Ο Σπύρος Γραμμένος είναι ένας καλός τραγουδοποιός, ένας ακομπλεξάριστος καλλιτέχνης με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, ένας ενεργός πολίτης, ένας τρυφερός άνθρωπος. Θυμάμαι πάντα με συγκίνηση, με πόση προθυμία είχε δεχτεί να μελοποιήσει στίχους κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, όταν του το ζήτησα και με πόση λαχτάρα τον υποδέχτηκαν όλοι.

Ads

Βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα αυτές τις μέρες, όταν τραγούδησε τον «Κουκουλοφόρο» του στον αέρα της ΕΡΤ μετά από παραγγελία της αρχισυντάκτριας της εκπομπής «Φλερτ» η οποία στοχοποιήθηκε από βουλευτές της ΝΔ που έφεραν το θέμα στη βουλή και κλήθηκε για εξηγήσεις από την διοίκηση γεγονός που αποδεικνύει ότι η ΝΔ έχει πολλούς τρόπους να επεκτείνει το σιωπητήριο και τη λογοκρισία και στην ψυχαγωγική ζώνη. 

Όταν του τηλεφώνησα δεν ήθελε να σχολιάσει το θέμα. Μου είπε, γράψε: «Σήμερα 16 Απριλίου κυκλοφόρησε ο καινούριος μου δίσκος με τίτλο “Δισκός σας”. Θέλω να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν με εθελοντική συνεισφορά».

Καλά, του λέω, έφτασε ο «Κουκουλοφόρος» στη Βουλή και δεν θα πεις τίποτα; «Κάναμε παρέα μια συζήτηση πριν λίγους μήνες για την λογοκρισία στην τέχνη, ίσως χρειαστεί να την ξανακάνουμε» απαντά. Αναφέρεται σε εκδήλωση του The Press Project στην οποία συμμετείχαμε κι οι δύο, σχετικά με την λογοκρισία στην τέχνη, που είχε γίνει με αφορμή το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ που επέβαλε λογοκρισία έργα τέχνης που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο και το οποίο τροποποιήθηκε, μετά την κατακραυγή.

Ads

Τα νέα του τραγούδια έχουν ήδη σταλεί στους ανθρώπους που βοήθησαν στην ολοκλήρωση του δίσκου και θα αναρτηθούν στις υπόλοιπες πλατφόρμες την άλλη Παρασκευή. Του ζητάω να μου πει τον αγαπημένο του στίχο από το νέο αυτό υλικό: «Κι ας μη νικήσουμε ποτέ θα πολεμάμε πάντα». Είναι από ένα ποίημα του Βασίλη Μάνγκου του 26χρονου φοιτητή, ο οποίος έναν μήνα πριν πεθάνει είχε δεχτεί αστυνομική βία, για τον οποίο επίσης έγραψε ένα άλλο τραγούδι του δίσκου ο Σπ. Γραμμένος.

Όσο παρακολουθούμε όμως την «καριέρα» του Κουκουλοφόρου στην ελληνική βουλή, ο Σπύρος έχει έτοιμη και μια συλλογή διηγημάτων που κυκλοφορεί σε τρεις βδομάδες από τις εκδόσεις ΚΑΨΙΜΙ με τίτλο «Ιστορίες του Χόρχε». «Είναι μικρά διηγήματα ενός τύπου που ζει μάλλον στην Ελλάδα … δεν ξέρουμε την ηλικία του και προσπαθεί να καταλάβει από την παρατήρηση τι συμβαίνει γύρω του».