O Νίκος Παππάς δήλωσε ότι «η Θεσσαλονίκη δεν έχει αυτόκλητους ιδιοκτήτες» και πως «η εποχή του παρακράτους και των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί». Ο Δημήτρης Παπαδημούλης διαμήνυσε πως η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη θα είναι «μια μεγάλη συγκέντρωση δημοκρατίας και ενότητας» και, μαζί, και «μια απάντηση σε όσους θέλουν να αναβιώσουν στην πόλη κλίμα Καρφίτσας και Γκοτζαμάνηδων». Κι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε ανοιχτά την ΝΔ ότι δεν παίρνει αποστάσεις από «τα φασιστικά αίσχη των εθνικιστικών ομάδων» που διοργανώνουν απόψε αντισυγκεντρώσεις κόντρα στην ομιλία του πρωθυπουργού.

Ads

Από την ένταση και μόνον αυτών των μηνυμάτων γίνεται προφανής η πολιτική φόρτιση που συγκεντρώνει η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη. Όπως προφανές είναι και το γεγονός πως η κάλυψη που θα δώσει – ή δεν θα δώσει – η Νέα Δημοκρατία στις εθνικιστικές αντισυγκεντρώσεις που διοργανώνονται κόντρα στην ομιλία, θα δείξει και το πόσο έχει προχωρήσει, ή δεν έχει προχωρήσει, η προσέγγιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την άκρα δεξιά.

Προς ώρας πάντως, πρόθεση αποστασιοποίησης δεν διαφαίνεται από την πλευρά της Πειραιώς. Αντιθέτως, η σπίθα της μετωπικής σύγκρουσης άναψε μετά την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, η οποία ουσιαστικά χαρακτήρισε ως «αντισυγκέντρωση» αυτή καθ’ αυτή την ομιλία Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι στόχος της είναι να σαμποτάρει το 12ο συνέδριο της ΝΔ που ξεκινά επίσης σήμερα στην Αθήνα.

Ηταν μια ανακοίνωση εμπρηστική, καθώς η ΝΔ Θεσσαλονίκης, άφησε σαφείς υπαινιγμούς για πρόκληση επεισοδίων, ενώ ταυτόχρονα έδειξε να «αγκαλιάζει» τις επικείμενες αντισυγκεντρώσεις αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός ότι αρκετοί εκ των διοργανωτών τους χρησιμοποιούν ρητορική που παραπέμπει ευθέως όχι μόνον σε επικίνδυνες διχαστικές πρακτικές αλλά και σε απολύτως ακροδεξιά ατζέντα. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι πεδίο εντυπώσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων η επίμαχη ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «θα έχουν την απόλυτη ευθύνη όποιοι διακινδυνεύσουν να αναστατώσουν πάλι την πόλη». Για να επισημάνει αμέσως μετά ότι «μακεδονικές οργανώσεις πολιτών καλούν σε συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών, που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εξαγνίσει».

Ads

Αποκαλυπτική όμως για το ποιες ακριβώς είναι αυτές οι «οργανώσεις πολιτών» είναι μάλλον μια άλλη ανακοίνωση, εκείνη που απηύθυνε προς τον ΣΥΡΙΖΑ η Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης – εκ των διοργανωτών των αποψινών αντισυγκεντρώσεων: «Συριζαίοι! Καλό θα είναι από εδώ και πέρα να μην χρησιμοποιήτε τους όρους ”πρόοδος” και ”δημοκρατία” γιατί ξεφτιλίζετε αυτές τις τόσο ιερές λέξεις», ξεκινά η ανακοίνωση, για να φθάσει στο εξής διχαστικό και εθνικιστικό κρεσέντο: «Όσο για τον σε ποιόν ανήκει η πόλη και ποιός κάνει κουμάντο εδώ;;;…Αργήσατε αλλά το καταλάβετε! Ε ναι λοιπόν η πόλη μας ανήκει και κουμάντο στη Θεσσαλονίκη πλέον κάνουν οι Έλληνες πατριώτες!!! Και ξέρετε γιατί;;;;;…Γιατί ΕΜΕΙΣ είμαστε η Θεσσαλονίκη!!! ΕΜΕΙΣ είμαστε η Μακεδονία!!! Εμείς είμαστε η Ελλάδα!!!…. Εσείς έχετε ξεμείνει με έναν κομματικό στρατό όπου κι αυτός ακόμα είναι ξενερωμένος με την πάρτη σας! Εσείς ”γουστάρετε” πιο πολύ με Κούβα, Σοβιετική Ένωση, Τσε Γκεβάρες και …ερεθίζεστε στη θέα του ξενόφερτου σφυροδρέπανου και της κόκκινης σημαίας!».

Ούτε αυτή η ανακοίνωση όμως αποδοκιμάστηκε από την επίσημη Νέα Δημοκρατία. Και πολύ περισσότερο, η ηγεσία του κόμματος δεν θέλησε και δεν επιδίωξε να αποστασιοποιηθεί από τους διοργανωτές των αποψινών συγκεντρώσεων στην Θεσσαλονίκη. Αντιθέτως μάλιστα, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης φρόντισε να «κλείσει» για μια ακόμη φορά το μάτι ακόμη και στα ακραία στοιχεία που υποκινούν τις συγκεντρώσεις, επικαλούμενος τον αυθεντικό πατριωτισμό. «Όχι», είπε, «δεν αποθαρρύνουμε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε κατά της βίας αλλά υπέρ της ελευθερίας έκφρασης, δεν ποινικοποιούμε τον πατριωτισμό, είναι δικαίωμα των πολιτών να εκφράσουν τη διαφωνία τους, ο κ. Τσίπρας δεν το θέλει γιατί δεν μπορεί πια να κυκλοφορήσει στο δρόμο».