Σε μια από τις απέλπιδες προσπάθειες να αποκτήσει μαζικότητα το μπλοκ των “Μακεδονομάχων” στη Βόρεια Ελλάδα, καλεί – κα πάλι – “ανώνυμα¨ σε νέα συγκέντρωση με αντικείμενο το Μακεδονικό, την ώρα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης την προσεχή Παρασκευή.

Ads

Μάλιστα, προκειμένου να αναβαπτιστούν, αντιγράφοντας την επικαιρότητα, καλούν τους διαδηλωτές να φορούν “κίτρινα γιλέκα”, μιμούμενοι το κίνημα που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία. Στην πραγματικότητα η απόπειρα αυτή είναι το “κερασάκι στην τούρτα” ενός μετώπου που σταδιακά εκφυλίστηκε και πλέον καθίσταται απολύτως φαιδρό.

Μετά τα άλογα, τα εικονίσματα, τις περικεφαλαίες και άλλες γραφικές εκφάνσεις που τον τελευταίο καιρό εξαντλήθηκαν σε συνάξεις μερικών δεκάδων σε επαρχιακές πόλεις, τώρα το περιθωριακό αυτό μέτωπο επιχειρεί να μεταχειριστεί ακόμη και τα κίτρινα γιλέκα, αδυνατώντας να αντιληφθεί στοιχειωδώς το πλαίσιο των αντιδράσεων στη Γαλλία εναντίον των αντιλαϊκών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Μακρόν.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κίτρινα αλλά μαύρα, κατάμαυρα, γιλέκα που χαρακτηρίζουν το συντηρητικό και ακροδεξιό κατεστημένο της Θεσσαλονίκης, που με το Μακεδονικό  βρήκε την ευκαιρία να επανέλθει στην επιφάνεια με μια εθνικιστική δημαγωγία και επιχειρεί να ανακτήσει δημόσια παρέμβαση.

Ads

Άλλωστε, η παρουσία τους γίνεται αισθητή τελευταία μόνο με βία, τραμπουκισμούς και κάποιες φολκλόρ εμφανίσεις. Από την άλλη χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση κόντρα σε όσους πίσω από τα “γιλέκα” προσπαθούν να κρύψουν το ακροδεξιό τους πρόσωπο. Ότι χρώμα και αν αλλάξουν, το μόνο που τους ταιριάζει, είναι το μαύρο…