Η πρόεδρος του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενία Μυλωνοπούλου έκανε δεκτό το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου για χορήγηση προσωρινής διαταγής και αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο 8 Τούρκοι στρατιωτικοί διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016. 

Ads

Όπως αναφέρεται στην απόφαση το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η προσωρινή διαταγή αναφέρει ότι η διοίκηση θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην εξαναγκασμένη αναχώρηση του Τούρκου υπηκόου από την Ελλάδα.

Μετά την απόφαση, ο στρατιωτικός εμφανίστηκε με δύο δικηγόρους στην Υπηρεσία Ασύλου, όπου και συνελήφθη. Ο Τούρκος στρατιωτικός επισκέφτηκε στην Υπηρεσία Ασύλου προκειμένου να παραλάβει το δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, το οποίο χορηγείται σε όλους τους αιτούντες άσυλο μέχρι την οριστική έκδοση της απόφασης. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι η κράτησή του και η προσαγωγή του στην υπηρεσία αλλοδαπών είναι παράνομη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί η κύρια προσφυγή ακύρωσης, ενώ, εκκρεμούν οι αποφάσεις από τη δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου για τους υπόλοιπους επτά στρατιωτικούς.

Ads