Στον ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη, το σύνηθες είναι να ρωτούν μεταξύ τους εάν έγραψε κάτι στο Facebook ο Παύλος Πολάκης, καθ΄ότι από εκεί είθισται να έρχονται τα εσωκομματικά πολιτικά μπούμερανγκ.

Ads

Αυτή την φορά όμως το μπούμερανγκ ήρθε από αλλού – από μια ραδιοφωνική συνέντευξη του Θοδωρή Δρίτσα. Την ώρα που η κυβέρνηση δείχνει να αυτοεγκλωβίζεται, και πιέζεται και διεθνώς πια, στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο βουλευτής Πειραιά είπε μεταξύ άλλων στο «Κανάλι 1» ότι «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από την 17 Νοέμβρη». Συγκεκριμένα, είπε πως «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί, πιστεύω εγώ, από την δράση αυτών των οργανώσεων, των τρομοκρατικών. Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη. Αντίθετα ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πάρα πολλές άλλες πολιτικές».

Στην ίδια συνέντευξη ο Θοδωρής Δρίτσας φάνηκε να συνδέει και την στάση της κυβέρνησης στην απεργία πείνας Κουφοντίνα, με την πολιτική προέλευση των θυμάτων της 17 Νοέμβρη. «Για κάποιους λόγους», είπε, «τους οποίους ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει όπως θέλει, τα περισσότερα θύματα της δράσης της “17 Νοέμβρη”, είτε εκδότες είτε πολιτικά πρόσωπα είτε οτιδήποτε άλλο -αν και ο Μπακογιάννης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δεξιός- ανήκαν σε αυτή την πολιτική παράταξη, επομένως μπορώ να καταλάβω έναν θυμό, μια αγανάκτηση. Αλλά δεν πρόκειται γι αυτό. Πρόκειται για μια πολιτική παράταξη, μια Πολιτεία, μια κυβέρνηση, ένα κράτος που δεν μπορεί να δρα εκδικητικά. Και εδώ δρα εκδικητικά και παράνομα… για να μην συζητάμε άλλα καίρια ζητήματα της περιόδου για τα οποία έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση για τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων και Ελληνίδων».

Είτε ως επικοινωνιακή αστοχία, είτε ως βολικό πολιτικό άλλοθι, οι αναφορές αυτές του Θοδωρή Δρίτσα έδωσαν το σύνθημα για γενική αντεπίθεση της ΝΔ και των μέσων ενημέρωσης που την στηρίζουν για το θέμα Κουφοντίνα. Το  «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί» έγινε hashtag στο twitter, οι αντιδράσεις ακόμη και από φίλους του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του βουλευτή ήταν μαζικές στα social media και η ΝΔ κάλεσε τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση. Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ ανέφερε ότι οι δηλώσεις Δρίτσα «προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη των 23 ανθρώπων που έχουν δολοφονηθεί από την οργάνωση», χαρακτήρισε «χυδαίο να επικαλείται την πολιτική ταυτότητα των θυμάτων, λες κι έχει κάποιος το δικαίωμα να καταδικάζει σε θάνατο και να δολοφονεί όποιον θέλει» και κατέληξε: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα”.

Ads

Στην Κουμουνδούρου η δήλωση Δρίτσα όχι μόνον δεν άρεσε, αλλά προκάλεσε και απορίες για το timing στο οποίο έγινε. Υπήρξε επικοινωνία, αρμοδίως, με τον πρώην υπουργό και του ζητήθηκε να κάνει διορθωτική παρέμβαση όπως και έγινε.

Στη δεύτερη δήλωσή του, ο Θοδωρής Δρίτσας κατηγορεί την ΝΔ ότι διαστρεβλώνει τα λεγόμενά του και «παίζει ανεύθυνα και επικίνδυνα παιχνίδια εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων» και εξηγεί ότι η φράση του ότι «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν», αναφερόταν στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες». «Οφείλω να το ξεκαθαρίσω, εάν η πιεστική λόγω χρόνου διατύπωση δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη», λέει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως, ανεξαρτήτως διατύπωσης, εκείνο που έμεινε ήταν η αίσθηση ενός ακόμη, επικοινωνιακού έστω, αυτογκόλ στην πιο δύσκολη ίσως περίοδο της κυβέρνησης. Ειδικά, δε, για το θέμα Κουφοντίνα, στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι εξ αρχής ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να είναι απολύτως σαφής και πολύ προσεκτικός στις τοποθετήσεις του, καθώς όπως λένε εκείνο που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κράτος δικαίου και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αφήσει έστω και υποψία ανοχής στην τρομοκρατική δράση του.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Οι σημερινές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα στο «Κανάλι Ένα», ότι κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη, προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη των 23 ανθρώπων που έχουν δολοφονηθεί από την οργάνωση και δείχνουν πλήρη περιφρόνηση στον πόνο των οικογενειών που θρηνούν τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι δε χυδαίο να επικαλείται την πολιτική ταυτότητα των θυμάτων, λες κι έχει κάποιος το δικαίωμα να καταδικάζει σε θάνατο και να δολοφονεί όποιον θέλει. Οι δηλώσεις του κ. Δρίτσα, είναι ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος και υπερβαίνουν ακόμη και τα όρια της καμπάνιας υπεράσπισης του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα, στην οποία έχει επιδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα».

Η διευκρινιστική δήλωση του Θ. Δρίτσα

«Στην πρωινή σημερινή τηλεφωνική μου συνέντευξη στο πειραιώτικο ρ/σ «Κανάλι 1» και στη δημοσιογράφο κ. Λία Λάππα, ρωτήθηκα για τα δύο θέματα της επικαιρότητας, την υπόθεση Κουφοντίνα και την υπόθεση Λιγνάδη. Όποιος ή όποια άκουσε τη συνέντευξη, μπορεί να διαπιστώσει με απόλυτη σαφήνεια ότι, με νηφάλιο τρόπο τεκμηρίωσα την άποψη μου, ότι για μία ακόμα φορά η Ν.Δ. παίζει ανεύθυνα και επικίνδυνα παιχνίδια εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων, στο φόντο της δράσης της τρομοκρατίας, δυναμιτίζοντας το κλίμα του δημοκρατικού διαλόγου.

Είναι αυτονόητο πως η αναφορά μου ότι «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν», αναφερόταν στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες. Η τρομοκρατία απέτυχε, το κράτος δικαίου επικράτησε, αν και πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής με αίμα. Οφείλω να το ξεκαθαρίσω, εάν η πιεστική λόγω χρόνου διατύπωση δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κανείς δικαίωμα να τη διαστρεβλώνει, προσδίδοντας εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που είπα και εννοούσα».