1) Η έκρηξη στον μεγάλο τερματικό σταθμό λεωφορείων Port Authority στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ξύπνησε οδυνηρές μνήμες στην αμερικανική κοινωνία και νέα ανησυχία στον υπόλοιπο κόσμο. Ευτυχώς, εκτός από τον δράστη, ο οποίος συνελήφθη, δεν υπάρχει άλλος σοβαρά τραυματισμένος. Ωστόσο, η έκρηξη αυτή υπενθυμίζει ότι η απειλή της τρομοκρατίας παραμένει ζωντανή.

Ads

2) Ανησυχία έχει σημάνει μετά τη μαζική ανάκληση βρεφικού γάλακτος, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γαλλίας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχει μολυνθεί με σαλμονέλα. Ποια είναι τα βρεφικά γάλατα που περιλαμβάνονται στον πίνακα του ΕΟΦ και τα οποία έχουν διατεθεί στην ελληνική αγορά;

3) Πίσω από την αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης βρίσκονται τρεις δικαστικές υποθέσεις και οι βαθιές πλέον σκιές μιας επαναλαμβανόμενης αναντιστοιχίας αποφάσεων ανωτάτων λειτουργών της Θέμιδος με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
  
4) Ποιο είναι, τελικά, το περιεχόμενο της επίμαχης τροπολογίας για την κήρυξη απεργιών, η οποία ενεργοποίησε, εκτός των άλλων και αντανακλαστικά στο εσωτερικό του μεγαλύτερου κυβερνώντος κόμματος, τα όποια έχουν να κάνουν με το σεβασμό θεμελιωδών εργατικών κατακτήσεων;

5) Πρόκειται πλέον για ανοιχτό εκδοτικό – και όχι μόνον – πόλεμο. Ο λόγος, για την μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και επιχειρηματικών συμφερόντων στα οποία κεντρική θέση έχει ο μιντιακός όμιλος Μαρινάκη – μια σύγκρουση, η οποία κορυφώνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας και τις πολιτικές εξελίξεις που θα την συνοδεύσουν.

Ads

6) Γιατί, ενώ η Πορτογαλία αποτελεί πρότυπο για την πολιτική της σε σχέση με τα ναρκωτικά, τα υπόλοιπα κράτη δυσκολεύονται να την υιοθετήσουν και αυτά; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι φαίνεται, ενώ είναι γνωστό ότι για να φτάσει στο μέτρο της αποποινικοποίησης, η Πορτογαλία έκανε πολύ δρόμο.

7) «Φως στο τέλος του τούνελ» βλέπει ο διεθνής οίκος Deutsche Bank για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας θετικές τις προοπτικές για το 2018 διαπιστώνοντας παράλληλα ότι ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα παραμείνει μακρύς και δύσκολος.

8) Οι ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη μυστικού εξοπλιστικού προγράμματος του Ερντογάν το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση πυρηνικής βόμβας πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια, από διάφορες και με αντικρουόμενα συμφέροντα πηγές. Γεγονός που καθιστά αυτήν την εφιαλτική προοπτική, κάτι οδυνηρά σοβαρότερο από μία φήμη.

9) Την ζωή του 25χρονου φίλου του προσπάθησε να σώσει ο 26χρονος Ηλίας, ο ορειβάτης που έχασε τη ζωή του, πέφτοντας σε χαράδρα βάθους 200 μ., στον Όλυμπο. H μεγάλη του αγάπη ήταν η ορειβασία και η επαφή του με τη φύση.

10) Οι καλλιέργειες της νεολιθικής εποχής έριξαν το σπόρο της σύγχρονης ανισότητας: Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την ιεραρχία στις ανθρώπινες κοινωνίες ως κάτι αναπόφευκτο, ένα φυσικό κομμάτι αυτού που οι άνθρωποι είμαστε. Ωστόσο, αυτή η πεποίθηση έρχεται σε αντίθεση με ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας των 200.000 χρόνων του Homo Sapiens.