Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλος πήρε σαφή θέση για τις υποκλοπές. Στην ομιλία του στο Κομμένο της Αρτας, είπε ότι την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει ο πρωθυπουργός , υπογραμμίζοντας πως «δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους». 

Ads

Η σιωπή των Καραμανλή- Σαμαρά, έχει την εξήγηση της. Αν έπαιρναν επικριτική θέση, θα προκαλούσαν έναν ακόμη μεγάλο κλυδωνισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν, αν ο κ. Μητσοτάκης επιμείνει στους άγαρμπους συμψηφισμούς και ζητήσει να εξεταστεί η δράση της ΕΥΠ από την εποχή κυβέρνησης Σαμαρά. ‘Η αν αποδειχθεί ότι ο Κοντολέων παρακολουθούσε τους ίδιους ή κάποιον από τους δικούς τους.

Αντίθετα, η στάση Σημίτη προκαλεί πολλαπλά ερωτηματικά. Ο πρώην πρωθυπουργός μας έχει συνηθίσει σε διαρκείς παρεμβάσεις, με κάθε ευκαιρία, ακόμη και για -σοβαρές- υποθέσεις του σχετικά μακρινού παρελθόντος. Τον Απρίλιο του 2021 κατηγόρησε τον Κ.Καραμανλή ότι το 2004
εγκατέλειψε την πολιτική του στα ελληνοτουρκικά.

Λίγους μήνες πριν, τον Νοέμβριο του 2020 κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την αντιπολιτευτική τους τακτική επί πανδημίας, στηρίζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη (αλλά όταν η Ελλάδα χτύπησε ρεκόρ θανάτων, δεν είπε τίποτα). To 2018 προχώρησε στη διαβόητη δήλωση για τους «περιστασιακούς ένοικους» της εξουσίας, εννοώντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Διαβάστε επίσης: Υπάρχουν και «μόνιμοι ένοικοι» της εξουσίας κύριε Σημίτη;

Μέχρι και στο Συνέδριο του Ποταμιού μίλησε το 2016, για να πει ότι «χρειάζεται και ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και την παράλογη και δίχως έρμα Αριστερά». (λίγο μετά το Ποτάμι διαλύθηκε).

Το εντυπωσιακό είναι ότι μόλις πριν 3 μήνες, φέτος τον Μάιο, επαίνεσε την σοσιαλδημοκρατική γραμμή του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Σοσιαλδημοκρατία σημαίνει δημιουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων», έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα».«Η περιγραφή των στόχων του Κινήματος Αλλαγής στις πρώτες δημοσιεύσεις της ηγεσίας του είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Αναφέρονται πχ στο πρόβλημα της στέγασης και την ανάγκη ενός προγράμματος κοινωνικής κατοικίας με αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Το σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα» Ανδρουλάκη, θα μπορούσε κάλλιστα να υποκλέψει ο κ. Μητσοτάκης, κρυφακούγοντας τι ετοιμάζει ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Άλλωστε ο πατήρ Μητσοτάκης έκανε το ίδιο με τις προγραμματικές εξαγγελίες του Ανδρέα Παπανδρέου: υπέκλεπτε τι ετοιμαζόταν να εξαγγείλει ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη και ανήγγειλε το ίδιο πρόγραμμα την Τετάρτη. (Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ μέτρα για την κατοικία, παρόμοια με αυτά που προτείνει ο Ανδρουλάκης).

Διαβάστε επίσης: Η ακατάσχετη δίψα των Μητσοτάκη για τις πληροφορίες των «κοριών»

Όταν το 2006, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή,  είχε αποκαλυφθεί η υπόθεση των υποκλοπών, ο κύριος Σημίτης είχε ξεσπαθώσει:

«Η κυβέρνηση αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το θέμα των υποκλοπών ως θεατής. Παραπέμπει σε δικαστικές διαδικασίες για τις οποίες η ίδια προανήγγειλε ότι αποκλείεται να καταλήξουν σε αποτελέσματα».

Αλλά για το φρέσκο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Σημίτης σιωπά, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι στα κάγκελα, του Ευάγγελου Βενιζέλου συμπεριλαμβανομένου.  Αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, μάλλον για έμμεση υποστήριξη στον Μητσοτάκη πρόκειται.