Η «νέα οικονομική πολιτική» Τσίπρα είναι το σκληρό «χαρτί» με το οποίο θα μπει η κυβέρνηση στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Κι αυτό το «χαρτί» θα ανοίξει τάχιστα, αμέσως μετά τις αργίες του Πάσχα με διπλή στόχευση: Αφενός να επουλωθούν τα – πολιτικά – τραύματα στην σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την μεσαία τάξη και αφετέρου να παγιωθεί η οικονομία ως το επίκεντρο της πολιτικής αναμέτρησης εν όψει της κάλπης της 26ης Μαίου.
Ο σχεδιασμός αυτός οριστικοποιήθηκε στην σύσκεψη που συγκάλεσε την Μεγάλη Πέμπτη στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για την Κίνα και θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται μετά την Πρωτομαγιά. Ο βασικός κορμός του είναι η άμεση εφαρμογή μιας σειράς σημαντικών μέτρων κοινωνικής ανακούφισης – με αιχμή τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα -, ενώ το κύριο όπλο το οποίο δίνει στην κυβέρνηση αυξημένη ευχέρεια κινήσεων είναι το νέο υπερπλεόνασμα μαμούθ, της ταξης του 0,9% του ΑΕΠ, που πιστοποιήθηκε από την Eurostat.
Το στίγμα δίνει η ίδια η κυβερνητική ανακοίνωση της Μεγάλης Πέμπτης, στην οποία επισημαίνεται πως υφίσταται πλέον ο αναγκαίος δημοσιονομικός για «νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας». Στην πράξη, εκείνο που δρομολογεί η κυβέρνηση είναι η επίσπευση της διανομής του κοινωνικού μερίσματος που χορηγείτο στο τέλος του χρόνου παράλληλα με την εφαρμογή πρόσθετων θετικών οικονομικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα την λήψη των οποίων επιτρέπει τόσο το υπερπλεόνασμα όσο και η χαλάρωση της εποπτείας των δανειστών μετά το τέλος του Μνημονίου. Πρόκειται για μια επιλογή που έχει και εμφανή εκλογικό προσανατολισμό, όχι μόνο εν όψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου αλλά και των εθνικών εκλογών του φθινοπώρου.
Οι πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν πως οι εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός μετά το Πάσχα θα έχουν ορίζοντα και λογική τετραετούς προγράμματος και, πέραν των μέτρων άμεσης εφαρμογής, θα αποτελούν μέρος ενός πακέτου που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ. Μέσα από αυτήν την τακτική το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί πως αφενός θα ακυρώσει πληρως το αφήγημα Μητσοτάκη περί «άτυπου τέταρτου Μνημονίου» και αφετέρου θα σποκρούσει και την επιθεση που κάνει στην κυβέρνηση η ΝΔ για το υψηλό τίμημα που κατέβαλε στην κρίση η μεσαία τάξη.
Με αυτά τα δεδομένα, το πακέτο μέτρων που βρίσκεται στο τραπέζι έχει ως αιχμή την μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ καθώς και την μετάταξη βασικών προϊόντων και υπηρεσιών όπως η εστίαση στον χαμηλό συντελεστή (13%) από τον υψηλό (24%). Συζητείται επίσης η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η παροχή 13ης σύνταξης ή 13ου μισθού στο Δημόσιο ως μόνιμου πλέον μέτρου. Σύμφωνα επίσης με κυβερνητικές πηγές «θετικές εκπλήξεις» είναι πιθανό να υπάρξουν και σε ό,τι αφορά την χορήγηση των αναδρομικών τουλάχιστον σε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >