O Aντώνης Σαμαράς βρίσκεται στην Αθήνα και όχι στην Αμερική και χαίρει άκρας υγείας όπως διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του, κόντρα στις φήμες περί ασθένειας που κυκλοφόρησαν νωρίτερα από κυβερνητικούς κύκλους. Παρά ταύτα δεν πήγε το μεσημέρι στην Βουλή, δεν έστειλε επιστολή, και δεν ψήφισε στην ονομαστική ψηφοφορία για το ποδόσφαιρο και την άρση της απειλής υποβιβασμού για ΠΑΟΚ και Ξάνθη.

Ads

Πιο απλά, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ που ήταν αδικαιολόγητα απών από την ψηφοφορία, καθώς ακόμη και ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς που επίσης δεν ήταν παρών επικαλέστηκε ασθένεια και έστειλε σχετική επιστολή. Η ακόμη πιο απλά, ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε επιδεικτικά να είναι «αδικαιολόγητα απών» την ώρα που το Μαξίμου είχε διαμηνύσει πως στην ψηφοφορία ισχύει κομματική πειθαρχία. Για την ακρίβεια, κυβερνητικοί κύκλοι διαμήνυαν από το πρωί πως για τους βουλευτές που είτε δεν θα ψηφίσου, είτε θα απουσιάσουν αδικαιολόγητα από την ψηφοφορία, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να διαγραφούν άμεσα.

Το πρώτο προφανές συμπέρασμα είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγει να παίξει με τα νεύρα και τις αντοχές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι η δεύτερη ψηφοφορία από την οποία απουσιάζει μετά από εκείνη για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας και, ειδικά, σήμερα στέλνει σαφές μήνυμα πως θέτει εαυτόν υπεράνω κόμματος και πρωθυπουργικών εντολών. Στελέχη της ΝΔ, μάλιστα, που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό επιχειρώντας να εκτιμήσουν την στάση του, ερμήνευαν την σημερινή του απουσία ως πιθανό μήνυμα δυσαρέσκειας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της σύγκρουσης των ολιγαρχών του ποδοσφαίρου.

«Δεν του αξίζει ο τίτλος του πρωθυπουργού»

Επ’ αυτού, ενδεικτικά είναι και τα όσα γράφει το γνωστό φιλοσαμαρικό site antinews.gr σε άρθρο του με τον τίτλο «Μπουρλότο σε χώρα και κυβέρνηση βάζει η σύγκρουση Μαρινάκη – Σαββίδη». «Δυστυχώς», αναφέρει, «τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο χώρο του ποδοσφαίρου αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια ακόμη κυβερνητική πομφόλυγα που είναι έτοιμη να σκάσει με πάταγο».

Ads

Και αφού προσθέτει με σαφείς υπαινιγμούς ότι «θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι κατηγορίες που εκτοξεύονται κατά του Μαξίμου κινούνται στη σφαίρα της υπερβολής, διότι αν αποδειχθούν αληθινές η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δυσάρεστη θέση καθώς τέτοιες παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο για να ευνοηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα δεν γίνονται ούτε στην Κολομβία», καταλήγει: «Ο πρωθυπουργός αν πραγματικά θέλει να απαλλάξει τη χώρα από τα δραματικά επακόλουθα που είναι πιθανό να προκληθούν από αυτή την έριδα, θα πρέπει να τραβήξει αυτιά. Άλλωστε, αυτός είναι το κράτος κι αν δεν το καταστήσει σαφές στους ποδοσφαιρικούς παράγοντες που με τσαμπουκάδες προσπαθούν να κάνουν κουμάντο στην Ελλάδα, τότε δεν του αξίζει ο τίτλος του πρωθυπουργού… Ευελπιστούμε ότι θα πράξει ορθά, και δεν θα πάρει το μέρος κάποιας εμπλεκόμενης πλευράς, όπως τον κατηγορούν κι όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου, οι οποίες δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν την δικαιοσύνη που στόχευαν. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο Ερντογάν είναι έτοιμος να μπουκάρει στο Αιγαίο. Τίποτα πλέον δεν μπορεί να προβλέψει η κυβέρνηση; Έλεος!!!»

Το δεύτερο προφανές συμπέρασμα είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει πλέον να ξεμπλέξει μόνον από τον τραγέλαφο με τους ολιγάρχες του ποδοσφαίρου που η κυβέρνησή του προκάλεσε, αλλά και με το ανοιχτό αντάρτικο Σαμαρά. Ο ίδιος είναι απών στο Παρίσι, αλλά το ερώτημα που έχει παγώσει τις τελευταίες ώρες την ΝΔ είναι το «τι θα κάνει, θα διαγράψει τον Σαμαρά;».

Οι πληροφορίες λένε ότι τα τηλέφωνα πήραν φωτιά καθώς αναζητήθηκε διέξοδος και δικαιολογία που θα περισώσει τα – όποια – προσχήματα. Η απόπειρα δεν απέτυχε απλώς. Κατέληξε σε ένα πρωτοφανές φιάσκο. Αρχικά από το Μαξίμου διέρρευσε πως ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε εξηγήσεις και οι λόγοι της απουσίας του έγιναν δεκτοί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Λίγη ώρα αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός έριξε βόμβα. «Ούτε εξήγησεις έδωσε, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του ζητηθούν», ανέφεραν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργό, απαντώντας στις διαρροές. Δεν πρόκειται μόνο για ένα ηχηρό μήνυμα, αλλά για μια ευθεία αμφισβήτηση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τον Αντώνη Σαμαρά δεν είναι καν σε θέση να του ζητάει εξηγήσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει καθαρά πια ότι ακολουθεί δική του πορεία και δεν σκοπεύει να χαρίσει τίποτα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οπότε, μάλλον το πιο εύγλωττο σχόλιο έρχεται από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επισημαίνοντας την απουσία Σαμαρά από την Βουλή τονίζουν: «Δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του Μητσοτάκη αυτές τις δύσκολες ώρες…»