1) Nέος αναπτυξιακός σχεδιασμός με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης είναι το πολιτικό στίγμα που θα κυριαρχήσει και στην Βουλή κατά τηνσυζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, όπως το έθεσε κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ads

2) Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου για χορήγηση προσωρινής διαταγής καιαναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο 8 Τούρκοι στρατιωτικοί διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016. 

3) Έγγραφο της ΤτΕ «καίει» Καραμανλή: Εσωτερικό έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας για τον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» το φθινόπωρο του 2009, επί κυβέρνησης Καραμανλή, αναζωπυρώνει την αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τον υπεύθυνο της οικονομικής κατάρρευσης και της ένταξης της χώρας στην εποχή των μνημονίων.

4) Υπό μεγάλη πίεση άρχισαν σήμερα οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ CDU/CSU και SPD για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, με τις ηγεσίες των συμμετεχόντων κομμάτων να είναι «σχεδόν καταδικασμένες» στην εξεύρεση λύσης, ειδικά μετά το γεγονός της προηγούμενης αποτυχίας για τη συγκρότηση της «Τζαμάικα». Ωστόσο, οι προσπάθειές τους παραπέμπουν στην απόπειρατετραγωνισμού του κύκλου.  

Ads

5) Τρία ονόματα θα παρουσιάσει σε Ελλάδα και πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

6) Ο νέος χάρτης του επιδόματος παιδιού: «Οδηγός» για τους χαμένους και τους κερδισμένους των αλλαγών στα οικογενειακά επιδόματα.

7)Στην εντατική ο Βαγγέλης Γερμανός μετά από μετεγχειρητικές επιπλοκές. 

8) Τραγικός επίλογος: Νεκρή, με ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια βρέθηκε η 44χρονη γυναίκα η οποία είχε εξαφανιστεί χθες το απόγευμα από το σπίτι της στην Κατοχή Οινιάδων του δήμου Μεσολογγίου.

9) Νέα τροπή στην υπόθεση της Δώρας Ζέμπερη: «Με πλήρωσαν για να τη σκοτώσω». Ο δράστης σε σημείωμά του ισχυρίζεται πως η συμφωνία ήταν 30.000 ευρώ και πως «στη τσάντα υπήρχαν στικάκια με πληροφορίες» τα οποία και έκλεψε μαζί με τα λεφτά. 

10) Πώς θα μπορούσε να καταρρεύσει ο «κυρίαρχος» Δυτικός πολιτισμός; Ανεξάρτητα από το πόσο καλά μπορεί να πηγαίνουν τα πράγματα ή από τη γενικότερη εξέλιξη μιας κοινωνίας, μια κατάρρευση δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί. 

11) Για ποιους λόγους έχουμε ανάγκη τον ύπνο; Τα ακριβή πλεονεκτήματα του ύπνου θεωρούνται ακόμα μυστήριο, και για πολλούς βιολόγους, τα άγνωστα αυτά στοιχεία ενδέχεται να είναι συναρπαστικά όταν τα να ανακαλύψουμε.