμενικού, συνοδευόμενοι από έξι αξιωματικούς.

Στη συνέχεια, το σκάφος του Λιμενικού Σώματος στράφηκε κι έβαλε πλώρη προς την Τουρκία. Το σκάφος δεν αποκάλυπτε τη θέση του, σύμφωνα με το Marine Traffic. Ωστόσο,  η εφημερίδα ανέφερε πως κατάφερε να βρει κατά προσέγγιση τη θέση του χρησιμοποιώντας δεδομένα τοποθεσίας από άλλα κοντινά εμπορικά πλοία που ήταν ορατά στα πλάνα που εξασφάλισε, όπως το MSC Valencia, ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο σε κοντινή περιοχή.

Το σκάφος του Λιμενικού σταμάτησε όταν πλησίασε στο όριο των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Το βίντεο που τράβηξε ο Αυστριακός ακτιβιστής από την ακτή της Λέσβου είναι θολό λόγω της απόστασης, αλλά μπορεί κανείς να διακρίνει ένα μαύρο αντικείμενο να επιπλέει δίπλα στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Σε συνεντεύξεις στο κέντρο κράτησης της Σμύρνης, όλοι οι μετανάστες αφηγήθηκαν ότι τους έσπρωξαν σε μια μαύρη, φουσκωτή σωσίβια λέμβο με την οποία και παρασύρθηκαν από τα νερά.

*Πηγή Φωτογραφίας: New York Times