Το plan B της αριστερής Πλατφόρμας σκιαγραφούν οι βρετανικοί Financial Times.

Ads

Το νέο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται στη συνάντηση των στελεχών που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα στο ξενοδοχείο Oscar της Αθήνας στις 14 Ιουλίου, μία μέρα μετά τη Σϋνοδο Κορυφής στην οποία Ελλ΄δα κι Ευρώπη κατέληξαν σε συμφωνία.

Καταδεικνύοντας ως εμπνευστή του εναλλακτικού σχεδίου τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι FT  γράφουν ότι «ακόμη και οι πλέον σκληροπυρηνικοί αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησαν όταν ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι θα έπρεπε να κατασχεθεί το ποσό των 22 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι βρίσκεται στο Νομασμιτοκοπείο».

Κατά τους Financial Times ωστόσο το πραγματικό ποσό που είναι διαθέσιμο στην ΤτΕ (ή στο Νομισματοκοπείο) δεν ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή χρήματα αρκετά για να «κρατηθεί η χώρα ζωντανή για μερικές εβδομάδες, αλλά σίγουρα όχι ικανό να τη διατηρήσει ζωντανή για έξι μήνες, δηλαδή το μικρότερο διάστημα που χρειάζεται προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα νέο νόμισμα».

Ads

Αναφορικά με τα σενάρια που έχουν να κάνουν με τις επαφές του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τη Μόσχα, η εφημερίδα, υπογραμμίζεται ότι ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας έχει επισκεφθεί τρεις φορές τη Μόσχα ως υπουργός, με φανερό στόχο την υπογραφή της συμφωνίας για τον νέο αγωγό. Όπως σημειώνει ωστόσο «η Μόσχα ξεκαθάρισε, νωρίς, ότι μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της και ως εκ τούτου η εξ ανατολών βοήθεια που στόχευε ο πρώην υπουργός ΠΑΠΕΝ δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα…».

Σημειώνεται ότι στο άρθρο αναφέρεται πως ζητήθηκε η άποψη του κ. Λαφαζάνη για το εν λόγω δημοσίευμα, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να το σχολιάσει πριν δημοσιευθεί. Στέλεχος, όμως, της Αριστερής Πλατφόρμας υποστήριξε ότι το σχέδιο, όντως, υπήρχε, σύμφωνα με την εφημερίδα.