«Όχι στη ρήξη» είναι το μήνυμα που στέλνουν στο Μαξίμου δημοσκοπήσεις και αντιπολίτευση στην πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης – ένα μήνυμα, πάντως, που δεν συνοδεύεται και από την απάντηση για το ποια θα είναι τα αποδεκτά όρια του όποιου συμβιβασμού.

Ads

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα – της Kappa Resarch στο ΒΗΜΑ της Κυριακής και της Alco στο Πρώτο Θέμα – εξακολουθούν να δείχνουν συντριπτικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, έως και πάνω από 15 μονάδες, ενώ ταυτόχρονα φέρνουν και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να ζητά την επίτευξη συμφωνίας στην Ευρώπη.

Στη δημοσκόπηση της Alco, το 51% αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί το θέμα, το 27% θέλει δημοψήφισμα και το 15% εκλογές. Στο ερώτημα εάν η Ευρώπη δεν δεχθεί τις ελληνικές προτάσεις το 50% αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμβιβαστεί, ενώ το 36% ζητά ρήξη.

Στη δημοσκόπηση της Καppa Research το 71,9% λέει ότι το καλύτερο είναι μια συμφωνία με τους εταίρους έναντι 23,2% που τάσσεται υπέρ της ρήξης. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 36,9% έναντι 21,7% της Νέα Δημοκρατίας. Αντίστοιχα, στην Alco, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 35,9% και η ΝΔ 21,8%.

Ads

Διαβάστε σχετικά:

Οι δημοσκοπήσεις έρχονται την ώρα που το άτυπο «μέτωπο» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού ανεβάζει κατακόρυφα την πολιτική ένταση και υιοθετεί κινδυνολογικούς τόνους, αλλά και εν μέσω ανοιχτού διαλόγου πλέον περί εκλογών ή δημοψηφίσματος και από κυβερνητικά στελέχη.

Σ’ αυτό το κλίμα ήρθε και η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στη συνάντησή του με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι θα κάνει τα πάντα «για την αδιατάρακτη πορεία της Ελλάδας εντός Ευρώπης και ευρωζώνης, αγγίζοντας ακόμη και τα όρια των αρμοδιοτήτων του».

Το δικό του μήνυμα φέρεται να στέλνει και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής διαπιστώνει «δραματική καθυστέρηση» στις διαπραγματεύσεις και χαρακτηρίζει «παρανοϊκή» ακόμη και τη σκέψη για έξοδο από ευρωζώνη.

Το μήνυμα του Μαξίμου, την ίδια ώρα, παραμένει παγίως ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη «που δίνει σκληρή μάχη για τη συμφωνία στην Ευρώπη», ενώ κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής «εντός συνόρων οι μόνοι που μιλούν περί Grexit είναι οι εκπρόσωποι των μνημονιακών κομμάτων».

«Οι μνημονιακές και νεομνημονιακές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της διαφθοράς και της διαπλοκής δρουν ως τρόικα εσωτερικού», είπε χαρακτηριστικά στη Real News και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος πάντως άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών. Όπως είπε, «το δημοψήφισμα ή οι πρόωρες κάλπες δεν συνιστούν εξαναγκαστικές πολιτικές προτεραιότητες», αλλά «η προσφυγή στις κάλπες μπορεί να αποδειχθεί μια πολιτική πρωτοβουλία θετικού και όχι αμυντικού χαρακτήρα».

«Ο Τσίπρας έχει σαφή και ισχυρή εντολή. Έντιμος συμβιβασμός και κυβέρνηση 4ετίας. Η χώρα θέλει λύσεις και όχι εκλογές», έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι οι εκλογές ή το δημοψήφισμα θα εξαρτηθούν από το «εάν θα βρεθούμε μπροστά σε διλήμματα που είναι έξω από τα όρια της εντολής που λάβαμε στις εκλογές».

Κοντά στη θέση Σκουρλέτη κινούνται και κάποια στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου, το σταθερό μήνυμα της κυβέρνησης ωστόσο μέσω του Γαβριήλ Σακελλαρίδη παραμένει ότι «υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή». Την οποία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «δείχνουν σταθερή ενισχυμένη όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις».