Τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών, πριν την προεδρική εκλογή και την υπογραφή νέων συμφωνιών με τους δανειστές, αλλά και για συνεννόηση σχετικά με το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε η εκλογή του να γίνει με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Η Δημοκρατία δεν είναι κίνδυνος και μπορούμε να έχουμε τη στοιχειώδη συνεννόηση», είπε κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας τον λόγο που έλαβε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον κ. Παπούλια, τόνισε πως το έπραξε «γιατί τα πράγματα είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα». «Οι επιλογές είναι κρίσιμες, καθώς ακόμη πιο δυσχερής είναι η κατάσταση στην κοινωνία. Θα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα ότι η Δημοκρατία δεν είναι κίνδυνος και μπορούμε να έχουμε τη στοιχειώδη συνεννόηση. Να δώσουμε στον λαό τη δυνατότητα, στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα, να επιλέξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών «για να υπάρξει συμφωνία της ημερομηνίας εθνικών εκλογών πριν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και πριν υπάρξει νέα συμφωνία με τους δανειστές, καθώς και για να διερευνηθεί η δυνατότητα απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε η εκλογή του να γίνει με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή».

Υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα ώστε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο να πάει σε μία δημοκρατική διαδικασία, με ενότητα και όχι σύγκρουση και να τεθούν στον λαό δύο σχέδια, η συνέχιση της ίδιας πολιτικής ή διαπραγμάτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι οδηγεί τη χώρα σε παρατεταμένη ένταση μέχρι την προεδρική εκλογή, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. «Πρόκειται για επιλογή αποσταθεροποίησης» τόνισε.

Ads

Από την πλευρά του, ο Κάρολος Παπούλιας απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι απαιτείται μια μίνιμουμ συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου για την αντιμετώπιση των εσωτερικών οικονομικών και των διεθνών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. «Ίσως να έχω επηρεαστεί και από τη θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή και πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα. Να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης. Τα άλλα θα τα βρούμε. Εάν υπάρχει αυτή η συναίνεση, όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΑΣΟΚ: Μεθοδεύσεις Τσίπρα για απαξίωση θεσμών και Συντάγματος

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του εξαπολύει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την πρότασή του να συγκληθεί πολιτικό συμβούλιο για ορισμό ημερομηνίας εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «μικροκομματικές σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις που απαξιώνουν το Σύνταγμα και τους θεσμούς». Επιπλέον στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή και καλεί την αντιπολίτευση να επανεξετάσει τη θέση της και να συναινέσει εν όψει διαπραγμάτευσης με την τρόικα και εξόδου της χώρας από το μνημόνιο.

ΑΝ.ΕΛ.: «Ναι» στη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Υπέρ της πρότασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών τάσσεται ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούν πλέον ο πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος να αρνούνται τη συζήτηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Η κυβέρνηση «δεν μπορεί πλέον να αγνοεί τη Βουλή, το σύνολο των πολιτικών αρχηγών και τον ελληνικό λαό προχωρώντας σε δηλώσεις του τύπου ότι θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν ανατινάξεις, υπάρχει διάλογος και ψήφος του ελληνικού λαού» αναφέρει ο κ. Καμμένος.