Νέα ντοκουμέντα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, οι οποίες φαίνεται πως γίνονταν σε αμπάρια ελληνικών εμπορικών πλοίων.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που έγινε από τη δημοσιογραφική ομάδα Lighthouse Reports, σε συνεργασία με τις ομάδες και Μέσα SRF, ARD Monitor, Al Jazeera, Il Domani και Solomon στα αμπάρια των πλοίων κρατούνταν οι πρόσφυγες μέσα σε κοντέινερ ή σε αυτοσχέδια κελιά.

Το ρεπορτάζ περιέχει πλήθος ντοκουμέντων, φωτογραφιών, προσωπικών μαρτυριών και βίντεο από το εσωτερικό των πλωτών φυλακών.

Επιπλέον, αναφέρει ότι όσοι εντοπίζονται από τις αρχές των χωρών μελών της Ε.Ε. στοιβάζονται σε εμπορικά πλοία του ελληνικού ναυτιλιακού ομίλου Attica Group. Η καταγγελία αφορά τα πλοία «Superfast I», «Superfast II» και «Asterion II». Τα πλοία αυτά πραγματοποιούν συστηματικά δρομολόγια από την Ιταλία στην Ελλάδα, μεταφέροντας τους πρόσφυγες προς την Ελλάδα, σε πολύ δυσμενείς συνθήκες σε ταξίδια που μπορεί να διαρκούν ακόμη και ημέρες ολόκληρες. Δεν διευκρινίζεται ποια είναι η τύχη των ανθρώπων αυτών στη συνέχεια.

Το ρεπορτάζ τονίζει ότι το ιταλικό κράτος βρίσκεται πίσω από αυτό το σύστημα, ενώ είναι γνωστό ότι το 2014, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ιταλία επέστρεφε παράνομα αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο, στερώντας τους την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Οκτώ χρόνια μετά, παρά το γεγονός ότι οι ιταλικές αρχές έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι αυτή η πρακτική έχει τερματιστεί το ρεπορτάζ διαπιστώνει ότι συνεχίζεται.

Ο Βένζελ Μιχάλσκι, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γερμανία, έθιξε το ζήτημα της συνενοχής της ΕΕ, λέγοντας ότι τα ευρήματα έδειξαν πώς «η Ευρώπη ανέχεται αυτά τα περιστατικά».

Σύμφωνα με μια διμερή συμφωνία «επανεισδοχής» μεταξύ της ιταλικής και της ελληνικής κυβέρνησης – η οποία ισχύει από το 1999, παρόλο που δεν έχει επικυρωθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο – η Ιταλία μπορεί να επιστρέψει στη χώρα τους μετανάστες χωρίς έγγραφα που έχουν φτάσει από την Ελλάδα.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όσους ζητούν άσυλο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ έχουν υποβληθεί σε αυτή τη μεταχείριση τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα στοιχεία που δόθηκαν από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι εκατοντάδες έχουν υποστεί αυτή τη διαδικασία τα τελευταία δύο χρόνια, με 157 άτομα να επέστρεψαν από την Ιταλία στην Ελλάδα το 2021 και 74 το 2022.

To Lighthouse Report επιπλέον αναφέρει ότι στα πλοία του ελληνικού ομίλου οι κρατούμενοι πρόσφυγες στοιβάζονται σε  κλουβιά και μεταλλικά δωμάτια, όπου το καλοκαίρι ειδικά επικρατούν ανυπόφορες θερμοκρασίες. Τους δίνονται μόνο μερικά χαρτόνια για να ξαπλώσουν  και μονάχα ένα μπουκάλι νερό στον καθένα χωρίς καθόλου φαγητό.

Επιπλέον, ακόμη πιο σοκαριστική είναι η αποκάλυψη ότι κάποιους από τους πρόσφυγες τους δένουν και με αλυσίδες.

Εκτός από μαρτυρίες και οπτικoακουστικά ντοκουμέντα, οι δημοσιογράφοι έλαβαν μαρτυρίες εργαζομένων των πλοίων οι οποίες επιβεβαιώνουν την υφιστάμενη κατάσταση, οι οποίοι σύμφωνα με τοπ ρεπορτάζ, χαρακτηρίζουν τις τοποθεσίες ως «φυλακές».