Οι κοριοί της Ελληνικής Αστυνοµίας «µίλησαν» και οδήγησαν τελικά τους αστυνοµικούς της ∆ιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων στη σύλληψη των µελών της σπείρας, µετά από οκτώ χρόνια ψιθύρων και ανώνυµων καταγγελιών.

Ads

Μάλιστα, ο καθηγητής Λογιστικής και Χρηµατοοικονοµικής του ΑΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας επί σειρά ετών ζητούσε «φακελάκι» από τους φοιτητές για να τους περάσει στα µαθήµατα ή ακόµη και σεξουαλικά ανταλλάγµατα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις φαίνεται από τους διαλόγους ότι είχε συνάψει ακόµα και ερωτικές σχέσεις µε κάποιες από τις φοιτήτριες.

Οι διάλογοι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τηλεφωνικές συνοµιλίες που είχε ο 60χρονος µε κάποιες από τις νεαρές κοπέλες:
-Φοιτήτρια: Ο βαθµός που πήρα στο µάθηµα ήταν πέντε.
-Καθηγητής: Είδες που γκρίνιαζες και φώναζες;
-Φοιτήτρια: Πρέπει να γράψω πάνω από επτά στα άλλα µαθήµατα για να ανέβει ο γενικός µου βαθµός….
-Καθηγητής: ∆εν θα πάω Χαλκιδική, θα µείνω εδώ το βράδυ και θα πάω αύριο το πρωί. Οπότε θα µε έχεις περισσότερη ώρα.
-Φοιτήτρια: ΟΚ.

Ads

Ενδεικτικός της σχέσης που είχε ο 60χρονος µε κάποιες φοιτήτριες από το ΤΕΙ Σερρών είναι και ο διάλογος που ακολουθεί, µε τον καθηγητή να ρωτά τη νεαρή κοπέλα αν τον αγαπάει.
-Καθηγητής: Με αγαπάς; -Φοιτήτρια: Ναι, σε αγαπώ (γέλια).
-Καθηγητής: (Γέλια). Λοιπόν, µπες στο φτο σου, στο ιγκράµ.
-Φοιτήτρια: Ενα λεπτάκι δώσε µου να γράψω τον κωδικό µου. Περίµενε.

Από ό,τι φαίνεται από τις συνοµιλίες, ο καθηγητής συντονίζει την επί πληρωµή διαδικασία που ακολουθούν οι φοιτητές µέσω των προσχηµατικών µαθηµάτων που γίνονταν στο φροντιστήριο. Εξοµολογείται σε ένα νεαρό κορίτσι τη συµπάθεια που τρέφει για το πρόσωπό της και της εκµυστηρεύεται ότι είναι πρόθυµος να βοηθήσει την ίδια αλλά και τις φίλες της -αν του το ζητήσει- να περάσουν το µάθηµα που χρωστούν:

-Καθηγητής: Επιτρέπεται να έχεις εµένα και να πηγαίνεις να δίνεις τόσα λεφτά στον άλλον να κάνεις φροντιστήριο; Εγώ σου το είπα γιατί είδα πάνω σου κάποια θετικά σηµεία και αποφάσισα να το κάνω για σένα… Εγώ θα σε βοηθήσω. ∆εν θέλω ούτε τα λεφτά ούτε το ψέµα.
-Φοιτήτρια: Ναι, ναι.
-Καθηγητής: Θέλω να τα λέµε οι δυο µας ανοιχτά και ξάστερα.

Xαρακτηριστική είναι και η τηλεφωνική συνοµιλία που έχουν οι δύο φροντιστές µεταξύ τους, από την οποία προκύπτει ότι στον χώρο του φροντιστηρίου είχαν συγκεντρωθεί υψηλά χρηµατικά ποσά, προερχόµενα από τη δράση του κυκλώµατος.

«Θέλω να σου πω τι να µου φέρεις από το γραφείο. Αλλά θα κλειδώσεις µετά, γιατί υπάρχει πολύ χρήµα εκεί µέσα και δεν µπορώ, δεν το αντέχω, θα σε σκοτώσω», φαίνεται να λέει η γυναίκα ιδιοκτήτρια του φροντιστηρίου στον συνεργάτη της. «Ε, γιατί το αφήνεις;», τη ρωτά εκείνος, µε τη γυναίκα να του απαντάει: «Ε, ένα πράγµα που θέλω να µου φέρεις είναι το χρήµα». Και συνεχίζει λέγοντας: «Αλλά το ένα, γιατί αφήνουµε το άλλο εκεί. Πήρα εγώ τα µισά σήµερα».

Η πρώτη καταγγελία για την καλοστηµένη απάτη έγινε το 2011, από έναν συνάδελφο του 60χρονου καθηγητή, ο οποίος τον είχε καταγγείλει για αντιεκπαιδευτική συµπεριφορά και για παράνοµη παρέµβαση στη βαθµολογία των σπουδαστών κατά τις δύο εξεταστικές περιόδους του µηνός Φεβρουαρίου του έτους 2010.

Ακολούθησε πλήθος έγγραφων καταγγελιών σε ιστοσελίδα, στην οποία οι φοιτητές τόνιζαν ότι, για να µπορέσει κανείς να περάσει το µάθηµα του εν λόγω καθηγητή, θα έπρεπε να καταβάλει χρηµατικό αντίτιµο. Χρόνο µε τον χρόνο, οι καταγγελίες των φοιτητών για τη δράση του καθηγητή γίνονταν όλο και περισσότερες, ωστόσο πάντα την τελευταία στιγµή οι µάρτυρες δεν πήγαιναν να καταθέσουν.

Την ίδια στιγµή, ο «Mr Φακελάκης» είχε διαδώσει σε όλη την τοπική κοινωνία ότι η αδελφή του ήταν δικαστής του Αρείου Πάγου, προκειµένου να φοβίσει τους καταγγέλλοντες. Τελικά, η υπόθεση έφτασε στο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνοµίας, που έθεσε το κινητό του καθηγητή σε συνεχή παρακολούθηση. Επεισαν δύο φοιτητές να καταθέσουν εναντίον του 60χρονου και του έστησαν την παγίδα µε τα προσηµειωµένα χαρτονοµίσµατα.

Αίσθηση προκαλούν όσα περιγράφουν στη Realnews δύο φοιτήτριες του ΤΕΙ Σερρών για τη δράση της σπείρας εκβιαστών. Η 20χρονη φοιτήτρια αναφέρει ότι ο καθηγητής τής έκανε συνεχώς κοµπλιµέντα και της ζητούσε να βγουν µαζί το βράδυ για ποτό και φαγητό. «Από την πρώτη στιγµή άρχισε να µου κάνει κοµπλιµέντα. “Τι καλή κοπέλα που είσαι. Σήµερα είσαι πολύ όµορφη”. Στην αρχή ζητούσε από όλη την παρέα µας, που είµαστε όλες κορίτσια, να βγούµε βράδυ για ποτό ή για φαγητό. Εµείς του λέγαµε ευγενικά όχι», τονίζει η νεαρή κοπέλα και προσθέτει: «Τελικά, αποφάσισα να δεχτώ να βγούµε για να δω τι θα κάνει. Αφού δεν εµφανίστηκα στο ραντεβού, µου έστειλε µήνυµα ότι “όλοι φοβούνται το χάσµα που άφησε η απουσία σου”».

Το modus operandi των δύο φροντιστών εκβιαστών και του καθηγητή σχολιάζει στην «Real» άλλη µία 20χρονη φοιτήτρια. «Γνώριζα τι συνέβαινε και γι’ αυτό πήγα κατευθείαν στο φροντιστήριο. Eδωσα τα 250 ευρώ και πήρα τα θέµατα. Οι φροντιστές µε τη σειρά τους σηµείωσαν το όνοµά µου και ενηµέρωσαν τον καθηγητή ότι είχα δώσει τα απαραίτητα χρήµατα για να περάσω το µάθηµα. Ετσι λειτουργούσε το κύκλωµα», δηλώνει το νεαρό κορίτσι και συµπληρώνει: «Ενα βράδυ πριν από τις εξετάσεις, έδωσα τα θέµατα και σε τρεις άλλες φίλες µου, οι οποίες όµως δεν είχαν πάει στο φροντιστήριο. Οι απαντήσεις που δώσαµε ήταν ακριβώς ίδιες. Το αποτέλεσµα ήταν να περάσω µόνο εγώ, που είχα πληρώσει τα 250 ευρώ, και οι φίλες µου, που δεν είχαν πληρώσει, να κοπούν».

Πηγή: Real News