Συνολικά τέσσερις ήταν οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του, οι οποίες οδήγησαν στην κατ’ αρχήν συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής».

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με το κλίμα να είναι ήδη εκρηκτικό στις Βρυξέλλες μετά και τις αρνητικές τοποθετήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε βάρος της Ελλάδας, ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να μιλήσει σχεδόν με όλους τους μεγάλους παίκτες τηλεφωνικά δείχνοντας ότι ναι μεν επιδιώκει συμφωνία αλλά και πως δεν μπορεί να υποχωρήσει από τις βασικές «κόκκινες γραμμές».

Ο πρώτος με τον οποίο ήρθε σε επαφή ήταν, σύμφωνα πάντα με το «Έθνος», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η στιχομυθία ανάμεσα στους δύο άνδρες είχε ως εξής:

Ads

Ντόναλντ Τουσκ: Γιατί παίζεις τόσο σκληρό παιχνίδι;

Αλέξης Τσίπρας: Δεν παίζω εγώ σκληρό παιχνίδι, είναι άδικο το δικό τους παιχνίδι. Μας αδικούν.
Στη συνέχεια του γνωστοποίησε την απόφασή του: «Εάν δε υπάρξει σήμερα το βράδυ συμφωνία στο Eurogroup, θα ζητήσω έκτακτη Σύνοδο Κορυφής γι’ αυτή την Κυριακή».

Η επαφή με τη Μέρκελ και η λίστα μεταρρυθμίσεων

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν την επικοινωνία του με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Ήταν εκείνο το τηλεφώνημα, όπως υπογραμμίζει το «Έθνος», κατά τη διάρκεια του οποίου η Μέρκελ έθεσε για πρώτη φορά επί τάπητος το ζήτημα της σύνταξης λίστας μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, με σκοπό να υπάρξει συμφωνία.

Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, η καγκελάριος φέρεται να είπε στον Αλ. Τσίπρα: «Πρέπει μέχρι την Δευτέρα να παρουσιάσετε έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων».
Και τότε εκείνος της απάντησε: «Ο λόγος που προτείνουμε ένα πρόγραμμα-γέφυρα είναι για να εφαρμόσει η κυβέρνηση αυτά που πιστεύει ότι θα φέρουν αποτελέσματα και ότι θα φέρουν τέλος στη λιτότητα».

«Oui» υπό όρους από τον Ολάντ

Εξίσου διαφωτιστικά ως προς τι συνέβαινε τις ημέρες εκείνες στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Eurogroup είναι τα όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Αν και τα Ηλύσια Πεδία επανέλαβαν ότι υποστηρίζουν τον αγώνα της ελληνικής πλευράς, ο Ολάντ φέρεται να είπε στον Τσίπρα: «Πρέπει να βρούμε και να περιγράψουμε μια λύση και να συμφωνήσουμε εγώ, εσύ, η Μέρκελ, και ο Γιούνκερ».

Συνομιλίες «α λα ιταλικά»

Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα του «Έθνους», ο Αλέξης Τσίπρας είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό του, τον Ματέο Ρέντσι. Ο Μ. Ρέντσι είπε στον Αλ. Τσίπρα ότι «δεν γίνεται να γίνει αποδεκτή η λογική κάποιων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιμένουν να αγνοούν το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα που να δίνει ανάσα σε πρώτη φάση στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το πλάνο της και διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι θα επικοινωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ για να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας ουσιαστικής και βιώσιμης λύσης.