Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μόλις προχθές, προειδοποίησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασης μομφής κατά Πολάκη. «Εάν το κάνει», είπε, «θα είναι πολύ μεγάλο λάθος γιατί ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει για τα θετικά μέτρα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον άκουσε, κατέθεσε την πρόταση μομφής, και από αύριο Τετάρτη πιθανότατα θα βρεθεί ενώπιον του λάθους του. Και τούτο διότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί ήδη την –προδιαγεγραμμένη – ρελάνς, και ετοιμάζεται να ανακοινώσει, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το θετικό πακέτο μέτρων και ελαφρύνσεων που είχε ήδη προαναγγείλει με ορίζοντα τριετίας. Το επιβεβαίωσε χθες το βράδυ μιλώντας στην Ξάνθη, τόνισε ότι θα πρόκειται για μόνιμα και όχι εφάπαξ μέτρα, και πέταξε ευθέως το γάντι στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Κοινώς, ο πρωθυπουργός μετατρέπει ντε φάκτο την τριήμερη συζήτηση που αρχίζει αύριο στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή, σε ανοιχτή συζήτηση επί του δικού του τριετούς σχεδίου για την μεταμνημονιακή αναδιανομή εισοδήματος – για «τα θετικά μέτρα που θέλει να ακούσει ο ελληνικός λαός», όπως είχε ήδη πει από την Κυριακή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ακόμη πιο απλά, ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει στα μέτρα του την ατζέντα της τελικής προεκλογικής σύγκρουσης, μεταφέρει την αντιπαράθεση με απόλυτους όρους στο πεδίο της οικονομίας και φρενάρει, εν τη γενέσει της, την απόπειρα αντιπερισπασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη δια της «πολακιάδας».

Ο σχεδιασμός αυτός οριστικοποιήθηκε και «κλείδωσε» το Σάββατο στο Μαξίμου, στην συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το οικονομικό επιτελείο. Σ’ αυτή την σύσκεψη, κρίθηκε πως ο δημοσιονομικός χώρος που αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την επόμενη τριετία (έως το 2021) και ο οποίος ξεπερνά τα 3 δις ευρώ επιτρέπει την ανακοίνωση ενός αρκετά εκτεταμένου – υπό τα δεδομένα του μεταμνημονιακού πλαισίου τουλάχιστον – πακέτου ελαφρύνσεων και παροχών με κύρια στόχευση την ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Το τελικό πλαίσιο αυτού του πακέτου αναμένεται να διαμορφωθεί σήμερα με την ανακοίνωση της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν και των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας – εκτιμήσεων που, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, κινούνται σε θετικό έδαφος και δεν μπλοκάρουν το σχέδιο Τσίπρα.  Τα μέτρα, άλλωστε, που προωθεί η κυβέρνηση – ανάμεσά τους μείωση ΦΠΑ, μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση ΕΝΦΙΑ και διανομή κοινωνικού μερίσματος με «μόνιμο» όμως πλέον και όχι έκτακτο χαρακτήρα – συζητώνται ήδη και στις επαφές που έχουν από χθες, εδώ στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών.

Ads

Τα μηνύματα που εισπράττει η κυβέρνηση από αυτές τις επαφές είναι πως οι θεσμοί δίνουν έμφαση σε δύο σημεία – στην ανάγκη της πλήρους και ακριβούς κοστολόγησης των θετικών μέτρων και στην ανάγκη να έχουν αυτά μόνιμη και αναπτυξιακή μορφή και να μην τελούν σε λογική έκτακτων παροχών. Πέραν τούτου, το κλίμα που εκπέμπεται από τις Βρυξέλλες είναι πως, εν όψει ευρωεκλογών, ουδείς επιθυμεί πολιτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα και, πολύ περισσότερο, πως ελάχιστοι θα είχαν αντίρρηση σε μια «λελογισμένη φιλολαϊκή πολιτική» που θα αποδεικνύει και εμπράκτως την επιτυχή λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για μια απολύτως προσωπική πολιτική αναμέτρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σκοπεύοντας να αναδείξει την ένδεια της ΝΔ στο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της μεταμνημονιακής διακυβέρνησης. Και, ταυτόχρονα, όπως επίσης έδειξε καθαρά χθες από την Ξάνθη στοχεύει και σε μια παράλληλη, εξίσου σκληρή αναμέτρηση με τα μιντιακά και επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζουν την ΝΔ. Πρόκειται για τα μιντιακά συγκροτήματα του Πρώτου Θέματος και των επιχειρηματιών Αλαφούζου και Μαρινάκη, τα οποία ο πρωθυπουργός ταύτισε ευθέως πλέον με την Νέα Δημοκρατία και τα εμφάνισε να κινούνται σε πλήρη συντονισμό, έως και συνδιαμόρφωση της αντιπολιτευτικής ατζέντας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.