Εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση μιζών στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα δημοσιεύει τη Δευτέρα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο, ο οποίος κατά την εξεταζόμενη από τις δικαστικές Αρχές περίοδο, ήταν επικεφαλής της εταιρίας STN Atlas. Η εν λόγω εταιρεία, σύμφωνα με την κατάθεση του Παναγιώτη Ευσταθίου, εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Ads

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Παναγιώτης Ευσταθίου πιστεύει ότι με ονόματα και αποδεικτικά εμβασμάτων μπορεί να αποδείξει πώς από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο ίδιος ως εκπρόσωπος της Rheinmetall και της πρώην θυγατρικής της, δωροδοκούσε έλληνες αξιωματούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

«Αυτό που κάνει την ιστορία αυτήν τόσο εκρηκτική για τη Γερμανία είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Rheinmetall και της STN Atlas ως το α’ εξάμηνο του 2001 είναι ο σημερινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Ούλριχ Γκρίλο», τονίζεται στο δημοσίευμα. Επίσης σημειώνεται ότι συγκεκριμένες πρακτικές έχουν απαγορευτεί νομοθετικά στη Γερμανία από το 1998

Οι συντάκτες του άρθρου σημειώνουν ότι κατά την επαφή τους με τον Ούλριχ Γκρίλο ο τελευταίος εμφανίστηκε νευρικός. Επιπλέον, πριν απαντήσει βεβαιώθηκε από τη Rheinmetall ότι το όνομά του δεν αναφέρεται στις έρευνες και μελέτησε τις εκθέσεις πεπραγμένων της πρώην εταιρείας του για περισσότερο από δέκα χρόνια πριν.

Ads

«Δεν είχα καμία πληροφόρηση τότε ότι στις δουλειές μας στην Ελλάδα υπήρξαν παράνομες πληρωμές» δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι  ακόμη και αν υπήρξαν τέτοιες πληρωμές, ο ίδιος δεν θα το μάθαινε, επειδή, λόγω της υψηλής του θέσης, δεν είχε «καμιά εμπλοκή σε επιχειρηματικά πρότζεκτ». Επίσης, ανέφερε «εάν υπήρχαν δωροδοκίες και το είχα πληροφορηθεί, θα είχα παρέμβει αποφασιστικά».

Ωστόσο, οι συντάκτες αναρωτιούνται εάν ο επικεφαλής της εταιρείας φέρει τουλάχιστον την ηθική ευθύνη, εάν η εταιρεία του «λαδώνει» και εάν πρέπει να κατηγορηθεί για το γεγονός ότι δεν είχε υπό έλεγχο την εταιρεία του.

Αρνούνται τα πάντα

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η Rheinmetall αρνήθηκε σε κάθε περίπτωση ότι συμμετείχε σε δωροδοκίες, ισχυριζόμενη ότι οι σχετικές προμήθειες κινούνταν στο «σύνηθες εύρος», όπως κατέδειξε και η εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία. Ωστόσο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι εσωτερικοί ελεγκτές δεν έλαβαν υπόψη τους τις καταθέσεις Κάντα και Ευσταθίου.

Επίσης, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον Ευσταθίου, Γερμανοί μάνατζερ πήραν επίσης μερίδιο από τις «βρώμικες» ελληνικές συμφωνίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ανακριτικών Αρχών της Βρέμης, μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται δέκα πρώην συνεργάτες της Rheinmetall και έξι συνεργάτες της STN Atlas, εκ των οποίων κάποιοι εργάζονται ακόμη και σήμερα στις εταιρείες, ενώ στον Ευσταθίου διοχετεύθηκαν περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ και οι υπεύθυνοι της Rheinmetall και της STN Atlas επέτρεψαν γίνουν αυτές οι πληρωμές παραβλέποντας τους ισχύοντες κανονισμούς.

Από την πλευρά της, η Rheinmetall ισχυρίζεται ότι δεν έγιναν παράνομες πληρωμές σε Έλληνες αξιωματούχους και ότι η εταιρεία δεν ενεθάρρυνε ή ενέκρινε κάτι τέτοιο. Και η STN Atlas θέλει τώρα να προχωρήσει σε εσωτερικό έλεγχο και να συνεργαστεί με τις Αρχές.