Είναι σαφές ότι η κυβερνητική απαγόρευση των συναθροίσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου οδήγησε σε μεγάλη πολιτική ήττα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πήρε πάνω του το δόγμα “να τελειώσουμε με τα ιδεολογικά άβατα”.

Ads

Και επειδή η ήττα είναι συνήθως ορφανή, αναζητείται αποδιοπομπαίος τράγος και ο πρώτος υποψήφιος είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης ο οποίος, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, τα έκανε όλα λάθος.

Η ΝΔ “βράζει” για το φιάσκο. Υπάρχει αμηχανία αλλά και οργή. Οταν το πρωί έγινε γνωστό ότι το ΚΚΕ έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία ανενόχλητο, το φιλοκυβερνητικό σύστημα ξέσπασε.

Αρκεί να άκουγε κανείς ΣΚΑΪ για να καταλάβει την ένταση της πίεσης προς την κυβέρνηση να δείξει πυγμή απέναντι στον Περισσό.

Ads

Επειδή σηκωνόταν κύμα κατακραυγής για ήπια, στάση, αποφασίστηκε να γίνει η επίδειξη πυγμής στη δεύτερη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο κέντρο της Αθήνας. Και τότε χάθηκε εντελώς ο έλεγχος. Χημικά, κρότου λάμψης, αύρες νερού, προσαγωγές και άγριο ξύλο δημιούργησαν μια πρωτοφανή εικόνα καταστολής με την αστυνομία να επιτίθεται σε κοινοβουλευτικό κόμμα, παρουσία πολλών κοινοβουλευτικών στελεχών του και του γγ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης αποκάλυψε στη Βουλή ότι υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης “άδειασε” τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοίδη για την προαναγγελία συλλήψεων βουλευτών, ακόμη και πολιτικών αρχηγών, εφόσον παραβιάσουν την απαγόρευση. Είναι μια πολύ ισχυρή ένδειξη των εσωτερικών συγκρούσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη διαχείριση μιας κρίσης που δημιούργησαν μόνοι τους.

Αυτή τη στιγμή ο Μ. Χρυσοχοϊδης χρεώνεται ήδη πολλαπλή αποτυχία:

-Η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων που αποφάσισε η ΕΛ.ΑΣ δεν ίσχυσε αφού και το ΚΚΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση και ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ όπως είχε προαναγγείλει (50 άτομα) και το ΜέΡΑ 25 έκανε τη δική του πορεία, παρόλο που τους απαγορεύτηκε η συνέχισή της από ένα σημείο και μετά.

-Στο κέντρο και τις συνοικίες της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις, δημιουργήθηκε σκηνικό άγριας καταστολής ενώ στους δρόμους κυκλοφορούσαν περισσότεροι αστυνομικοί απ όσοι πέρυσι, όταν έγινε κανονικά πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

-Τα υπέρογκα χρηματικά πρόστιμα που είχαν αποφασιστεί δεν επιβλήθηκαν παρά μόνο κατ εξαίρεση και άρχισαν να “κόβονται” αργά το μεσημέρι και πάλι υπό μιντιακή πίεση. Στο μεταξύ, για να ολοκληρωθεί ο τραγέλαφος, τιμωρήθηκε με 300 ευρώ η γυναίκα που πήγε στο Πολυτεχνείο να καταθέσει ένα λουλούδι.

-Για πρώτη φορά κομματικά στελέχη βρέθηκαν με χειροπέδες και απέναντι σε αστυνομική βία. Και αυτή είναι μια εξέλιξη με μεγάλη πολιτική σημασία η οποία θα αναδειχθεί το επόμενο διάστημα.

-Η Αριστερά καταγγέλλει την κυβέρνηση για αυταρχισμό και ορμπανικού τύπου καταστολή, ενώ η Δεξιά και το ακραίο κέντρο για έλλειψη βούλησης να επιβάλει το νόμο, για πολίτες δύο ταχυτήτων και για έλλειψη αποφασιστικότητας.

Η σημερινή μέρα δεν είναι μαύρη μόνο για τη δημοκρατία αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία.  Το σοκ και ο τρόμος του πολιτικού κόστους κρατάει ακόμη τα στόματα κλειστά. Αλλά στο παρασκήνιο λέγονται ήδη πολλά. Κάποια από αυτά θα βγουν προσεχώς και στο προσκήνιο.