Η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει ατομική βόμβα στο πλαίσιο ενός μυστικού εξοπλιστικού σχεδίου. Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Express», η οποία επικαλείται Τούρκο δημοσιογράφο.
Ο Αμπντουλάχ Μπόζκουρτ, ένας δημοσιογράφος που ασκεί κριτική στο καθεστώς Ερντογάν, αποκάλυψε αυτά που χαρακτηρίζει ως «μυστικά σχέδια» της Άγκυρας για την απόκτηση του απόλυτου όπλου.
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, ο Μπόζκουρτ λέει ότι οι φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου είναι πολύ μεγαλύτερες. Αναφέρει ότι υπάρχουν επεκτατικά σχέδια της ‘Αγκυρας και ένα «μυστικό σχέδιο για την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένης μιας ατομικής βόμβας ως αποτρεπτικού παράγοντα».
Ο ίδιος προσθέτει ότι σύμβουλοι του προέδρου με ιδιαίτερη επιρροή σε αυτόν, μαζί με μια ομάδα αξιωματούχων στον κλειστό «πυρήνα» της κυβέρνησης, συζήτησαν τις δυνατότητες απόκτησης ατομικής βόμβας. Περιγράφει επίσης τις πρόσφατες συναντήσεις με την ρωσική και ιαπωνική ηγεσία, οι οποίες, κατά τον δημοσιογράφο, σηματοδοτούν κινήσεις «απομάκρυνσης» της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.
Ο Μπόζκουρτ λέει ότι η κελιστή κυβερνητική σύσκεψη επικεντρώθηκε στην κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Τουρκία, προκαλώντας τις υποψίες του. Οι φόβοι του ότι η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιήσει πυρηνική τεχνογνωσία για την κατασκευή όπλων και όχι για ηλεκτροπαραγωγή, φαίνεται να ενισχύονται από τον Τούρκο εμπειρογνώμονα Αουκάν Ερντεμίρ, της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης «Ιδρυμα για την Προάσπιση των Δημοκρατιών». Ο Ερντεμίρ, πρώην μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου, δήλωσε, ότι «ο Ερντογάν έχει έντονη επιθυμία να μετατρέψει την Τουρκία σε πυρηνική δύναμη, αλλά δεν έχει την ικανότητα».
Περιγράφοντας τα εμπόδια στα πυρηνικά σχέδια του Ερντογάν, ο Ερντεμίρ σημειώνει, ότι περισσότερο από ένα χρόνο μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα με εκατοντάδες νεκρούς και την καταστροφή του δημόσιου τομέα μέσω του πογκρόμ εναντίον των εργαζομένων σε αυτό, η ικανότητα της Τουρκίας να προωθήσει τέτοιου είδους σχέδια διακυβεύεται. «Η Τουρκία δεν διαθέτει οικονομικούς πόρους και προσωπικό για ένα τόσο δαπανηρό και υψηλής τεχνολογίας έργο» λέει.
«Τα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης συχνά υπερβάλλουν τη δύναμη του στρατού και το επίπεδο του ηθικού του». Επιπλέον, συνεχίζοντας την εκκαθάριση των ενόπλων δυνάμεων που ξεκίνησε μετά το πραξικόπημα, ο Ερντογάν απέλυσε 160 από τους 324 στρατηγούς του τουρκικού στρατού τους τελευταίους μήνες. Έχει επίσης διώξει χιλιάδες στρατιωτικούς από υψηλόβαθμες θέσεις.
Ο Ερντεμίρ πιστεύει ότι ο Ερντογάν εξουδετερώνει όλους τους αντιφρονούντες και όσους δεν θα υποστήριζαν το πυρηνικό του όνειρο.
Οι ανησυχητικές επιδιώξεις της Τουρκίας έρχονται σε μια στιγμή που η Άγκυρα είναι μπλεγμένη σε μια πολιτική καταιγίδα με την ΕΕ, ιδιαίτερα με το Βερολίνο.
Πρόσφατα, το Βερολίνο εξέδωσε νέες ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα και ο υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπριελ, δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τις επενδύσεις στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις γερμανικές εταιρείες ότι συνεργάζονται με τον άνθρωπο που θεωρεί ως τον κύριο πολιτικό εχθρό του – και τον οποίο υποψιάζεται ότι ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι – τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Και με μια οδυνηρή κίνηση για την Άγκυρα, ο Γκάμπριελ πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ την προοπτική αναθεώρησης των προενταξιακών κεφαλαίων που χορηγούνται στην Τουρκία.
Πολύ «καπνός» για να μην υπάρχει φωτιά…
Δεν είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζεται ότι η Τουρκία σχεδιάζει την απόκτηση ατομικής βόμβας. Το 2010, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε την οργισμένη κριτική του Ερντογάν στο καθεστώς μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, στην διάρκεια του τουρκο-βραζιλιάνικου επιχειρηματικού φόρουμ. Αμέσως τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το σχετικό απόσπασμα: «Ποιος είναι ενάντια στα πυρηνικά όπλα; Πρώτα απ ‘όλα, οι πάμπλουτες χώρες. Αν αυτό είναι ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα στον κόσμο, ας αγωνιστούμε μαζί. Τότε καταστρέψτε όλα τα πυρηνικά σας οπλοστάσια» Επιπλέον, ανέφερε μια τουρκική παροιμία, κάτι σαν «αφού δοκιμάσετε το μέλι, μην το απαγορεύσετε σε άλλους».
Πριν από αυτήν την ομιλία, η Άγκυρα συμφώνησε με την Τεχεράνη την ανταλλαγή 1.200 κιλών ιρανικού ουρανίου, εμπλουτισμένου στο 3,5% του ισότοπου 235U, έναντι 120 κιλών τουρκικού ουρανίου. Η ανταλλαγή εμφανίστηκε ότι εξυπηρετούσε μη στρατιωτικούς σκοπούς. Ήταν τότε που ορισμένοι αναλυτές σε τουρκικά θέματα σημείωσαν το ακραίο «πυρηνικό» ενδιαφέρον του Ερντογάν.
Τότε η γερμανική «Die Welt» έγραφε, ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ενέταξαν και την Τουρκία στο «κάδρο» του ενδιαφέροντός» τους, εκτός των άλλων – όπως, πχ, τον εντοπισμό στον Βόσπορο ισλαμιστών μαχητών που συμμετείχαν στον πόλεμο της Συρίας και στο Ιράκ – και για τα «όλο και περισσότερα σημάδια ότι ο Ερντογάν θέλει να οπλίσει τη χώρα του με πυρηνικά όπλα».
Το σίγουρο είναι πως η Τουρκία ενδιαφέρεται για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού. Το 2010, για παράδειγμα, η Τουρκία έκλεισε συμβόλαιο ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας, Rosatom, για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, ενώ, ανάλογη συμφωνία, ύψους 17 δισ. δολαρίων, έκλεισε το 2012 με το γαλλο-ιαπνικό κονσόρτσιουμ «Areva-Mitsubishi».
Ο Χανς Ριούλε, αναλυτής του «The National Interest», επικαλούμενος πηγές του στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, διαβεβαίωνε, πως το Βερολίνο έχει πληροφορίες, ότι υπογράφοντας την συμφωνία με την Rosatom, ο Ερντογάν ταυτόχρονα έδωσε εντολή για την δημιουργία εγκατάστασης επεξεργασίας πλούτωνιου από χρησιμοποιημένες ράβδους. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι γι’ αυτό δεν απαιτούνται ιδιαίτερα μεγάλες και κοστοβόρες υποδομές. Πρόκειται για ένα πλήρως υλοποιήσιμο τεχνολογικό σχέδιο , δεδομένου ότι το βασικό πρόσωπο των μυστικών επιστημονικών συμβουλών είναι ο Πακιστανός πυρηνικός επιστήμονας Abdul Kadyr Khan, ιδρυτής και επικεφαλής του πακιστανικού πυρηνικού προγράμματος.
Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα πυραυλικά σχέδια της Αγκυρας, τότε, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν, ότι το 2023, ίσως και λίγα χρόνια αργότερα, στην διεθνή αρένα μπορεί να εμφανιστεί νέος πυρηνικός «παίκτης»…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >