Τον τελευταίο κρίκο σε μια μακρά αλυσίδα φόνων για την ηγεσία στο οργανωμένο έγκλημα αποτελεί η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, τη Δευτέρα του Πάσχα στο εξοχικό του στο χωριό Σκούρτα.

Ads

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο κύκλος του αίματος άνοιξε το 2017 και μέχρι σήμερα πάνω από 20 άνθρωποι – οι περισσότεροι με βαρύ ποινικό μητρώο – έχουν πέσει νεκροί με «συμβόλαια θανάτου».

Ήταν, λοιπόν, τον Μάιο του 2017, όταν ο Βασίλης Γρίβας, έχανε την ζωή του από σφαίρες, έξω από το δημοτικό σχολείο του γιου του, στα Γλυκά Νερά.

Τον Ιανουάριο του 2018 δολοφονήθηκε έξω από τα γραφεία της εταιρείας του στη λεωφόρο Αθηνών ο Βασίλης Στεφανάκος, ένα από τα ισχυρότερα ονόματα της ποινικής νύχτας. Όπως και ο Σκαφτούρος, έτσι και ο Στεφανάκος έπεσε  νεκρός μέσα σε καταιγισμό πυρών από καλάσνικοφ τη στιγμή που επιβιβαζόταν στη  BMW που ήταν παρκαρισμένη επί της λεωφόρου Αθηνών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πίσω από τον φόνο του Στεφανάκου κρύβεται πρώην συνεργάτης του.

Ads

Τον Απρίλιο του 2018 δολοφονήθηκε στους Αγίους Αναργύρους ο Γιώργος Λίτσας ή  «Μπούμπης», μέλος, σύμφωνα με την αστυνομία της ομάδας εκβιαστών με τον Βασίλη Γρίβα.

Τον Μάιο του 2018 δολοφονήθηκε σε ενέδρα έξω από την ταβέρνα «Κρητικός» στα Μεσόγεια, ο πρώην αστυνομικός Σπύρος Παπαχρήστου. Το θύμα είχε καλές σχέσεις με επιχειρηματίες, πολιτικούς αλλά και στο εσωτερικό της Αστυνομίας, ενώ φέρεται να διατηρούσε προσβάσεις και στον χώρο της παρανομίας. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο φόνος του προκάλεσε περαιτέρω ανισορροπία στον κόσμο της νύχτας.

image

Τον Ιούνιο του 2018 δολοφονήθηκε ο Μανώλης Καραγιάννης ή «Καράφλας». Ο φόνος του θεωρήθηκε «απάντηση» στην εκτέλεση του  Παπαχρήστου.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 δολοφονήθηκε η 33χρονη Κατερίνα Αναγνωστοπούλου ή «bella mafia» στον χώρο στάθμευσης του σπιτιού της στην Κηφισιά.

Τον Οκτώβριο του 2018 έγινε απόπειρα δολοφονίας του 41χρονοε Βαγγέλη Ζαμπούνη στην ακτή Κονδύλη στον Πειραιά. Γλίτωσε πιθανά από τύχη με τραύμα από σφαίρα στο χέρι, καθώς το καλάσνικοφ των δραστών φέρεται να έπαθε εμπλοκή στη διάρκεια της επίθεσης.

Τον Μάιο του 2019 δολοφονήθηκε στα Ταμπούρια ο «Κάβουρας» ή «Δάσκαλος» Παναγής Σιτοκωσταντίνου.

Τον Οκτώβριο του 2019 έτους δολοφονήθηκε ενώ πήγαινε προς τα γραφεία της εταιρείας του στη λεωφόρο Αθηνών, στο Χαϊδάρι, ο Δημήτρης Μάλαμας. Το θύμα έπεφτε νεκρό παρά το γεγονός ότι συνοδευόταν από δύο αστυνομικούς που εκτελούσαν παράνομα χρέη προσωπικής φρουράς του. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Μάλαμας θεωρείτο από πολλούς δεξί χέρι του πρώην αστυνομικού Σπύρου Παπαχρήστου και αυτός που μετά τον φόνο του τελευταίου θα αναλάμβανε να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στη νύχτα.

Μεταξύ των «συμβολαίων θανάτου» που ακολούθησαν ξεχωρίζει εκείνο σε βάρος του Δημήτρη Καπετανάκη ή «Καπέ», ο οποίος στα 56 του χρόνια θεωρείτο ένας από τους «μακροβιότερους» νονούς της νύχτας στην Ελλάδα.

Καμία από τις παραπάνω δολοφονίες δεν έχει εξιχνιαστεί, αν και η αστυνομία υποστηρίζει ότι γνωρίζει τους εντολοδόχους, αλλά δεν έχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ώστε να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη.